Nejlepší meruňkové knedlíky: Přece ty čerstvé! Rozplývají se na jazyku, jsou krásně nadýchané i sladké a voní máslem
20. 6. 2025 Vaření
Jaké jsou to ty nejlepší meruňkové knedlíky? Rychlé a hned hotové tvarohové, kynuté s delší přípravou, či trochu náročnější z odpalovaného těsta? Poradíme, na co se zaměřit při jejich přípravě.
Nejlepší meruňkové knedlíky
Meruňkové knedlíky patří k letním klasikám, které nám často připomenou dětství a, prázdniny u babičky. Jsou sladké, voňavé, měkké a zároveň osvěžující díky ovoci, které právě dozrává. Na první pohled působí jednoduše, ale skrývají v sobě poctivé domácí vaření. Pokud se povedou, stanou se ozdobou každého letního stolu – ať už jako dezert nebo hlavní chod.
Meruňkové knedlíky chystáme hlavně v letním období, kdy je čerstvé ovoce. Základem jsou meruňky zabalené do těsta, které vaříme ve vodě a pak podáváme s různými sladkými posypkami, máslem nebo mléčnými výrobky. Knedlíky můžeme připravit z několika druhů těst, výběr závisí na zvyklostech, dostupných surovinách a také na požadované konzistenci.
Mohlo by vás zajímat
Jak vybrat meruňky na knedlíky
Základem úspěchu jsou kvalitní meruňky. Měly by být zralé, ale ne přezrálé – tak akorát, aby byly šťavnaté, sladké, ale zároveň aby držely tvar. Příliš měkké meruňky se totiž mohou v těstě rozpadnout nebo pustit příliš mnoho šťávy. Ideální je, pokud mají jemnou vůni a oranžovou barvu s růžovým nádechem. Vždy je lepší použít čerstvé meruňky než kompotované – ty mají úplně jinou konzistenci a chuť.
Mohlo by vás zajímat
Jaké těsto na nejlepší meruňkové knedlíky
Knedlíky můžeme připravit z různých druhů těsta – každý má své kouzlo. Někdo nedá dopustit na bramborové těsto, jiný na vláčné tvarohové. Výhodou tvarohového těsta je rychlost a jednoduchost přípravy – nemusíme vařit brambory. Bramborové těsto je zase hutnější, pevnější a typické pro některé tradiční receptury, například na Moravě.
Zajímavou variantou je kynuté těsto, které se častěji používá u švestkových nebo jahodových knedlíků, ale s meruňkami vytvoří jemnou, voňavou kombinaci. Je ale časově náročnější na přípravu, protože potřebuje vykynout.
Možností je také odpalované těsto. Toto těsto je hutnější, ale zároveň nadýchané, díky tomu pak hotové knedlíky působí celistvě a hezky drží tvar.
Jak na dokonalou chuť
Do každé meruňky se někdy dává troška cukru – krupice, třtinového nebo skořicového. Některé recepty zase doporučují přidání mandle nebo kousku čokolády do středu, s ovocem pak tvoří zajímavý kontrast. Po uvaření přichází na řadu máslo, cukr a strouhaný tvaroh nebo opražená strouhanka. Někdo má rád i smetanu nebo zakysanou smetanu, která chuť zjemní a zvýrazní šťavnatost meruňky. Meruňkové knedlíky jsou také vynikající posypané mákem s cukrem.
Varianty mohou být ale i méně tradiční, jako je třeba strouhaný kokos, někdy se polévají i omáčkami
Nejlepší meruňkové knedlíky jsou ty, které podáváme čerstvé – hned po uvaření. Mají jemnou strukturu, nerozvářejí se a ovoce uvnitř je teplé a voňavé. Každý kraj i každá rodina má svůj způsob, jak je dokončit – a právě v tom je kouzlo domácí kuchyně.
Meruňky jsou takový malý, nenápadný zázrak původem z Číny. Díky obsahu provitamínu A, vitamínů skupiny B, vitamínů C a celé řady minerálních látek dokážou posilovat naši obranyschopnost, sližují…

Jak na kynuté ovocné knedlíky
Zhruba na 22 knedlíků budete potřebovat: 500 g polohrubé mouky, špetku soli, 2 lžičky cukru krystalu, 1 sáček sušených kvasnic, 250 ml mléka (podle potřeby), 2 vejce. Na plnění: půlené meruňky.
Jak na to? Do misky dejte mouku, sůl a promíchejte. V mouce udělejte důlek, vsypte cukr, kvasnice a zalijte troškou vlažného mléka. Nechte vzejít kvásek.
Pak přidejte vejce, zbytek mléka a dobře zpracujte těsto. Nechte ho kynout asi půl hodiny. Po nakynutí znova propracujte a nechte opět nakynout.
Po vykynutí dělejte polévkovou lžící hromádky. V ruce je roztáhněte a do těsta dávejte půlky meruněk, dobře zabalte a nechte ještě chvilku kynout.
Mezitím dejte vařit vodu se špetkou soli. Knedlíky vařte asi 6-8 minut. Po uvaření knedlíky hned propíchejte, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
Knedlíky polijte rozpuštěným máslem, posypte mákem nebo dalšími oblíbenými variantami posypek.
Náš tip: Připravte si kynuté knedlíky podle následujícího videor eceptu a naplňte je meruňkami:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více