Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šusterka - šterc

Recept ještě nebyl hodnocen 0,0 (0×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

28. 7. 2011 11:45

Suroviny

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Toto jídlo se vařívalo po celém Rakousko - Uhersku, nepamatuje si někdo, resp. neví někdo jak se tomu říkalo u Vás doma?!!!!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Jiří

18. 10. 2016 18:27

Václav: Pocházím z Mrákotina V Sumrakově jsem měl tetu. Matka šusterky dělala tak, že opražená do světle hněda hladká mouka se zalila trochou vařící vodou až vznikly takové gumové kousky ty se trochu osladily a omastily sádlem. Pilo se k tomu podmáslí. Strašně mi to v dětství chutnalo.

Václav

14. 7. 2016 12:36

mardub4: U nás na vysočině v Sumrakově na statku se šusterka vařila z brambor, mouky,soli, sádla nebo smetany. Ve velkém kastrolu se udělala z mouky na sucho světle hnědá zápražka, ne zásmažka, ta se vmíchala do horkých osolených rozšťouchaných brambor a omastilo se sádlem nebo smetanou. Šusterka se lžící přibírala k zaklechtaným polívkám - zelnušce, řepnušce nebo sedlejačce. Ta zásmažka jí dává výbornou chuť. Je to taková polosuchá kaše, která by vypila velké množství tuku, proto se jí říká šusterka - na lžíci šustí :-)

gmptop gmptop

21. 6. 2016 11:36

P.Boubín: :-K

P.Boubín

20. 6. 2016 20:00

„Opět obcházeli, tentokráte směrem jižním k Luznému a Marberku, na jehožto stráních pracovali dřevorubci. Přišli právě, když tito si vařili oběd. Visel černý kotel nad ohněm, v kotlu voda vřela, nasypali černé, žitné mouky a trochu soli, zavařili mouku do jisté houšťky, ustavičně dřevěnou měchačkou míchajíce, pak vodu slili a zbývající v kotlu hustou kaši silně omastili. „Šterc“ byl hotov, jedli jej z kotlu, přijídajíce z velkého krajáče ssedlého mléka. Příručí okusil, i chutnalo mu dobře, ale zdál se mu šterc přespříliš mastným. Řekl jim to, oni pak odvětili, že jinak býti nemůže, bez omastku že by se nenasytili a těžké, namáhavé práce své konati nemohli.“
cit: Karel Klostermann / Ze světa lesních samot

Betyna

9. 12. 2015 18:29

mardub4: ano, Slovensko Banská Bystrica + okolí = fučka se tomu říká tam

mardub4 mardub4

9. 12. 2015 17:35

Do šusterky patří BRAMBORY ze všeho nejdříve. Teprve potom mouka!!!
Na Vysočině se to jmenovalo šusterka. Bylo to bez vajec, ale s uvařenými a rozšťouhanými brambory, aby mouku hóódně spařily a opravdu se nechávalo v bramborách trošku vody. Babička mi to sypala mákem a cukrem a mastila máslem. Jako malá holka jsem neměla ráda sladká jídla, takže jsem se na šusterku nikdy netěšila. Teď bych si jí dala a manželovi ji slibuji už pěkně dlouho. :-)):yes:

houba houba

16. 12. 2012 01:06

Betyna

5. 1. 2012 14:47

tzv. "fučka"

maris maris

26. 11. 2011 09:41

Tady se stala někde chyba v poměru mouka - voda. Je moc vody a málo mouky, takže nic nešlo propařit, ale vznikly z toho v podstatě halušky. Hledala jsem šusterku na netu, moc o ní tam není, ale často se uvádí s bramborami. Jestli to právě není ten " zakopaný pes", že v receptu chybí...

Eva

30. 7. 2011 13:21

Moje babička tomu říkala Z nouze ctnost pocházela z od České Skalice

???

29. 7. 2011 09:30

Autora receptu ale zajímá něco jiného - googlit nejspíš umí taky. Takže za autora (snad promine) ještě jednou: Kdo zná tento recept a jak se mu u vás říká?

tejaja tejaja

28. 7. 2011 17:40

U nás sa to volá tiež šterc, ale nerobí sa z múky, ale krupice, nie detskej, ale z hrubej krupice, teda krupicový šterc. Väčšinou sa robí s čerstvým slivkovým kompótom. Ale robí sa aj na slano, ako príloha, s opraženou cibuľou a kúskom klobásy .

spagetka spagetka

28. 7. 2011 16:27

Já mám ten Ponikelský šterc takto:
Uvařené brambory nastrouhat,přidat krupici, vejce, sůl a udělat tuhé těsto. Vyválet váleček, nakrájet na kousky, opéci na plotně, pak hodit do vařící vody a nechat projít varem. Hodíme do rozpáleného sádla, prosypat kozím sýrem nebo smaženou cibulkou. Pokud na sladko - vytáhnou se do másla a sypou mákem s cukrem.
Tož mudrujte :-D:-D:-D

spagetka spagetka

28. 7. 2011 16:22

maris: máš správný dojem, protože po vyguglení šterce se mi objevily recepty a odkazy na Šumavu, takže tvůj dojem je určitě správně. :yes::yes: U šusterky to tak jednoznačné není, tam jsou fakt ty brambory navíc - takže spíš jde o 2 různé recepty. (ten můj šmorn je samozřejmě navíc a úplně jiný)

magdalenka magdalenka

28. 7. 2011 16:15

A autor receptu nereaguje. Treba zapojiť nejakú detektívnu kanceláriu...

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: sterc šterc recept krupicový šmorn šterc jídlo kaiseršmorn recept na šterc bramborový šterc pliskánky trhanec na slano šmorn recept jídlo šterc recept šterc kaiserschmorn kaiser šmorn recepty šterc susterka z brambor šterc z brambor šmorn recept na šmorn co s husím sádlem

Suroviny:

TopRecepty.cz

Šusterka - šterc

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vmpn