Šusterka - šterc

Suroviny

množství surovin neuvádím vyplývá z recepisu, který je přepisem z knihy "Mladá hospodyňka" Anny Drůbkové z počátku minulého věku
(nejsou známy ani suroviny)

Postup přípravy receptu

  1. Do tří litrů vařící vody vsype se 1/2 litru mouky a lžíce soli.

  2. Koncem vařečky se mouka dvakrát propíchne, aby vystoupla voda na povrch a mouka se dobře provařila.

  3. Za 1/2 hodiny se větší část vody odleje, ostatní se koncem vařečky promíchává tak dlouho, až se utvoří malé hrudky, které se vysypou na mísu a omastí rozškvařeným čerstvým máslem neb husím sádlem.

Poznámka od kuchařky

Toto jídlo se vařívalo po celém Rakousko - Uhersku, nepamatuje si někdo, resp. neví někdo jak se tomu říkalo u Vás doma?!!!!

Alternativy k tomuto receptu

Komentáře k receptu Šusterka - šterc

  • Jiří Jiří(neregistrovaný)

    Václav: Pocházím z Mrákotina V Sumrakově jsem měl tetu. Matka šusterky dělala tak, že opražená do světle hněda hladká mouka se zalila trochou vařící vodou až vznikly takové gumové kousky ty se trochu osladily a omastily sádlem. Pilo se k tomu podmáslí. Strašně mi to v dětství chutnalo.

    Odpovědět

  • Václav Václav(neregistrovaný)

    mardub4: U nás na vysočině v Sumrakově na statku se šusterka vařila z brambor, mouky,soli, sádla nebo smetany. Ve velkém kastrolu se udělala z mouky na sucho světle hnědá zápražka, ne zásmažka, ta se vmíchala do horkých osolených rozšťouchaných brambor a omastilo se sádlem nebo smetanou. Šusterka se lžící přibírala k zaklechtaným polívkám - zelnušce, řepnušce nebo sedlejačce. Ta zásmažka jí dává výbornou chuť. Je to taková polosuchá kaše, která by vypila velké množství tuku, proto se jí říká šusterka - na lžíci šustí :-)

    Odpovědět

  • gmptop gmptop (autor receptu)

    P.Boubín: :-K

    Odpovědět

  • P.Boubín P.Boubín(neregistrovaný)

    „Opět obcházeli, tentokráte směrem jižním k Luznému a Marberku, na jehožto stráních pracovali dřevorubci. Přišli právě, když tito si vařili oběd. Visel černý kotel nad ohněm, v kotlu voda vřela, nasypali černé, žitné mouky a trochu soli, zavařili mouku do jisté houšťky, ustavičně dřevěnou měchačkou míchajíce, pak vodu slili a zbývající v kotlu hustou kaši silně omastili. „Šterc“ byl hotov, jedli jej z kotlu, přijídajíce z velkého krajáče ssedlého mléka. Příručí okusil, i chutnalo mu dobře, ale zdál se mu šterc přespříliš mastným. Řekl jim to, oni pak odvětili, že jinak býti nemůže, bez omastku že by se nenasytili a těžké, namáhavé práce své konati nemohli.“
    cit: Karel Klostermann / Ze světa lesních samot

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    mardub4: ano, Slovensko Banská Bystrica + okolí = fučka se tomu říká tam

    Odpovědět

  • mardub4 mardub4

    Do šusterky patří BRAMBORY ze všeho nejdříve. Teprve potom mouka!!!
    Na Vysočině se to jmenovalo šusterka. Bylo to bez vajec, ale s uvařenými a rozšťouhanými brambory, aby mouku hóódně spařily a opravdu se nechávalo v bramborách trošku vody. Babička mi to sypala mákem a cukrem a mastila máslem. Jako malá holka jsem neměla ráda sladká jídla, takže jsem se na šusterku nikdy netěšila. Teď bych si jí dala a manželovi ji slibuji už pěkně dlouho. :-)):yes:

    Odpovědět

  • houba houba

  • Betyna Betyna

    tzv. "fučka"

    Odpovědět

  • maris maris

    Tady se stala někde chyba v poměru mouka - voda. Je moc vody a málo mouky, takže nic nešlo propařit, ale vznikly z toho v podstatě halušky. Hledala jsem šusterku na netu, moc o ní tam není, ale často se uvádí s bramborami. Jestli to právě není ten " zakopaný pes", že v receptu chybí...

    Odpovědět

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Moje babička tomu říkala Z nouze ctnost pocházela z od České Skalice

    Odpovědět

  • ??? ???(neregistrovaný)

    Autora receptu ale zajímá něco jiného - googlit nejspíš umí taky. Takže za autora (snad promine) ještě jednou: Kdo zná tento recept a jak se mu u vás říká?

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    U nás sa to volá tiež šterc, ale nerobí sa z múky, ale krupice, nie detskej, ale z hrubej krupice, teda krupicový šterc. Väčšinou sa robí s čerstvým slivkovým kompótom. Ale robí sa aj na slano, ako príloha, s opraženou cibuľou a kúskom klobásy .

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Já mám ten Ponikelský šterc takto:
    Uvařené brambory nastrouhat,přidat krupici, vejce, sůl a udělat tuhé těsto. Vyválet váleček, nakrájet na kousky, opéci na plotně, pak hodit do vařící vody a nechat projít varem. Hodíme do rozpáleného sádla, prosypat kozím sýrem nebo smaženou cibulkou. Pokud na sladko - vytáhnou se do másla a sypou mákem s cukrem.
    Tož mudrujte :-D:-D:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    maris: máš správný dojem, protože po vyguglení šterce se mi objevily recepty a odkazy na Šumavu, takže tvůj dojem je určitě správně. :yes::yes: U šusterky to tak jednoznačné není, tam jsou fakt ty brambory navíc - takže spíš jde o 2 různé recepty. (ten můj šmorn je samozřejmě navíc a úplně jiný)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    A autor receptu nereaguje. Treba zapojiť nejakú detektívnu kanceláriu...

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: sterc šterc recept krupicový šmorn šterc jídlo kaiseršmorn recept na šterc bramborový šterc pliskánky trhanec na slano šmorn recept jídlo šterc recept šterc kaiserschmorn kaiser šmorn recepty šterc susterka z brambor šterc z brambor šmorn recept na šmorn co s husím sádlem