Postup přípravy
Krok 1: Do tří litrů vařící vody vsype se 1/2 litru mouky a lžíce soli.
Krok 2: Koncem vařečky se mouka dvakrát propíchne, aby vystoupla voda na povrch a mouka se dobře provařila.
Krok 3: Za 1/2 hodiny se větší část vody odleje, ostatní se koncem vařečky promíchává tak dlouho, až se utvoří malé hrudky, které se vysypou na mísu a omastí rozškvařeným čerstvým máslem neb husím sádlem.
Zveřejněno 28. 7. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šusterka - šterc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vmpn
Moje poznámka
Šusterka - šterc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vmpn
Nejnovější recepty
Pórkové rizoto podle Pohlreicha
Přidáno před 1 hodinou
Cuketové krokety
Přidáno před 3 hodinami
Hrušková marmeláda
Přidáno před 15 hodinami
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 23 hodinami
Líné koláče
Přidáno 18. 8. 2025 05:03:01
Tvarohový koláč s ovocem podle Kristíny Nemčkové
Přidáno 17. 8. 2025 17:11:35
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Nikaba před 27 minutami
Klasické palačinky
Zbynek Hladik před 33 minutami
Italská čočková polévka
poirotka před 1 hodinou
Dršťková polévka z předvařených drštěk
OstapBender před 2 hodinami
Ostružinový koláč s tvarohem
Kopici před 2 hodinami
Koláč s blumami a mandlovou drobenkou
DVJU7 před 4 hodinami
Bílkový chlebíček
rybarka007 před 11 hodinami
Cuketové řezy se zakysanou smetanou
Veronikalll před 11 hodinami
Rajská omáčka
Jirka6363 před 12 hodinami
Drobenka na koláč
david.kroupa před 13 hodinami
Tématické fráze:
sterc,
šterc recept,
krupicový šmorn,
šterc jídlo,
kaiseršmorn,
recept na šterc,
bramborový šterc,
pliskánky,
trhanec na slano,
šmorn recept,
jídlo šterc,
recept šterc,
kaiserschmorn,
kaiser šmorn,
recepty šterc,
susterka z brambor,
šterc z brambor,
šmorn,
recept na šmorn,
co s husím sádlem
Suroviny:
Komentáře (27)
cit: Karel Klostermann / Ze světa lesních samot
Na Vysočině se to jmenovalo šusterka. Bylo to bez vajec, ale s uvařenými a rozšťouhanými brambory, aby mouku hóódně spařily a opravdu se nechávalo v bramborách trošku vody. Babička mi to sypala mákem a cukrem a mastila máslem. Jako malá holka jsem neměla ráda sladká jídla, takže jsem se na šusterku nikdy netěšila. Teď bych si jí dala a manželovi ji slibuji už pěkně dlouho.
Uvařené brambory nastrouhat,přidat krupici, vejce, sůl a udělat tuhé těsto. Vyválet váleček, nakrájet na kousky, opéci na plotně, pak hodit do vařící vody a nechat projít varem. Hodíme do rozpáleného sádla, prosypat kozím sýrem nebo smaženou cibulkou. Pokud na sladko - vytáhnou se do másla a sypou mákem s cukrem.
Tož mudrujte
Vygugli si název šusterka, nebo šterc, vyjedou ti recepty, ale skoro ve všech jsou brambory, jen ten co jsem uvedla je se sádlem a škvarky - čistě pro zajímavost