Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 689 kJ / 3 511 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,46 g |
Tuky | 131,73 g |
Vláknina | 18,96 g |
Cholesterol | 631 mg |
Sodík | 1,82 g |
Sůl | 4,46 g |
Sacharidy | 495,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: V teplém mléce rozmícháme droždí, mouku a cukr. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Krok 2: K mouce přidáme cukr, sůl, vejce a rozpuštěné vlažné máslo, k tomu kvásek a vypracujeme těsto. Přikryté utěrkou necháme asi 30 minut kynout.
Krok 3: Z těsta vytvarujeme 5 bochánků, ty budou pod utěrkou kynout další hodinu.
Krok 4: Postupně je vyválíme na stejně velké obdélníky, které potřeme rozpuštěným máslem a skládáme na sebe.
Svineme do závinu a oběma rukama zkroutíme, jako když ždímáme prádlo. Krok 5: Dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 180°C. Pak teplotu snížíme na 160°C a dopékáme ještě asi 10 minut.
Upečený závin pocukrujeme.
Svineme do závinu a oběma rukama zkroutíme, jako když ždímáme prádlo. Krok 5: Dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 180°C. Pak teplotu snížíme na 160°C a dopékáme ještě asi 10 minut.
Upečený závin pocukrujeme.
Zveřejněno 3. 2. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mikulášský máslový závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5YoK
Moje poznámka
Mikulášský máslový závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5YoK
Nejnovější recepty
Rohlíky I
Přidáno před 3 hodinami
Lilek s bazalkovým dipem
Přidáno před 3 hodinami
Veka z kefíru
Přidáno před 3 hodinami
Nejlepší povidla
Přidáno před 9 hodinami
Vepřová panenka na žampionech se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Tagliatelle s cuketou a rajčaty
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drobenková buchta se švestkami
phanusov před 3 minutami
Vepřové závitky s paprikami a hráškem
alcerm před 42 minutami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
High-5 před 1 hodinou
Gnocchi se špenátem a lososem
LenkaVojtechova před 1 hodinou
Hrníčkový ovocný koláč
Lucie Hertlova před 1 hodinou
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Mika1307 před 1 hodinou
Vláčná mramorová bábovka
Amater.fillip před 1 hodinou
Koláčky z tvarohu
Atairka před 1 hodinou
Tvarohový koláč s ostružinami
A.dus před 2 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
monona před 2 hodinami
Tématické fráze:
máslový závin na plech,
recept máslový zavin,
jablečný máslový závin
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
sůl,
vejce,
máslo,
droždí čerstvé,
mléko,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo,
cukr moučkový
Komentáře (12)
Pokusím se ignorovat těch vašich 7
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí bylo včéééra OK
Dnes je to též OK
No a s tím plurálem v poslední větě bych byla opatrná
***
Těsto jsem zadělal podle postupu.
Dokonce jsem do kvásku přidal i uvedené množství mouky, což běžně nedělám.
Dokonce jsem do těsta přidal i máslo, které u MASTNÝCH těst přidávám až po vykynutí.
Připadal jsem si jako J.W. + V.B. ve filmové pohádce... také mi těsto chtělo zdrhnout z díže, že
42g kvasnic na 1/2 kg mouky je asi příliš: těsto vykynulo asi na čtyřnásobek a i "ručník" na plechu jevil tendenci se rozmotat (konce závinu byly vespod) až nakonec při pečení praskl podélně (i při zpevnění špejlemi)
Poz. spešl pro Veronika.Hrozna:
Na chuti mu to však neubralo...
V duchu snahy o hutné, těžké, mastné těsto, jsem k surovinám podle receptu přidal 200g másla místo 140g (tedy asi 400g/1000g mouky) a navíc ještě kůru a rozinky
S těstem se poměrně dobře pracovalo
Žádné máslo nevyteklo
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí je OK
No, uvidíme za den, za dva...
Další máslo na rozválená těsta, že
Dalších 70g másla na dokončení
Já prosím nereju...
Akorát už pár měsíců hledám VÁNOČKU která by mi byla po chuti: hutná, těžká, tedy nepatřičně mastná
Tady to je na 1000g mouky cca 300g másla, a další máslo bych tedy mohl ještě zkusit přidat na ta rozválená těsta, že