Donuty
Ochutnejte tyto donuty! Každý kousek je pečlivě připraven s láskou a nejlepšími ingrediencemi. Užijte si křupavou vnější vrstvu a lahodně měkkou uvnitř, která se jen rozplývá na jazyku.
Suroviny pro 1 dávka
12-18 ks (podle síly vyváleného těsta)
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 639 kJ / 4 455 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 43,22 g |
Tuky | 42,14 g |
Vláknina | 16,40 g |
Cholesterol | 240 mg |
Sodík | 520 mg |
Sůl | 1,17 g |
Sacharidy | 957,09 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve vlažné vodě rozpustíme droždí, lžičku cukru a lžíci hladké mouky (vše odebereme z odváženého, přichystaného množství) a necháme 20 minut pracovat.
Krok 2: K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme pevnější těsto, které bude 35-45 minut kynout.
Krok 3: Hotové ho propracujeme, na stole tence vyválíme (max. na sílu malíčku, moučit nějak netřeba) a vykrájíme donuty. Buď přímo vykrajovátkem na donuty nebo větší skleničkou kolečka a menší štamprličkou jim vykrojíme středy (raději malinko větší, kynutím se zmenší).
Krok 4: Donuty necháme 25-35 minut vykynout a usmažíme je ve vyšší vrstvě oleje. Olej musí kolem těsta jen viditelně perlit, smažíme je zakryté 50-60 vteřin. Potom otočíme a dosmažíme už odkryté (opět asi 50-60 vteřin).
Krok 5: Z oleje vyndáme donuty na papírovou utěrku, odsaje přebytečný tuk. Vychladlé donuty potáhneme polevou nebo jen pocukrujeme.
Krok 6: Poleva:
Cukr s bílkem a citronovou šťávou třeme alespoň 15 minut, ale méně pracné je umíchání polevy háky ručního šlehače. Hmota je nejprve velice řídká, postupně houstne. Pokud je bílek studený z lednice, trvá výroba polevy ještě déle.
Cukr s bílkem a citronovou šťávou třeme alespoň 15 minut, ale méně pracné je umíchání polevy háky ručního šlehače. Hmota je nejprve velice řídká, postupně houstne. Pokud je bílek studený z lednice, trvá výroba polevy ještě déle.
Zveřejněno 31. 5. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Donuty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L3lp
Moje poznámka
Donuty
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L3lp
Nejnovější recepty
Točená vaječná omeleta
Přidáno před 3 hodinami
Těstoviny s krémovou cibulovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Cuketové sushi
Přidáno před 15 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 16 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno 16. 6. 2025 08:27
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Křehký koláč s nektarinkami
MajdaTrajda před 4 minutami
Žampionový krém
blanka12 před 14 minutami
Meruňkový koláč
jalamo před 1 hodinou
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 2 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Amona před 3 hodinami
Rýžový nákyp s broskvemi
Yennefer1 před 4 hodinami
Jahodové muffins
kahus308 před 4 hodinami
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 6 hodinami
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 6 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 12 hodinami
Suroviny:
voda,
rum,
sádlo,
žloutek,
cukr,
sůl,
mouka hladká,
mouka hrubá,
pudink vanilkový,
droždí čerstvé,
bílek,
šťáva citronová,
cukr moučkový
Komentáře (24)
Není to česká kobliha, ale americká, asi proto donut a ne koblížek. Pod názvem doughnut by to tady ani v obchodě nikdo nenašel. Budete muset nad českými donuty přimhouřit oko
radiozurnal.rozhlas.cz/donuty-americke-koblihy-puvodne-zrejme-americke-vubec-nebyly-6234624
Viděla jsem v televizi pořad o Vás. Často na Vás myslím, ale to , bohužel, nepomůže. Marie