Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 181 kJ / 2 433 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 50,06 g |
Tuky | 207,99 g |
Vláknina | 16,12 g |
Cholesterol | 728 mg |
Sodík | 1,75 g |
Sůl | 4,07 g |
Sacharidy | 82,25 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí a necháme asi 20 minut odpočívat. Zatím postrouháme vychlazenou klobásu na slzičkovém struhadle (nebo pomeleme mlýnkem na maso, drobně posekáme v sekáčku potravin), smícháme s lehce změklým sádlem a dokořeníme.
Krok 2: Do vody s droždím přidáme zbytek surovin a uhněteme pevnější těsto, které necháme nakynout. (Je-li těsto opravdu hodně tuhé – každá mouka saje jinak, i žloutky bývají různě veliké, přidáme během hnětení 1-2 lžíce vody navíc.)
Krok 3: Když těsto zdvojnásobí objem, na stole ho propracujeme a rozválíme na obdélník o síle cca 1 cm. Po celé ploše (kromě okrajů) plát potřeme sádlem s klobásou a srolujeme ho jako roládu, kterou válečkem svrchu lehce zploštíme. Tuto plochou nohavici pak po délce poskládáme na třetiny – vznikne úhledný balíček s mnoha vrstvami.
Krok 4: Těsto zakryjeme (třeba mísou, ve které jsme ho mísili) a necháme 30 minut odpočinout. Poté ho vyválíme na 1,5-2 cm silný plát (mělkými řezy mu nožem můžeme narýhovat povrch do mřížky) a kulatým vykrajovátkem vykrájíme pagáčky, které uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Po 30minutovém odpočinku potřeme pagáčky lehce rozšlehaným bílkem, posypeme třeba sezamem a upečeme je ve vyhřáté troubě (230°C/cca 10 minut).
Krok 5: Po vykrájení kulatých tvarů zbydou okraje, okrojky, které také uložíme na plech (vedle vykrojených pagáčků) a upečeme je spolu s nimi. Budou hotové dříve, než pagáčky, musíte je pohlídat.
Naše šikovná magdalenka (podle které jsem několikery pagáčky vyzkoušela) mě naučila těsto nevykrajovat, ale celý plát pokrájet nožem na malé čtverečky – hranaté pagáčky (jako jsou tyhle na fotografiích). Práce je rychlejší a nezůstanou mi ani žádné okrojky.
Naše šikovná magdalenka (podle které jsem několikery pagáčky vyzkoušela) mě naučila těsto nevykrajovat, ale celý plát pokrájet nožem na malé čtverečky – hranaté pagáčky (jako jsou tyhle na fotografiích). Práce je rychlejší a nezůstanou mi ani žádné okrojky.
Zveřejněno 28. 12. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pagáčky s klobásou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mJk3
Moje poznámka
Pagáčky s klobásou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mJk3
Nejnovější recepty
Cuketová marmeláda
Přidáno před 14 hodinami
Selská polévka s kroupami
Přidáno před 16 hodinami
Švestkový koláč s marcipánem
Přidáno před 22 hodinami
Mřížkový povidlový koláč
Přidáno 25. 8. 2025 20:30:29
Polévka s ratatouille
Přidáno 25. 8. 2025 20:00:37
Maso na špejli
Přidáno 25. 8. 2025 19:57:24
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí plátky v kořeněné omáčce
Koubicka před 10 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
k.trojancova před 11 hodinami
Rychlá ořechová bábovka
MamaHana před 12 hodinami
Kuřecí nudličky v omáčce s hráškem
MamaHana před 12 hodinami
Chutné vafle
Kubabuba14 před 12 hodinami
Sterilovaná rajčata na všechno
olivka před 13 hodinami
Hrníčková cuketová buchta
DitaB před 14 hodinami
Světlý korpus
Myroslava před 14 hodinami
Vepřová panenka s gnocchi a špenátem
RaeRea před 15 hodinami
Cuketové palačinky z kefíru
Bretik před 15 hodinami
Tématické fráze:
pagacky s klobaskou
Suroviny:
voda,
mouka hladká,
mouka špaldová celozrnná,
sádlo,
žloutek,
cukr,
sůl,
droždí čerstvé,
klobása papriková,
sádlo,
pepř,
chilli,
bílek,
semínka sezamová
Komentáře (19)
bofinka: děkuji