Rebarborová marmeláda: Voní mátou a pikantní chuť jí dodá zázvor. Při vaření šetřete vodou, rebarbora ji totiž pustí až dost
8. 6. 2023 Vaření
Kyselá chuť rebarbory patří k jaru i časnému létu. Kromě voňavých koláčů a dalších moučníků ji můžete využít také v rebarborové marmeládě se zázvorem a mátou, která má svěží a pikantní aroma.
Jak sklízet rebarboru
Reveň neboli rebarbora se využívá jako ovoce, ale jde o zeleninu. Typická je svými velikými listy, které připomínají lopuch. Z rostliny se ale jedí pouze mladé řapíky, které mívají zelenou, růžovou, nebo červenou barvu.
Rostlinu je třeba odlomit v období od května do poloviny června (do svatého Jana). Pak bývá bohatší na kyselinu šťavelovou, která není pro organismus příliš vhodná, později dokonce jedovatá.
Množství kyseliny šťavelové můžeme snížit, když řapíky oloupeme nebo již pokrájené řapíky spaříme vroucí vodou.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit rebarboru na vaření
Řapíky bez listů omyjeme a nožem odspodu z řapíků stáhneme tuhá vlákna. Tak trochu se podobají vláknům řapíkatého celeru. Jestliže rebarboru nevyužijeme hned v den sklizně, neomytou rostlinu bez listů dáme bez dalších úprav do lednice. Tak vydrží v bezvadném stavu zhruba týden až dva.
Co se dá udělat z rebarbory
Pro svou nakyslou chuť je rebarbora je výborná do různých moučníků a dezertů, dá se z ní ale připravit i kompot nebo právě marmeláda.
Na co si dát pozor při přípravě rebarborové marmelády
Vody nedáváme víc, než je uvedeno v receptu. Rebarbora totiž sama pustí hodně vody.
Důležitý je také postup plnění sklenic. Sklenice je třeba mít dobře vyčištěné a sterilizované. Marmeládu plníme do horkých skleniček a po naplnění je obrátíme víčkem dolů a dáme na prkénko. Necháme vychladnout. Vychladlé sklenice skladujeme ve spíži nebo ve sklepě. Když sklenici otevřeme, je třeba ji uložit do lednice.
Varianty rebarborové marmelády
Rebarbora neboli reveň je vyhledávaná pro velký obsah minerálů a vitamínů. Na druhou stranu obsahuje vysoký obsah kyseliny šťavelové, kvůli čemuž bychom to s konzumací této zeleniny neměli přehánět.…

Jak připravit rebarborovou marmeládu
Na tuto pikantní a osvěžující marmeládu budete potřebovat: 1 kg rebarbory, šťávu z 1 citronu, 5 cm čerstvého zázvoru, 125 ml vody, 750 g cukru, 60 g kandovaného zázvoru a 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty.
Jak na to? Rebarboru oloupejte a nakrájejte ji na kousky o velikosti asi 1 cm. Citron rozkrojte a prolisujte šťávu do misky. Rebarboru vložte do hrnce, nalijte citronovou šťávu a vodu. Přiveďte směs k varu.
Zázvor oloupejte, rozkrojte asi na pět plátků a přidejte ke směsi. Za stálého míchání vařte, dokud rebarbora nezměkne. Pak zázvor odstraňte. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Směs znovu přiveďte k varu, míchejte do zhoustnutí a průběžně odstraňujte pěnu.
Kandovaný zázvor nasekejte nadrobno, stejně tak mátu a přidejte je do směsi. Zamíchejte a nalijte do sklenic. Sklenicím dobře otřete hrdla, zavíčkujte, obraťte je dnem vzhůru a nechte sklenice vychladnout.
Zdroje informací:
nzip.cz: Rebarbora
Vimcojim.cz: Zdravá síla i nebezpečí v jednom. Taková je rebarbora?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více