Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993

Biskupský chlebíček je výborný moučník z třeného těsta, přelitý čokoládovou polevou. Upečte ho podle starých receptur pro cukrářská učiliště od Aleny Půlpánové. Uvidíte, že vám sladký chlebíček plný rozinek a proslazeného ovoce jistě zachutná.

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nadja Nadja

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby chladnutí

70 min (25 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby chladnutí)

Suroviny pro 1 kus

biskupský chlebíček o hmotnosti zhruba 500 g

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie87 864 kJ /
21 000 kcal
Bílkoviny306,56 g
Tuky1 047,12 g
Vláknina110,70 g
Cholesterol 3,85 g
Sodík 3,01 g
Sůl7,32 g
Sacharidy2 532,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Včas rozehřejeme troubu na 180 °C. Připravíme formu na biskupský chlebíček a vymažeme ji olejem. Vymazanou formu ještě vysypeme hrubou moukou. Krok 2: Mírně nahřátý tuk utřeme s moučkovým cukrem. Po částečném zpěnění hmoty pozvolna a při neustálém šlehání přidáváme vejce a hlídáme, aby se hmota nesrazila. Krok 3: Když je hmota vyšlehaná, vyjmeme ji ze šlehacího stroje a zlehka do ní vmícháme směs prosáté mouky, sekaného proslazeného ovoce, rozinek a kypřicího prášku. Krok 4: Hmotu navršíme do připravené formy a urovnáme. Pečeme ve vyhřáté troubě nejprve při teplotě 180 °C zhruba 30 minut a dopékáme při teplotě 200 °C asi 15-25 minut. Správně upečený moučník poznáme tak, že do něj vpíchneme špejli a ta po vytažení musí zůstat suchá, bez zbytků těsta. Krok 5: Po řádném propečení a mírném vychladnutí upečený korpus zlehka poprášíme moukou a otočíme i s formou na plech vyložený pečicím papírem. Necháme do druhého dne zcela vychladnout. Krok 6: Druhý den chlebíček vyklopíme z formy. Cukrářskou polevu rozehřejeme a chlebíček rovnoměrně polijeme. Necháme zatuhnout a zabalíme do celofánu nebo krájíme na řezy.

TIP: Jak udělat čokoládu na polévání

Zveřejněno 19. 3. 2018

Poznámka autorky Nadja

Recept je z knihy Aleny Půlpánové „Cukrářská technologie“ 1. vydání z r. 1993, kde jsem tento recept nalezla. Kniha byla určena pro výuku učebního oboru cukrář.

Biskupský chlebíček je výrobek s trvanlivostí 6 dní od svého vyrobení. Výrobek má chlebíčkovitý tvar, cele potažený cukrářskou kakaovou polevou, hladce rozetřenou. Na řezu v jemné, pórovité, světle žluté hmotě je nepravidelně rozloženo různé proslazené ovoce a rozinky. Korpus je kyprý, nerozsýpavý a vláčný. Chuť je po třené vaječné hmotě, proslazeném ovoci, doplněná chutí cukrářské kakaové polevy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3ny9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Biskupský chlebíček z „Cukrářské technologie“ od Aleny Půlpánové z r. 1993

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3ny9

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Tak podle téhle knihy jsme se taky učili ve škole (cukráři) :-)

Moc děkuji :-K určité vyzkouším :-)

:-K
Nadja:
Z vás by měl A. Einstein radost:-D Vy račte být živoucí důkaz relativnosti času:-)
Asi to cítím jinak, ale řekl bych, že velmi staré resp. historické rcp jsou od M. D. Rettigové + z období "Starého Procházky"
Za staré považuji prvorepublikové rcp, např M. J. Sandtnerové
Poválečné, např. od V. Vrabce, čerpají z předválečných a světových...
Sametové, které jdou bez skrupulí proti času a kdejaká hvězdička vydala "svou" kuchařku...
Moderní teď, posledních 15 let, vydávají Michelini a další MasterChefové...:yes:
***
A. Půlpánová své rcp přizpůsobila praktickým účelům a požadavkům původně "učňovských" škol:
1. Takřka výhradně používá hladkou mouku
2. Kde je to jen trochu možné, šlehá CELÁ vejce
***
Např. Marie Janků (vydání 1932 i 1939) uvádí v receptech na Biskupský chlebíček sníh a krupičkovou mouku
Ten méně sladký rcp je: 70 máslo, 70 cukr, 4 žl., 140 hr. mouka, sušené ovoce, kůra, 4 bílky - sníh...
...a samozřejmě bez:-! PDP :-D

casino: netvrdím, že toto je nejstarší ze všech rcp, ale myslím si, že může být nejblíže požadavku Kamily. A jestliže se to tak učili učni, tak se stejně asi též vyráběl - a to je to, o co tu jde. Uvidíme, jak bude srettka spokojená, až ho vyzkouší.
:-O:-O - Sandtnerku mám 34. vydání z r.1941, kde, stejně jako v předchozích vydáních, uvádí dva recepty. Ten, který citujete, je sice méně sladký, ale obsahuje máslo. Ten sladší je zase zcela bez tuku (140 g cukru, 4 žloutky, s 1/2 citronu kůru, 3 cm vanilky, 50 g mandlí, 100 g hrozinek, 50 g citronády neb zavařené dýně, ze 4 bílků sníh, 120 g mouky). Každý má své pro a proti.

No a v kolika formách jste pekla?:-)
Nebo snad v kapslu, he? ;-)
(a jak znám A. P., tak toto na starý rcp nevypadá:-)

casino: Jak uvádím v názvu i v poznámce, tak kniha je z r. 1993 - od jejího vydání uplynulo již čtvrt století. A určitě to nebyl nově vytvořený recept, ale lety prověřený, když se dostal do technologie pro učně.
;-);-) Domnívám se, že by mohl Srettce vyhovovat, proto jsem ho sem dala, aniž bych ho pekla. V surovinách pod čarou je uvedeno, že z toho množství je 10 ks po 500 g.
:-) To pečení určitě zvládnete Vy, a přidáte mi fotku, že? :-D:-D:-D

Dobrá práce! :yes:

Tématické fráze:
vláčný biskupský chlebíček, biskupský chlebíček na plech, biskupský chlebíček z bílků na plech, biskupský chlebíček třený, biskupský chlebíček bez snehu, lehky biskupsky chlebíček, třená biskupský chlebíček, alena pulpánová recepty olejová hmota, technologie přípravy cukrářského výrobku, biskupský chlebíček starý recepty, biskupský vláčný chlebíček hrnkový, třené na biskupský chlebíček, výroba biskupského chlebíček, sváteční biskupský chlebíček, j biskubsky chlebíček recept, biskupský chlebíček z oleje, vláčný biskupský chlebíček z bílků, vláčný biskupský chlebíček na plech, biskupský chlebíček z bílků trvanlivost, originalni cukrarska kavova zrna recept

Suroviny:
cukr moučkový, mouka hladká, margarín, vejce, rozinky, ovoce, kypřící prášek do pečiva, mouka hladká, olej, mouka hrubá, poleva

Přidat fotografie receptu