Jidáše se škvarky
Jidáše jsou tradičním sladkým pečivem v období Velikonoc. Kdo však neholduje vyloženě sladkému pečivu, může si s námi připravit slanou variantu těchto bochánků. S medvědím česnekem, škvarky a solí budou jistě skvělou svačinou.
Suroviny pro 1 dávka
z dávky vyšlo asi 20 kousků
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 087 kJ / 5 040 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 127,84 g |
Tuky | 288,02 g |
Vláknina | 25,72 g |
Cholesterol | 954 mg |
Sodík | 6,00 g |
Sůl | 14,63 g |
Sacharidy | 471,26 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte.
Krok 2: Sádlo nechejte povolit v pokojové teplotě nebo ho rozpusťte a nechejte zchladnout. Škvarky nasekejte najemno. Medvědí česnek nasekejte nahrubo.
Krok 3: V míse smíchejte všechny přísady, přidejte vzešlý kvásek a vypracujte nelepivé těsto. Pokud lepí, přisypejte ještě maličko mouky.
Krok 4: Z těsta vytvarujte bochánek a přikryjte ho utěrkou. Nechejte kynout 45-60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Krok 5: Těsto rozdělte na kousky po 70 g a z každého vyválejte pásek o délce 30 cm.
Krok 6: Stočte do podoby jidášů, skládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechejte kynout dalších 20-30 minut.
Krok 7: Před pečením potřete jidáše rozšlehaným vajíčkem a posypejte troškou bylinkové soli.
Krok 8: Pečte 20-30 minut na 200 °C, dokud nezezlátnou. Orientujte se podle pečení vaší trouby.
Zveřejněno 17. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše se škvarky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pAKm
Moje poznámka
Jidáše se škvarky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pAKm
Nejnovější recepty
Květákové karí placičky
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 7 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 16 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno 2. 5. 2025 18:49
Pizza Valencia
Přidáno 2. 5. 2025 15:03
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Valašské frgály
bodie před 2 hodinami
Kapr na zelenině
Blofas před 3 hodinami
Mokrá kokosová buchta
Surmei před 4 hodinami
Kuřecí stehna s bylinkami a šunkou
E. J. K. před 5 hodinami
Rebarborový koláč se sněhovou čepicí
chocho před 5 hodinami
Malinový koláč s pudinkem
Kamil1 před 5 hodinami
Povidlové koláče z kynutého jogurtového těsta
zujara14 před 6 hodinami
Honzovy kynuté buchty
Marcela0123 před 6 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 6 hodinami
Jogurtová bábovka
Cerpes před 6 hodinami
Suroviny:
mléko plnotučné,
kvasnice,
sádlo,
škvarky,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
sůl,
pepř mletý,
česnek mědvědí,
žloutek,
brambory,
vejce,
sůl bylinková
Komentáře (1)