Dortový korpus (piškot) z hrubé mouky
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 859 kJ / 444 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 12,68 g |
Tuky | 7,96 g |
Vláknina | 1,20 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 100 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 79,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: 1. Rychlá příprava těsta:
Bílky ušleháme elektrickým šlehačem s cukrem do tuha, zašleháme žloutky a vodu (kávu). Lehce vmícháme mouku. Dáme do formy a upečeme. Krok 2: 2. Pečlivější příprava těsta:
Ušleháme zvlášť žloutky s polovinou cukru a do směsi zašleháme horkou vodu (kávu). Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh. Obě hmoty opatrně ručně smícháme a opatrně zamícháme přesátou mouku. Dáme do formy a upečeme. Krok 3: Piškot s ořechovou příchutí:
K hmotě ze 4 až 5 vajec můžeme přidat hrst namletých ořechů. Krok 4: Ořechový piškot: Část mouky nahradíme namletými ořechy (část jemně, část nahrubo) v objemovém poměru 2 díly ořechů za 1 díl mouky.
Bílky ušleháme elektrickým šlehačem s cukrem do tuha, zašleháme žloutky a vodu (kávu). Lehce vmícháme mouku. Dáme do formy a upečeme. Krok 2: 2. Pečlivější příprava těsta:
Ušleháme zvlášť žloutky s polovinou cukru a do směsi zašleháme horkou vodu (kávu). Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh. Obě hmoty opatrně ručně smícháme a opatrně zamícháme přesátou mouku. Dáme do formy a upečeme. Krok 3: Piškot s ořechovou příchutí:
K hmotě ze 4 až 5 vajec můžeme přidat hrst namletých ořechů. Krok 4: Ořechový piškot: Část mouky nahradíme namletými ořechy (část jemně, část nahrubo) v objemovém poměru 2 díly ořechů za 1 díl mouky.
Zveřejněno 20. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dortový korpus (piškot) z hrubé mouky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Y3W2
Moje poznámka
Dortový korpus (piškot) z hrubé mouky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Y3W2
Nejnovější recepty
Kuřecí maso s dýní, pórkem a smetanou.(vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Kuskusový salát s grilovanou zeleninou
Přidáno před 4 hodinami
Papriky plněné lečem
Přidáno před 6 hodinami
Krémová květáková polévka s mrkví a smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Mirabelková marmeláda
Přidáno před 22 hodinami
Zelenina po čínsku s hlívou a shitake
Přidáno 11. 8. 2025 09:42:43
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jemný boršč
Kajkajak před 8 minutami
Buchtičky s krémem
Titto10 před 32 minutami
Kuřecí jogurtové placičky
MiskaM před 1 hodinou
Rajská polévka III
Penkapa před 2 hodinami
Pečená švestková povidla
Dagmarak před 3 hodinami
Hořčicové brambory
Entony před 3 hodinami
Žebírka BBQ
dastymisa před 6 hodinami
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Klivan před 16 hodinami
Tématické fráze:
piškotový korpus hrnkový
Suroviny:
vejce,
cukr písek,
cukr vanilkový,
mouka hrubá,
voda,
kůra citronová
Komentáře (4)
Díky za upozornění na chybu, hned ji napravím.
Taky jsem vyrostl na Sandtnerce
Odhadem polovina jejích rcp na dorty je s krupičkovou moukou...
***
Dajda:
Z bodu 2 vám patrně vypadla mouka
" Korpus je dobré před plněním prolít rumem..."
Záleží na tom, co si představíme pod pojmem "prolít"
Italové, vyhlášení cukráři, k podobnému účelu používají tzv. ALKOHOLÁTY. Jsou to v podstatě cukerné, slabě alkoholické (do 10%) ochucené roztoky (všech chutí co si lze představit, nejčastěji vanilka, rum, pomeranč, ananas, karamel...)
Dále tvrdí, a není proč tomu nevěřit, že vedle zvýraznění chuti alkohol konzervuje - prodlužuje trvanlivost produktu a cukr zvláčňuje
Já např. vezmu šťávu z meruňkového, broskvového kompotu (nebo osladím vodu), přidám přiměřeně přiměřeně neutrální vodky, lihu, či podle požadované chuti brandy nebo rumu (ten používám nejčastěji
Tož tak
Nicméně díky, že jste mi připomněla, že bych měla do receptu připsat, že piškot je tak křehký a nadýchaný, že je lépe ho dělat den předem, aby se lépe rozkrojil!