Bezinková šťáva z květů
Květy bezu jsou darem přírody. Po celé generace se z nich připravuje sirup. Lehká a jemná chuť bezu se tak perfektně hodí pro ochucení domácí limonády, míchaných drinků s ledem, sodovky a jiných osvěžujících nápojů.
Suroviny pro 6 litrů
6litrů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 84 475 kJ / 20 191 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,78 g |
Tuky | 2,16 g |
Vláknina | 12,42 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 42 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 5 032,94 g |
Postup přípravy
Krok 1: Citrony oloupeme, nakrájíme na kolečka a zbavíme jader. Vodu svaříme a necháme vychladnout.
Krok 2: Květy prosypeme kyselinou citronovou, přidáme kolečka citronů a zalijeme převařenou vodou. Necháme 24 hodin stát. Můžeme i déle, ale směs nesmí zkvasit.
Krok 3: Tekutinu přecedíme přes plátýnko, přisypeme cukr a zahříváme až na 85 °C. Průběžně mícháme a sbíráme z povrchu pěnu.
Krok 4: Horký sirup ihned plníme do nahřátých čistých lahví, hrdla otřeme čistou utěrkou, okamžitě uzavřeme a lahve alespoň na 30 minut položíme dnem vzhůru.
Krok 5: Nejlépe se hodí lahve se šroubovacím víčkem. Ale můžeme použít i klasické zavařovací sklenice a sirup v nich sterilovat při 80 °C, aby déle vydržel.
Zveřejněno 3. 6. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bezinková šťáva z květů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4W6x
Moje poznámka
Bezinková šťáva z květů
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4W6x
Nejnovější recepty
Grilovaný ananas s karamelem a zmrzlinou
Přidáno před 14 hodinami
Zapečené barbecue fazole
Přidáno před 14 hodinami
Marinovaný grilovaný kapr
Přidáno před 14 hodinami
Grilovaná chobotnice
Přidáno před 14 hodinami
Šafránové špízy (šiškebab) na grilu
Přidáno před 15 hodinami
Grilovaná hovězí žebra low&slow
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dýňovo-mrkvová polévka
llMichaelall před 27 minutami
Buchta s meruňkami
Sasenka před 45 minutami
Cibulovo-česneková polévka s bramborami
Olympus před 48 minutami
Kuřecí prsíčka v tatarce
Wikki před 49 minutami
Poctivá květáková polévka
Alenas23 před 52 minutami
Drobenková buchta - rychlá
Dycky před 1 hodinou
Srbská fazolová polévka s koprem
TondaJ před 1 hodinou
Výborná bábovka se zakysanou smetanou
chillator před 3 hodinami
Brownies z červené řepy
EvaCh před 3 hodinami
Kynuté knedlíky - meruňkové s tvarohem
Cikitaka před 11 hodinami
Tématické fráze:
bezinková štáva,
šťáva z bezinkových květů,
bezinkova stava recept,
bezová štáva,
šťáva z květu bezinek,
recept na bezinkovou šťávu,
šťáva z bezinek,
stava zbezinek,
recept bezinková šťáva,
domaci bezinkova stava,
bezinková štáva za studena,
bezinkové víno z květů,
bezinková šťáva bez vaření,
bezová šťáva recept,
bezinková s,
stava z bezinkoveho kvetu,
bezinkový šťáva,
stava z bezinek kvetu,
stava z kvetu bezu,
šťáva z květů bezinek recept
Suroviny:
bez černý,
citron,
voda,
cukr krupice,
kyselina citronová
Komentáře (43)
Přidávám foto a body a díky za recept 🌺
Otočila jsem sklenice, všechny se mi chytly, jen si nejsem jistá, jak dlouho šťáva vydrží?
A jak poznám, že se zkazila? Zakalí se? díky moc
1 vejce, hladká mouka a mléko se rozmíchá na řídké těstíčko (při zvednutí kvedlačky těsto nestéká), nejlépe ve větším hrnku. Čerstvě utržené květy se s celou stopkou osprchují, prohlédnou, zda v nich není hmyz, otřepáním se zbaví vody a namočí do řídkého těsta (drží se za stopku), „obalí“ a dají smažit na olej. Na pánvičce se lehce přitlačí, aby květy „seděly“ a nůžkama se ostříhají stopky (nechají se jen ty tenké). Obrací se a lehce se dosmaží i z druhé strany. Podávají se samotné, případně k vařeným bramborám, nejlépe novým, maštěným máslem.
Moc díky za odpověď