Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 128 kJ / 748 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 40,00 g |
Tuky | 4,40 g |
Vláknina | 30,80 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4,81 g |
Sůl | 12,00 g |
Sacharidy | 121,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Namočit čočku na 2 hodiny.
Namočit kroupy 2,5-12 hodin, po namočení 2x vyprat ve studené vodě. Krok 2: Vyprat čočku v namočené vodě, slít vodu přes sítko, dát vařit do studené vody (320 ml). Solit po začátku varu.
Vařit 10 minut. Krok 3: Současně se začátkem vaření čočky dát vařit vodu na kroupy.
Vyprané kroupy nasypat do vařící vody (280 ml), osolené po začátku varu. Přivést do varu středním plamenem. Jinak jsou kroupy tvrdé.
Vařit 20 minut.
Slít vodu. Odstát kroupy 20 minut pod pokličkou. Krok 4: Rozmixovat (tyčovým mixérem) na hladkou kaši.
Po rozmixování je objem 5 naběraček (sběraček). Krok 5: Smíchat kaši s kroupami (a s pepřem).
Objem je asi 0,8 l.
Namočit kroupy 2,5-12 hodin, po namočení 2x vyprat ve studené vodě. Krok 2: Vyprat čočku v namočené vodě, slít vodu přes sítko, dát vařit do studené vody (320 ml). Solit po začátku varu.
Vařit 10 minut. Krok 3: Současně se začátkem vaření čočky dát vařit vodu na kroupy.
Vyprané kroupy nasypat do vařící vody (280 ml), osolené po začátku varu. Přivést do varu středním plamenem. Jinak jsou kroupy tvrdé.
Vařit 20 minut.
Slít vodu. Odstát kroupy 20 minut pod pokličkou. Krok 4: Rozmixovat (tyčovým mixérem) na hladkou kaši.
Po rozmixování je objem 5 naběraček (sběraček). Krok 5: Smíchat kaši s kroupami (a s pepřem).
Objem je asi 0,8 l.
Zveřejněno 21. 1. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čočková kaše s kroupami (falešný dhál), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N4yv
Moje poznámka
Čočková kaše s kroupami (falešný dhál), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N4yv
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 7 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 8 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 3 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 4 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 5 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 5 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 6 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 6 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 7 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 8 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 9 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 9 hodinami
Tématické fráze:
čočková kaše,
čočková kaše recept,
recepty s kroupy,
kaše zlute čocky,
recept na čočkovou kaši,
recepty čočková kaše recept,
čočková kaše ze žluté čočky,
kaše z čočky krup
Suroviny:
čočka,
kroupy,
voda,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (7)
Rád bych poradil jaká by byla změna s přidáním bíeleho korenía (bílého pepře). Nemůžu posoudit, koření skoro nedávám a mám změněnou chuť natolik, že vychutnávám luštěniny vařené se solí, nebo i bez. Nezbyde než vyzkoušet, nebo odhadnout podle jiných jídel jím okořeněným.
Co bych mohl doporučit, je uvážit pro Matar dal khichdi pro 140g žlutého hrachu, 100g bílé rýže, po namočení obojího, dát 780-800ml vody, vařit 10 minut a 10 minut nechat odstát. Olej a koření (kurkumu) dávám nakonec. Díky hrachu to chutná dosti nasládle. Smažení koření je indický způsob, ale smaženému oleji se vyhýbám.
Děkuji za přidané fotografie a obdivuji odvahu při vaření.
Na pohled by mnohem zajímavější byl Matar dal khichdi. Jeden recept na něj tady je. Jenom nesouhlasí množství vody a jde tam o 2 porce, což není uvedené. Pro snazší zažití vařím jenom s 1 druhem koření.