Kysané zelí do čtyřlitrové láhve
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 174 kJ / 1 715 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 87,00 g |
Tuky | 11,20 g |
Vláknina | 160,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 34,84 g |
Sůl | 85,00 g |
Sacharidy | 245,00 g |
Postup přípravy
Na povrchu plátna a prkénka se může vytvořit bělavý povlak, kterému se říká křís. Ten není pro zdraví nijak škodlivý, ale zamezuje mléčnému kvašení, které zelí konzervuje. Křís tedy co nejpečlivěji odstraníme, pláténko vypereme, prkénko nebo talířek čistě omyjeme a kámen dobře očistíme. Zelí znovu přikryjeme jako poprvé, podle potřeby dolijeme studenou převařenou vodou s troškou soli a pokračujeme v kvašení. Po skončení kvašení láhev uzavřeme a dáme do chladnější místnosti. Krok 5: Praktické pokyny: Čím pevněji je zelí napěchováno do láhve, tím déle vydrží. Kvašení zelí se projevuje vystupováním pěny na povrch. Na pěně se někdy začne tvořit plíseň.
Není-li zelí po vykvašení dost vlhké, zalijeme jej převařenou vodou, mírně osolenou a vychladlou!!! Jinak by se zelí snadno kazilo.
Při odebírání zelí (pro použití v kuchyni) dbejme vždy hygieny: Plátýnko po každém odebírání vždy propereme, pokryjeme jím povrch zelí a povrch zatížíme očištěným prkénkem a kamenem.
Zveřejněno 8. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kysané zelí do čtyřlitrové láhve
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3nr
Moje poznámka
Kysané zelí do čtyřlitrové láhve
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3nr
Nejnovější recepty
Křupavé cuketové řízečky
Přidáno před 9 hodinami
Cuketový wrap
Přidáno před 11 hodinami
Jogurtový koláč se zakysanou smetanou
Přidáno 16. 8. 2025 16:01:50
Švestkový džem
Přidáno 16. 8. 2025 11:01:02
Mrkvovo-jablečné muffiny bez přidaného cukru
Přidáno 16. 8. 2025 07:12:46
Pudinkové BeBe řezy
Přidáno 16. 8. 2025 05:02:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ostružinový džem
ivona.gresova@seznam.cz před 1 hodinou
Plněné papričky podle mé babičky
k.chytka@gmail.com před 1 hodinou
Provensálská vepřová kýta
E. J. K. před 1 hodinou
Staročeský bedlový kuba
NIDEC před 2 hodinami
Zapečené brambory s patizonem
Kohykovci před 3 hodinami
Výborný banana bread
formankovaadel před 5 hodinami
Tvarohová náplň (nádivka)
JanaBerckova před 5 hodinami
Zvláčněná Koka buchta
formankovaadel před 5 hodinami
Makové řezy s blumami a zapečeným sněhem
Alamatej před 6 hodinami
Brambory zapečené s tvarohem
Kava 2 před 6 hodinami
Tématické fráze:
kvaseni zeli v lahvich,
nakládání zelí do lahví,
kysané zelí v lahvích,
zeli kysane v lahvich,
bílý povlak na kysaném zelí,
teplota pri kvaseni zeli,
jaká teplota při kvašení zelí,
kvašené zelí v lahvi,
bílá plíseň na kysaném zelí,
bílý povlak na kysané zelí,
zeli kvasene v lahvích,
slizké kysané zelí,
teplota pro kvašení zelí,
kysane zeli v petilitrove.lahvi,
zátěž na zelí,
teplota kvašení zelí,
kvašené zeli v 0 7 v lahvích,
kysané zelí do sklenic tejaja,
na candidu kysane zelí,
kysané zelí s bílým povlakem
Suroviny:
zelí,
sůl,
kmín celý,
cibule,
listy vinné,
kopr
Komentáře (8)
U marmelád to bývá plíseň.
To není kritika receptu, ale zarazilo mě to