Kysané zelí do čtyřlitrové láhve
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 174 kJ / 1 715 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 87,00 g |
| Tuky | 11,20 g |
| Vláknina | 160,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 34,84 g |
| Sůl | 85,00 g |
| Sacharidy | 245,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lahve i víčka (pokud máme vhodná) pečlivě umyjeme a necháme zcela oschnout. Hlávky zelí zbavíme vrchních listů, rozřežeme je na čtvrtky, vykrojíme košťály a nakrouháme na nudličky. Nastrouhané zelí pak smícháme ve větší nádobě se solí a kmínem (na sůl buďte "lakomí", když je soli více, zelí moc špatně kvasí). Promíchané zelí pak vtlačujeme po částech do čtyřlitrové láhve. Vrstvy zelí mačkáme a postupně pěchujeme rukou ke dnu láhve. Zelí pouští šťávu, kterou musíme odebírat - vléváme si jí do jiné čisté nádoby nádoby. Pozor, odebíranou šťávu nevyléváme, budeme ji možná ještě potřebovat.
Krok 2: Láhev napěchujeme zelím k dolnímu okraji hrdla, takže hrdlo (nejméně 5 cm od horního okraje) zůstane prázdné. Pokud chceme přidat cibuli, nakrouháme jí nahrubo a promícháme se zelnou krouhanicí, množství soli ani kmínu nezvyšujeme. Chceme-li přidat vinný list nebo kopr, dáváme ho na dno sklenice, koprové semínko přidáváme do zelné krouhanice, někdo přidává i nahrubo nastrouhanou mrkev, někdo v průběhu plnění sklenic i 1-2 malá jablíčka, atp.
Krok 3: Povrch zelí přikryjeme čistým bílým plátnem, přes plátno položíme čisté kulaté prkénko a zatížíme je. Místo prkénka lze použít malý podšálek-talířek, na který pak položíme "závaží" - třeba dobře omytý kámen nebo vodou naplněnou menší (která projde hrdlem) šroubovací sklenici apod. Zelí musí být na povrchu zatopeno svou vlastní šťávou. Není-li na povrchu dost šťávy, přilijeme jí z nádoby, do které jsme jí odebírali při stlačování zelí.
Krok 4: Láhev s naloženým zelím pak dáme do místnosti, kde je průměrná teplota 12-15°C. Zelí počne kvasit. Kvašení trvá 14-18 dní podle teploty místnosti.
Na povrchu plátna a prkénka se může vytvořit bělavý povlak, kterému se říká křís. Ten není pro zdraví nijak škodlivý, ale zamezuje mléčnému kvašení, které zelí konzervuje. Křís tedy co nejpečlivěji odstraníme, pláténko vypereme, prkénko nebo talířek čistě omyjeme a kámen dobře očistíme. Zelí znovu přikryjeme jako poprvé, podle potřeby dolijeme studenou převařenou vodou s troškou soli a pokračujeme v kvašení. Po skončení kvašení láhev uzavřeme a dáme do chladnější místnosti. Krok 5: Praktické pokyny: Čím pevněji je zelí napěchováno do láhve, tím déle vydrží. Kvašení zelí se projevuje vystupováním pěny na povrch. Na pěně se někdy začne tvořit plíseň.
Není-li zelí po vykvašení dost vlhké, zalijeme jej převařenou vodou, mírně osolenou a vychladlou!!! Jinak by se zelí snadno kazilo.
Při odebírání zelí (pro použití v kuchyni) dbejme vždy hygieny: Plátýnko po každém odebírání vždy propereme, pokryjeme jím povrch zelí a povrch zatížíme očištěným prkénkem a kamenem.
Na povrchu plátna a prkénka se může vytvořit bělavý povlak, kterému se říká křís. Ten není pro zdraví nijak škodlivý, ale zamezuje mléčnému kvašení, které zelí konzervuje. Křís tedy co nejpečlivěji odstraníme, pláténko vypereme, prkénko nebo talířek čistě omyjeme a kámen dobře očistíme. Zelí znovu přikryjeme jako poprvé, podle potřeby dolijeme studenou převařenou vodou s troškou soli a pokračujeme v kvašení. Po skončení kvašení láhev uzavřeme a dáme do chladnější místnosti. Krok 5: Praktické pokyny: Čím pevněji je zelí napěchováno do láhve, tím déle vydrží. Kvašení zelí se projevuje vystupováním pěny na povrch. Na pěně se někdy začne tvořit plíseň.
Není-li zelí po vykvašení dost vlhké, zalijeme jej převařenou vodou, mírně osolenou a vychladlou!!! Jinak by se zelí snadno kazilo.
Při odebírání zelí (pro použití v kuchyni) dbejme vždy hygieny: Plátýnko po každém odebírání vždy propereme, pokryjeme jím povrch zelí a povrch zatížíme očištěným prkénkem a kamenem.
Zveřejněno 8. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kysané zelí do čtyřlitrové láhve
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3nr
Moje poznámka
Kysané zelí do čtyřlitrové láhve
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k3nr
Nejnovější recepty
Grinchův elixír
Přidáno před 5 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 8 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 9 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 11 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kapří hranolky
loing před 41 minutami
Medvědí tlapky
hoopoo před 43 minutami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 50 minutami
Banánky ze strojku
Vilik před 56 minutami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 1 hodinou
Těstovinový salát Vltavín
Jan Nemec před 2 hodinami
Nejlepší marokánky
Petruse2503 před 2 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
jana.r před 2 hodinami
Svíčková na smetaně
Sirael před 3 hodinami
Konfitovaná hovězí líčka
JanSmola před 4 hodinami
Tématické fráze:
kvaseni zeli v lahvich,
nakládání zelí do lahví,
kysané zelí v lahvích,
zeli kysane v lahvich,
bílý povlak na kysaném zelí,
teplota pri kvaseni zeli,
jaká teplota při kvašení zelí,
kvašené zelí v lahvi,
bílá plíseň na kysaném zelí,
bílý povlak na kysané zelí,
zeli kvasene v lahvích,
slizké kysané zelí,
teplota pro kvašení zelí,
kysane zeli v petilitrove.lahvi,
zátěž na zelí,
teplota kvašení zelí,
kvašené zeli v 0 7 v lahvích,
kysané zelí do sklenic tejaja,
na candidu kysane zelí,
kysané zelí s bílým povlakem
Suroviny:
zelí,
sůl,
kmín celý,
cibule,
listy vinné,
kopr
Komentáře (8)
U marmelád to bývá plíseň.
To není kritika receptu, ale zarazilo mě to