Jidáše se škvarky
Jidáše jsou tradičním sladkým pečivem v období Velikonoc. Kdo však neholduje vyloženě sladkému pečivu, může si s námi připravit slanou variantu těchto bochánků. S medvědím česnekem, škvarky a solí budou jistě skvělou svačinou.
Suroviny pro 1 dávka
z dávky vyšlo asi 20 kousků
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 087 kJ / 5 040 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 127,84 g |
Tuky | 288,02 g |
Vláknina | 25,72 g |
Cholesterol | 954 mg |
Sodík | 6,00 g |
Sůl | 14,63 g |
Sacharidy | 471,26 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte.
Krok 2: Sádlo nechejte povolit v pokojové teplotě nebo ho rozpusťte a nechejte zchladnout. Škvarky nasekejte najemno. Medvědí česnek nasekejte nahrubo.
Krok 3: V míse smíchejte všechny přísady, přidejte vzešlý kvásek a vypracujte nelepivé těsto. Pokud lepí, přisypejte ještě maličko mouky.
Krok 4: Z těsta vytvarujte bochánek a přikryjte ho utěrkou. Nechejte kynout 45-60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Krok 5: Těsto rozdělte na kousky po 70 g a z každého vyválejte pásek o délce 30 cm.
Krok 6: Stočte do podoby jidášů, skládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechejte kynout dalších 20-30 minut.
Krok 7: Před pečením potřete jidáše rozšlehaným vajíčkem a posypejte troškou bylinkové soli.
Krok 8: Pečte 20-30 minut na 200 °C, dokud nezezlátnou. Orientujte se podle pečení vaší trouby.
Zveřejněno 17. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše se škvarky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pAKm
Moje poznámka
Jidáše se škvarky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pAKm
Nejnovější recepty
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno před 21 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno 18. 6. 2025 08:02
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno 18. 6. 2025 07:59
Mini vaflový špíz
Přidáno 18. 6. 2025 05:00
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno 17. 6. 2025 20:09
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno 17. 6. 2025 18:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Knedlíky z tvarohového těsta
janatka před 16 minutami
Rychlá jemná pórková pomazánka
janatka před 19 minutami
Sýrové tyčinky
parikova.nikca před 1 hodinou
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou
MillanM před 1 hodinou
Halušky se zelím a uzeným masem
chmelickova13 před 3 hodinami
Francouzská třešňová bublanina (Clafoutis)
veronika_straka před 3 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
chameleon před 3 hodinami
Cibulová polévka
Kajkajak před 9 hodinami
Špenát s fazolovými lusky a vejcem
misula29 před 13 hodinami
Balkánská pomazánka
Jaroslav L. před 15 hodinami
Suroviny:
mléko plnotučné,
kvasnice,
sádlo,
škvarky,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
sůl,
pepř mletý,
česnek mědvědí,
žloutek,
brambory,
vejce,
sůl bylinková
Komentáře (1)