Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koprová omáčka: Aby klasika české kuchyně byla krásně hladká a jemná, je třeba dodržovat postup a znát pár vychytávek
Zdroj: Toprecepty, rebeka

Koprová omáčka s jíškou, vývarem a smetanou je klasikou naší kuchyně. Připravte si ji podle osvědčeného receptu a doplňte ji třeba o vajíčko a brambor. Bude vynikající a sklidíte pochvalu.

Koprová omáčka

Koprová omáčka nebo jak jí důvěrně říkáme, koprovka, patří mezi stálice české kuchyně. Pro někoho je to milovaná pochoutka, pro jiného noční můra ze školní jídelny. Ale když se udělá dobře – z kvalitních surovin a s láskou – může se snadno stát skutečným kulinárním zážitkem. 

Co patří do koprovky

Základní suroviny koprové omáčky jsou poměrně obyčejné, ale každá z nich má své místo. Kromě čerstvého nebo sterilovaného kopru, který dává omáčce její typickou chuť, budeme potřebovat máslo nebo jiný tuk, hladkou mouku na jíšku, mléko, smetanu na zjemnění a samozřejmě ocet nebo citron na dochucení. Nechybí ani špetka cukru a sůl pro vyvážení chutí. Některé recepty přidávají i vývar (ideálně hovězí nebo zeleninový), který omáčce dodá hlubší chuť.

Pak už zbývá se předem rozhodnout, jestli ji připravíme s vařeným hovězím masem nebo s vajíčkem. K omáčce podáváme brambory nebo houskový knedlík, kynutý nebo karlovarský.

Jak uvařit koprovou omáčku, aby se nesrazila

K nejčastějším problémům při vaření koprovky patří sražená omáčka. Jak tomu předejít? 

  • Nepřeháníme to s teplotou. Smetana je náchylná na prudké varné šoky, proto ji do omáčky přiléváme až ke konci vaření a vždy až po ztlumení plamene. Ideálně ji předem trochu ohřejeme. Vhodnější je víceprocentní, alespoň 30%. Nízkotučné varianty se srazí snáze.
  • Do omáčky připravujeme jíšku do světle zlatavé barvy, nesmí ztmavnout. Jíšku dobře rozmícháme. Mouka musí být dokonale provařená – minimálně 15-20 minut – jinak omáčka zůstane moučná. 
  • S octem nebo citronem zacházíme opatrně. Přidáváme postupně po malých dávkách až po vypnutí sporáku. Prudká reakce může smetanu srazit.

Kopr

Kopr vonný nemá své jméno jen tak pro nic za nic. Tato bylinka voní opravdu omamně, což je bohužel i důvod, proč ji ne každý vyhledává. Například tradiční koprová omáčka je zdrojem rozbrojů v mnoha…

Jak připravit koprovou omáčku

Na 4 porce potřebujete: 40 g másla (tuku), 60 g hladké mouky, čerstvý nebo sterilovaný kopr, 200 ml smetany na šlehání, 200 ml mléka, cukr, ocet nebo citronovou šťávu a sůl.

Jak na to? Z tuku a mouky připravte světlou jíšku, zřeďte ji vývarem nebo vodou, dobře povařte. Pokud je omáčka moc hustá, zřeďte ji mlékem.

Kopr nasekejte, spařte horkou vodou (sterilovaný kopr nespařujte) a vložte do omáčky. Přilijte smetanu, podle chuti přisolte, přislaďte, nechte přejít varem a dokyselte octem nebo citronovou šťávou. Koprovou omáčku podávejte s kynutým knedlíkem nebo bramborem.

Náš tip: Připravte si vynikající koprovou omáčku podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli