Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 435 kJ / 1 060 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 28,68 g |
Tuky | 13,06 g |
Vláknina | 26,00 g |
Cholesterol | 274 mg |
Sodík | 234 mg |
Sůl | 0,46 g |
Sacharidy | 193,95 g |
Postup přípravy
Do misky dáme povidla, přidáme do nich mléko a malinko cukru a rozšleháme to na omáčku. Přidáme skořici (rovnou lžičku), lžičku medu a vešleháme. Vznikne světlehnědá omáčka. Krok 2: Dále uděláme bramborové těsto, stejné jako na knedlíky a z něj vytvarujeme dlouhou tenkou šišku, tu rozkrájíme na 3-4 cm kousky (nočky) a uvaříme je ve vroucí vodě. Hotové jsou, když vyplavou. Krok 3: Noky dáme na talíř, polijeme připravenou omáčkou, posypeme strouhanou čokoládou, oříšky a zdobíme šlehačkou. Krok 4: Pro začínající kuchařinky recept na bramborové noky: 500 g brambor, vařených ve slupce, 200-250 g hrubé mouky, 1 vajíčko nebo 2 žloutky a špetka soli. Vychladlé brambory vařené ve slupce nastrouháme najemno, přisypeme 200 g mouky (většinou toto množství stačí), malinko přisolíme, vyklepneme vejce (nebo dáme 2 žloutky) a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme tenký dlouhý váleček, který nakrájíme na asi 4 cm dlouhé kousky, které vaříme v předem připravené vroucí vodě. Když nočky vyplavou, jsou hotové.
Zveřejněno 3. 11. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Švestkáčová povidlovka s bramborovými noky podle Josefa Náhlovského
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rO8E
Moje poznámka
Švestkáčová povidlovka s bramborovými noky podle Josefa Náhlovského
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rO8E
Nejnovější recepty
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 2 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 6 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 10 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 1 hodinou
Jogurtová bábovka
Zsuzsu1 před 1 hodinou
Čevapčiči z horkovzdušné fritézy
nemecjarda42 před 5 hodinami
Pampeliškový med
Mrspassinger před 5 hodinami
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 6 hodinami
Vrstvený salát
Maruna365 před 7 hodinami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 7 hodinami
Zelňačka
Veronika_1 před 7 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 8 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 9 hodinami
Tématické fráze:
toasty nahlovsky,
gnocchi na sladko recept,
plněné taštičky podle náhlovského,
švestková omáčka podle náhlovského
Suroviny:
brambory,
vejce,
sůl,
mouka,
povidla švestková,
mléko,
cukr,
skořice mletá,
čokoláda,
oříšky,
šlehačka
Komentáře (13)
( Já dělám brknedle úplně jinak - uvařím brambory oloupané nakrájené na kousky v osolené vodě, měkké sliji, v tom samém hrnci šťouchnu šťouchadlem na brambory, minutku nechám vypařit, na půl kila prsknu jedno vejce a přisypávám dětskou krupičku do křehké konzistence - cca 200 g, dle sezony přidám trochu bramborového škrobu, bleskově ušoulám knedle a rovnou dávám do už vařící vody...lepší neznám...)
Já jen stále dokola si myslím, že podle receptu musí být začátečník schopen uvařit...a z "500 g brambor + 2 vejce + mouka + sůl" nemá šanci...jaká mouka? kolik? jaké brambory - uvařené? studené?...
Proto jsem si dovolila navrhnout tu formulaci "brknedlík z půl kila brambor dle vlastních zvyklostí", to ať si každý najde "svůj knedlík"...a zrovna tady si myslím, že z některých typů těst ty vlastně noky u jinak fajn receptu nebudou fungovat bo budou jak beton....
Mám trochu problém s tím "těstem"...buď popsat jak se má udělat... a nebo jednodušeji "těsto na bramborové knedlíky dle vlastních zvyklostí z půl kila brambor"...každý je dělá trochu jinak....
( a nejsem si jistá, že všechna těsta na brknedlíky jsou na tuhle přípravu vhodná...zrovna to moje asi ano...)