Rebarborová marmeláda: Voní mátou a pikantní chuť jí dodá zázvor. Při vaření šetřete vodou, rebarbora ji totiž pustí až dost
8. 6. 2023 Vaření
Kyselá chuť rebarbory patří k jaru i časnému létu. Kromě voňavých koláčů a dalších moučníků ji můžete využít také v rebarborové marmeládě se zázvorem a mátou, která má svěží a pikantní aroma.
Jak sklízet rebarboru
Reveň neboli rebarbora se využívá jako ovoce, ale jde o zeleninu. Typická je svými velikými listy, které připomínají lopuch. Z rostliny se ale jedí pouze mladé řapíky, které mívají zelenou, růžovou, nebo červenou barvu.
Rostlinu je třeba odlomit v období od května do poloviny června (do svatého Jana). Pak bývá bohatší na kyselinu šťavelovou, která není pro organismus příliš vhodná, později dokonce jedovatá.
Množství kyseliny šťavelové můžeme snížit, když řapíky oloupeme nebo již pokrájené řapíky spaříme vroucí vodou.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit rebarboru na vaření
Řapíky bez listů omyjeme a nožem odspodu z řapíků stáhneme tuhá vlákna. Tak trochu se podobají vláknům řapíkatého celeru. Jestliže rebarboru nevyužijeme hned v den sklizně, neomytou rostlinu bez listů dáme bez dalších úprav do lednice. Tak vydrží v bezvadném stavu zhruba týden až dva.
Co se dá udělat z rebarbory
Pro svou nakyslou chuť je rebarbora je výborná do různých moučníků a dezertů, dá se z ní ale připravit i kompot nebo právě marmeláda.
Na co si dát pozor při přípravě rebarborové marmelády
Vody nedáváme víc, než je uvedeno v receptu. Rebarbora totiž sama pustí hodně vody.
Důležitý je také postup plnění sklenic. Sklenice je třeba mít dobře vyčištěné a sterilizované. Marmeládu plníme do horkých skleniček a po naplnění je obrátíme víčkem dolů a dáme na prkénko. Necháme vychladnout. Vychladlé sklenice skladujeme ve spíži nebo ve sklepě. Když sklenici otevřeme, je třeba ji uložit do lednice.
Varianty rebarborové marmelády
Rebarbora neboli reveň je vyhledávaná pro velký obsah minerálů a vitamínů. Na druhou stranu obsahuje vysoký obsah kyseliny šťavelové, kvůli čemuž bychom to s konzumací této zeleniny neměli přehánět.…
Jak připravit rebarborovou marmeládu
Na tuto pikantní a osvěžující marmeládu budete potřebovat: 1 kg rebarbory, šťávu z 1 citronu, 5 cm čerstvého zázvoru, 125 ml vody, 750 g cukru, 60 g kandovaného zázvoru a 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty.
Jak na to? Rebarboru oloupejte a nakrájejte ji na kousky o velikosti asi 1 cm. Citron rozkrojte a prolisujte šťávu do misky. Rebarboru vložte do hrnce, nalijte citronovou šťávu a vodu. Přiveďte směs k varu.
Zázvor oloupejte, rozkrojte asi na pět plátků a přidejte ke směsi. Za stálého míchání vařte, dokud rebarbora nezměkne. Pak zázvor odstraňte. Přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Směs znovu přiveďte k varu, míchejte do zhoustnutí a průběžně odstraňujte pěnu.
Kandovaný zázvor nasekejte nadrobno, stejně tak mátu a přidejte je do směsi. Zamíchejte a nalijte do sklenic. Sklenicím dobře otřete hrdla, zavíčkujte, obraťte je dnem vzhůru a nechte sklenice vychladnout.
Zdroje informací:
nzip.cz: Rebarbora
Vimcojim.cz: Zdravá síla i nebezpečí v jednom. Taková je rebarbora?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Koláče s tvarohem a rebarborou: Správně připravený kvásek je zárukou nadýchaného těsta a rebarboru je nutné dobře oloupat
Univerzální rebarborová omáčka: Vanilka skvěle doplní sladkokyselou pikantní chuť. Ozvláštní nejen grilované maso nebo sýr, ale i zmrzlinu
Rebarbora je skvělá do báječných moučníků. Řapíky sklízíme dříve než první ovoce
Přečtěte si Zobrazit více
Upekli jsme rebarborový koláč podle 100 let starého receptu od „Sandtnerky“: Starý návod slavné kuchařky skvěle funguje dodnes
Překvapivá tajemství rebarbory: Zdravá i nebezpečná první jarní zelenina chutná skvěle se skořicí i badyánem
Jak zmrazit rebarboru. Chutné řapíky jsou výborné do koláčů i kynutých knedlíků