Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993
Biskupský chlebíček je výborný moučník z třeného těsta, přelitý čokoládovou polevou. Upečte ho podle starých receptur pro cukrářská učiliště od Aleny Půlpánové. Uvidíte, že vám sladký chlebíček plný rozinek a proslazeného ovoce jistě zachutná.
Suroviny pro 1 kus
biskupský chlebíček o hmotnosti zhruba 500 g
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 87 864 kJ / 21 000 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 306,56 g |
| Tuky | 1 047,12 g |
| Vláknina | 110,70 g |
| Cholesterol | 3,85 g |
| Sodík | 3,01 g |
| Sůl | 7,32 g |
| Sacharidy | 2 532,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Včas rozehřejeme troubu na 180 °C. Připravíme formu na biskupský chlebíček a vymažeme ji olejem. Vymazanou formu ještě vysypeme hrubou moukou.
Krok 2: Mírně nahřátý tuk utřeme s moučkovým cukrem. Po částečném zpěnění hmoty pozvolna a při neustálém šlehání přidáváme vejce a hlídáme, aby se hmota nesrazila.
Krok 3: Když je hmota vyšlehaná, vyjmeme ji ze šlehacího stroje a zlehka do ní vmícháme směs prosáté mouky, sekaného proslazeného ovoce, rozinek a kypřicího prášku.
Krok 4: Hmotu navršíme do připravené formy a urovnáme. Pečeme ve vyhřáté troubě nejprve při teplotě 180 °C zhruba 30 minut a dopékáme při teplotě 200 °C asi 15-25 minut. Správně upečený moučník poznáme tak, že do něj vpíchneme špejli a ta po vytažení musí zůstat suchá, bez zbytků těsta.
Krok 5: Po řádném propečení a mírném vychladnutí upečený korpus zlehka poprášíme moukou a otočíme i s formou na plech vyložený pečicím papírem. Necháme do druhého dne zcela vychladnout.
Krok 6: Druhý den chlebíček vyklopíme z formy. Cukrářskou polevu rozehřejeme a chlebíček rovnoměrně polijeme. Necháme zatuhnout a zabalíme do celofánu nebo krájíme na řezy.
Zveřejněno 19. 3. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3ny9
Moje poznámka
Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/3ny9
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 2 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 17 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 20 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 21 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
JanSmola před 9 minutami
Pusinky z bílků s vlašskými ořechy
katkachromcova2 před 1 hodinou
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 1 hodinou
Vánočka III
Marcela.Ma. před 3 hodinami
Kapří hranolky
loing před 12 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 12 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 12 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 12 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 13 hodinami
Tématické fráze:
vláčný biskupský chlebíček,
biskupský chlebíček na plech,
biskupský chlebíček z bílků na plech,
biskupský chlebíček třený,
biskupský chlebíček bez snehu,
lehky biskupsky chlebíček,
třená biskupský chlebíček,
alena pulpánová recepty olejová hmota,
technologie přípravy cukrářského výrobku,
biskupský chlebíček starý recepty,
biskupský vláčný chlebíček hrnkový,
třené na biskupský chlebíček,
výroba biskupského chlebíček,
sváteční biskupský chlebíček,
j biskubsky chlebíček recept,
biskupský chlebíček z oleje,
vláčný biskupský chlebíček z bílků,
vláčný biskupský chlebíček na plech,
biskupský chlebíček z bílků trvanlivost,
originalni cukrarska kavova zrna recept
Suroviny:
cukr moučkový,
mouka hladká,
margarín,
vejce,
rozinky,
ovoce,
kypřící prášek do pečiva,
mouka hladká,
olej,
mouka hrubá,
poleva
Komentáře (9)
Nadja:
Z vás by měl A. Einstein radost
Asi to cítím jinak, ale řekl bych, že velmi staré resp. historické rcp jsou od M. D. Rettigové + z období "Starého Procházky"
Za staré považuji prvorepublikové rcp, např M. J. Sandtnerové
Poválečné, např. od V. Vrabce, čerpají z předválečných a světových...
Sametové, které jdou bez skrupulí proti času a kdejaká hvězdička vydala "svou" kuchařku...
Moderní teď, posledních 15 let, vydávají Michelini a další MasterChefové...
***
A. Půlpánová své rcp přizpůsobila praktickým účelům a požadavkům původně "učňovských" škol:
1. Takřka výhradně používá hladkou mouku
2. Kde je to jen trochu možné, šlehá CELÁ vejce
***
Např. Marie Janků (vydání 1932 i 1939) uvádí v receptech na Biskupský chlebíček sníh a krupičkovou mouku
Ten méně sladký rcp je: 70 máslo, 70 cukr, 4 žl., 140 hr. mouka, sušené ovoce, kůra, 4 bílky - sníh...
...a samozřejmě bez
Nebo snad v kapslu, he?
(a jak znám A. P., tak toto na starý rcp nevypadá