Švédský jablečný koláč äppelkaka
Vláčný a šťavnatý jablečný koláč podle švédské receptury vás překvapí delikátním spojením jablek, másla a koření. Je jen na vás, zda si ho vychutnáte s kopečkem zmrzliny nebo s vanilkovým krémem.
Suroviny pro 1 kus
koláčová forma o průměru 30 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 11 521 kJ / 2 754 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 36,89 g |
| Tuky | 126,95 g |
| Vláknina | 25,80 g |
| Cholesterol | 591 mg |
| Sodík | 275 mg |
| Sůl | 1,33 g |
| Sacharidy | 352,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Koláčovou formu lehce vymažeme máslem včetně okrajů. Troubu dáme rozehřát na 200 °C.
Krok 2: Smícháme všechny sypké suroviny. Prosijeme je do zadělávací mísy.
Krok 3: Studené máslo nastrouháme nahrubo do suché moučné směsi. Prsty spojíme suchou směs s máslem. Přidáme vejce a vanilkový extrakt a hněteme asi 2 minuty, až vznikne koule.
Krok 4: Asi 1/3 těsta dáme odpočinout do lednice. Zbylé těsto rozprostřeme na dno formy a do poloviny okrajů. Formu i s těstem dáme odpočinout na pár minut do lednice.
Krok 5: Mezitím omyjeme jablka a nastrouháme je nahrubo. Pokud máme kyselá jablka, můžeme je dochutit trochou cukru.
Krok 6: Nastrouhaná jablka dáme do cedníku a vyždímeme z nich přebytečnou šťávu. Necháme okapat.
Krok 7: Z lednice vyndáme oddělenou 1/3 těsta a položíme ji na mírně pomoučený pečicí papír. Přikryjeme dalším kouskem pečicího papíru a válečkem opatrně vyválíme do kulata na tenký plát, zhruba o velikosti pečicí formy.
Krok 8: Vyndáme z lednice připravené těsto ve formě. Vyklopíme na něj nastrouhaná jablka a rukama je rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše formy. Nedáváme až úplně ke krajům, tam přijde vrchní plát těsta.
Krok 9: Vyválený tenký plát těsta přesuneme na jablečnou náplň. Opatrně zamáčkneme a spojíme okraje. Uzavřeme jablečnou náplň uvnitř koláče.
Krok 10: Dáme péct na střední příčku do vyhřáté trouby na 25 minut.
Krok 11: Upečený koláč necháme vychladnout a celý ho zlehka pocukrujeme moučkovým cukrem. Nakrájíme na porce a servírujeme, nejlépe ještě vlažný.
Zveřejněno 1. 11. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švédský jablečný koláč äppelkaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/plVr
Moje poznámka
Švédský jablečný koláč äppelkaka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/plVr
Nejnovější recepty
Kokosové rohlíčky
Přidáno před 5 hodinami
Nivová s ořechy a jablkem
Přidáno před 6 hodinami
Pražma královská v solné krustě podle Marka Raditsche
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí karbanátky se sýrem a slaninou
Přidáno před 22 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno 6. 12. 2025 19:03:50
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno 6. 12. 2025 17:46:33
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí vaječný koňak
EmmaH před 13 minutami
Domácí langoše
BTKILI před 4 hodinami
Vymazlené raffaello
Talskal před 5 hodinami
Rychlá kakaová buchta
Ppatricie2013 před 5 hodinami
Ořechové pracny
Alamatej před 5 hodinami
Rychlá toskánská polévka
Kajkajak před 5 hodinami
Vepřové na paprice
Misicka77 před 5 hodinami
Krémová polévka z pečené dýně s kokosovým mlékem
JarkaST. před 6 hodinami
Dýňová polévka mistra kuchaře
Merylas před 6 hodinami
Vajíčková pomazánka
Merylas před 6 hodinami
Tématické fráze:
švédský jablečný koláč,
švédský koláč,
švédský koláč s jablky,
recept na svedsky kolac,
jablečný koláč,
máslový koláč jablečný,
jablečný koláč s maslem,
jablečný svedsky koláč,
jablecny kolac svedsky,
appel kaka,
švédský jabkpvy koláč,
koláče s jablky,
jablečné koláče,
koláč s jablky appel,
appel jablečný koláč,
švédský jablkovy koláče appelp,
koláč s celych jablek,
appel kolac,
koláč s máslem a jablky,
švédský máslový koláč
Suroviny:
mouka hladká,
kypřící prášek do pečiva,
cukr krystal,
cukr krystal,
extrakt vanilkový,
máslo,
vejce,
jablko,
skořice mletá,
kardamom,
cukr moučkový
Komentáře (2)