Chlebíčky jsou český unikát. Jak jsme je milovali kdysi a jaké letí dnes?
8. 10. 2020 Historie a zajímavosti
Neobejde se bez nich skoro žádná oslava, jsou typickým pohoštěním na firemních večírcích i svatbách, chlebíčky zkrátka milujeme. Nejen, že tahle retro lahůdka nevyklidila pole avokádovým toustům, ale dokonce jsme ji dokázali „zmodernizovat“.
Chlebíčky - klasika, která nezklame
Tohle žádný národ na světě tak vymakané nemá. Jistě, existují toasty a různé plněné chleby, ale položit na plátek veky kupu bramborového salátu nebo vlašáku a přidat vejce, šunku, okurku a další pochutiny a sladit to všechno dohromady tak, aby to krásně vypadalo a skvěle chutnalo, to je kumšt, který jsme si vypilovali u nás. Konkrétně s tím začal v roce 1916 majitel slavného lahůdkářství Jan Paukert, který chtěl právě pro oslavy a jiné příležitosti vymyslet větší občerstvení, než byly jednohubky. Asi tak něco na tři kousnutí. Voilà, chlebíčky byly na světě! A jelikož fantazie tvůrce i jeho následovníků neznala mezí, variací na to, co s čím kombinovat vznikalo mnoho. Bývalé československé státní normy pro výrobky studené kuchyně popisovaly dokonce skoro sto druhů obložených chlebíčků.
Který máte nejraději? Je to šunkový na bramborovém salátu, hermelínový, s ruským vejcem, nebo třeba s rostbífem? Tahle čtveřice totiž v oblíbenosti suverénně vede. V těsném závěsu za nimi jsou chlebíčky vajíčkové, s eidamem, s uherákem nebo s debrecínkou. U všech tvoří základ veka, pomazánka, máslo nebo majonézový salát a parádní obloha, dekorovaná obvykle kadeřavou petrželkou, kterou většinou odložíme bokem, ale být tam musí. Tyhle nejoblíbenější druhy koupíte v každém městě v každém lahůdkářství. Pamatuje je už vaše maminka a vzpomínkou budou jednou i pro vaše děti. Novinkou posledních let jsou trendy chlebíčky, které z tradice vycházejí, ale přidávají navíc nové nápady.
Obložená klasika, nebo trendy novoty?
Chlebíček na celozrnném plátku s kozím sýrem a nakládanou řepou, chlebíček na tmavém chlebu s dýňovou pomazánkou a parmskou šunkou, nebo s pečenou krůtou či uzeným lososem? Tohle jsou aktuální směry, jimiž se ubírá chlebíčková módní vlna. Tvar zůstává stejný, hlavní myšlenka také, ale místo veky dosazují některá bistra tmavé, celozrnné či jiné chleby a z oblohy mizí majonézové saláty a jsou nahrazovány zdravějšími verzemi. Koupit si tak můžete třeba i chlebíček se žervé a sušenými rajčaty, exotický nebo veganský. Výběr je tedy skutečně obrovský, jen budete muset sáhnout hlouběji do kapsy. Zatímco v osmdesátkách by vás takový chlebíček vyšel asi na 2 Kč, dnes je průměrná cena 26 Kč, ale dle druhu chlebíčku se může vyšplhat i na 74 Kč za kus. To už se vyplatí udělat si tuhle dobrotu doma.
Chcete-li zůstat u klasiky, pak musíte koupit kvalitní veku, kterou je nutno nakrájet našikmo, aby se na ten jeden plátek všechny dobroty vešly. K vece potřebujete dobrou pomazánku, máslo či majonézový salát a dál už se fantazii meze nekladou. Na základ naskládejte salámy, sýry a zeleninu, co máte rádi, případně doplňte vařeným vajíčkem a nezapomeňte ozdobit. Kyselá okurka nakrájená do vějířku a kousek kapie jsou sázkou na jistotu. Tomu žádná návštěva neodolá.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Grilování levou zadní: Tipy na božské dipy a fantastické marinády
Grilovací počasí udeřilo plnou silou a už vůbec… Číst více
Jak dlouho vydrží naložené maso? Záleží na druhu masa a na teplotě v lednici
Je známo, že naložení masa v olejové marinádě prodlužuje jeho trvanlivost, proto při nakládání olejem, solí a česnekem rozhodně nešetříme, maso bude… Číst více
Jak ochutit marinádu na grilování? Je báječná s čerstvým česnekem i s bylinkami
Marinádu na maso můžeme připravit jednoduše doma, postačí nám k tomu základní surovina, kterou je olej, ideálně slunečnicový nebo řepkový a sypké… Číst více
Chyby při marinování masa: Příliš mnoho oleje i opakované použití marinády
Marinády mají obsahovat tři základní ingredience: olej, koření nebo bylinky a kyselou složku (ocet, citronová šťáva nebo mléčné výrobky). Potom už je… Číst více
Časté chyby při nakládání masa: Nevěřte tvrzení, že čím více koření, tím lépe
Chyb při nakládání masa můžete udělat celou řadu, pokud se však seznámíte se základy marinování, snadno jim předejdete. Díky tomuto postupu přípravy… Číst více
Rady a recepty na muffiny. V čem a jak je péct
Muffiny neboli jednoporcové bábovičky či dortíky k nám přišly z Ameriky a jsou sympatické vesměs jednoduchou přípravou, kterou zvládne každý.… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
15 receptů na cupcakes: Inspirujte se originálními recepty a překvapte rodinu
Cupcakes se často podávají při slavnostních příležitostech, jako jsou dětské oslavy, svatby i firemní akce. Pečou se v nižších rovných košíčcích s… Číst více
Jednoduché pohoštění na párty: Dortová lízátka pro malé, falešný tatarák pro velké
Ať už vás čeká oslava narozenin, zahradní párty… Číst více
7 oblíbených jídel s jogurtem. Jak je připravit co nejchutněji
Jogurt v naší kuchyni Použití jogurtu je široké. S müsli a ovocem je součástí oblíbených snídaní. Zdobíme jím lívance potřené marmeládou. Přidáváme… Číst více
Komentáře (1)