Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žužu je pro mnohé takovým synonymem dětství a bez něj by návštěva pouti, a to nejen té Matějské, nebyla úplná. Právě na ní letos koupíte žužu za cenu 50-60 Kč. Není to ale za trochu cukru v želé podobě moc? Navíc, když si je doma vyrobíte za pár korun a ještě mnohem zdravější. 

Žužu - dobrota z pouti

Žužu patří společně s tureckým medem, cukrovou vatou a malými želé pivečky k nejoblíbenějším pouťovým sladkostem. Je jednou z těch pochutin, pro něž musíte vyrazit právě na pouť nebo na nějakou podobnou akci, v normálních obchodech se totiž neprodává. Nebo vlastně prodává, ale v trochu jiné podobě.

Žužu je totiž takovou českou verzí slavných amerických bonbonů marshmallow, přičemž jde o dobrotu, jejíž kořeny sahají až do dávné minulosti. Podobné bonbony se prý totiž vyráběly již ve starém Egyptě, a to z proskurníku lékařského, jenž je nazýván anglicky marshmallow a později tak dal bonbonům jméno (ve Francii je zase nazývají guimauve – pro změnu podle francouzského názvu proskurníku). 

Sladkost v barvách duhy

Žužu je oproti bonbonům marshmallow přesto výjimečné, a to hlavně svým tvarem.  Tato želé specialita má podobu pásů, které připomínají podlouhlou pěnovou houbičk. Pláty žužu se pak skládají z pruhů různých barev. Obvykle se střídají růžová, žlutá, zelená a bílá – barva ostatně není nijak důležitá, stejně všechny mají stejnou chuť a jen zvyšují atraktivnost sladkosti

Už zářivost zvolených barev dává tušit, že zřejmě nepůjde o nic přírodního, což si snadno můžete ověřit, když si prozkoumáte složení žužu. Kromě vepřové želatiny a cukru se žužu skládá hlavně z barviv, např. E133, E124, E102 či E122. Jde o umělá barviva, které je sice povoleno do potravin přidávat, rozhodně nejde o nic zdravého.

Třeba barvivo E122 azorubin je kvalifikováno jako nebezpečná přísada, která může způsobovat hyperaktivitu u dětí, což v kombinace s cukrem v žužu obsaženým je pro každého rodiče téměř vražedná kombinace. Kromě toho může žužu obsahovat i další tzv. éčka jako dochucovadla nebo konzervanty

Domácí žužu lze udělat i zdravěji

Vzhledem k tomu, že žužu jinak neobsahuje žádné speciální ingredience, není problém si je vyrobit doma, stejně jako třeba želatinové bonbony. Příprava žužu je navíc snadnější, neboť nepotřebujete speciální formičky, stačí vám jen obyčejný plech, do které nalijete želatinovou hmotu a necháte ztuhnout.

A tak jsme se rozhodli domácí žužu sami vyzkoušet a zjistit, na kolik tato verze vyjde. Protože jsme se chtěli vyhnout umělým barvivům, rozhodli jsme se je obarvit ovocným pyré, konkrétně jahodovým, které navíc dodá žužu ovocnou chuť. Takové žužu je pak i přírodní a mnohem zdravější.  Jak tedy na to?

Budete potřebovat: 8 g práškové želatiny, 2 lžíce vody, 100 g jahod nebo jiného ovoce (může být i mražené), 100 g cukru, 2 lžíce glukózového sirupu (použít můžete třeba kukuřičný sirup), 1 lžíci citronové šťávy, kukuřičný škrob nebo bramborový škrob. 

  1. Obdélníkovou formu o rozměrem 15x15 cm vyložte pečicím papírem. Želatinu nasypejte do misky, zalijte dvěma lžícemi vody a promíchejte. Nechte chvíli nabobtnat. 
  2. Ovoce dejte do kastrolku a rozmixujte na pyré. K němu přidejte cukr a glukózový sirup. Dejte na sporák a přiveďte k varu. Pak přidejte citronovou šťávu. Vařte za stálého míchání, dokud směs nedosáhne teploty 105 °C. 
  3. Odstavte, přelijte do misky a přidejte nabobtnalou želatinu. Opět směs promíchejte. Poté metličkami šlehejte asi 5 minut, dokud směs nezesvětlá a není krásně hladká. Poté ji nalijte do připraveného pekáčku, uhlaďte povrch a nechte ztuhnout v lednici.
  4. Hotové žužu nakrájejte na kostičky nebo na pruhy a zlehka je obalte ve škrobu. 

Zkušenosti redakce:

  • Výroba domácího žužu byla poměrně snadná, nepotřebujete žádné speciální zkušenosti s želatinou, vše jen jednoduše rozpustíte, pak promixujete a necháte ztuhnout. Směs se šlehá dlouho, vyplatí se proto použít elektrický šlehač.  
  • Domácí žužu chutná skoro jako to z pouti, na autentičnosti mu dodává i obalení ve škrobu. Jeho předností navíc je, že má přirozenou chuť ovoce, je i o trochu svěžejší. 
  • Kromě jahod můžete použít i jiné druhy ovoce, třeba maliny, ale i jiná dochucovadla, např. kakao, matcha prášek (kterým vytvoříte zelené žužu) či perníkové koření. Směsí můžete vytvořit více v různých příchutích a pak je nalít do formy a udělat pruhované žužu jako to z pouti. 
  • Na kolik nás domácí žužu vyšlo? Želatina (cca 13 Kč), mražené jahody (14 Kč), cukr (3 Kč), sirup (cca 3 Kč), citron (4 Kč), škrob (2 Kč). Dohromady jsme za všechny ingredience zaplatili 39 Kč. Množství odpovídalo přibližně 2 menším žužu z pouti, kde koupíte jedno za cca 50 Kč
Na ceny žužu z letošní Matějské pouti, stejně jako na složení této cukrovinky, se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Žužu na pouti: fotogalerie

Ukázat 6 fotografií

Zdroje informací: 
Wikipedia.org: Marshmallow
Dtest.cz: Éčka

Náš tip: Oblíbenou pochutinou z pouti jsou i zvířátka z marcipánu. Ty si můžete vyrobit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více