Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl

Variant, jak upéct závin či štrúdl, je mnoho. Podle tohoto receptu připravíme jednoduchý štrúdl z jogurtového těsta. Těsto se netrhá a štrúdl je po upečení velmi chutný. Navíc je méně tučný, než záviny z listového těsta.

Hodnocení receptu je 4,5 (101×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Ivusa Ivusa

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby chlazení těsta

70 min (40 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby chlazení těsta)

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 684 kJ /
2 554 kcal
Bílkoviny60,61 g
Tuky136,89 g
Vláknina10,50 g
Cholesterol 487 mg
Sodík 814 mg
Sůl1,91 g
Sacharidy264,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy nasypeme odváženou mouku a přidáme jogurt, na menší kousky nakrájenou Heru, žloutek a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto, jde to hezky a rychle. Zabalíme ho do mikrotenového sáčku a dáme do lednice na chvíli vychladit. Krok 2: Mezitím nastrouháme omytá jablka nahrubo a připravíme ostatní ingredience na štrúdl. Také zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Krok 3: Odpočaté těsto rozdělíme na 3 díly a každý díl jednotlivě rozválíme na moukou posypaném válu. Jde to moc hezky, těsto se netrhá. Krok 4: Každý plát vyváleného těsta posypeme strouhankou. Rozložíme nastrouhaná jablka, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a hrubě nasekanými ořechy nebo mandlemi. Krok 5: Zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem (není nutné). Štrúdly přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova téměř půl hodiny při 180 °C.

TIP: Nejlepší jablečné záviny a štrúdly

Zveřejněno 6. 9. 2012

Poznámka autorky Ivusa

Recept mám od sestry.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mNwR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduché, rychlé a levné těsto na štrúdl

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mNwR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (124)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Těsto vypadá dobře, ukládám si recept a vyzkouším :) Děkuji!

Skvělé těsto, krásně se s ním pracuje, nelepí a jde velmi tence vyválet. Už mam dva jablkové a jeden slaný štrůdl. 👍

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

S těstem se moc hezky pracovalo, díky za recept

Dokonde i mně se povedl, s těstem se krásně pracovalo.

Dobré vláčné těsto. Jeden závin jsem naplnila jablky, druhý makovou nádivkou. Díky za recept!:-)

Moc dobrý závin. :-)

Štrúdly peču docela často a to zrovna podle tohoto receptu, pokud chci jogurtové těsto. Musím pochválit. :yes:

:-)<3:yes: nevím odkud recept pochází ale tak peču štrůdly už 50 let dřív se dávalo jen máslo II

Ivusa: To byla opravdu rychlovka, moc děkuju za odpověď :-8

Bodatosa: určitě,bude to ok.<3

Dobré odpoledne z Yokohamy ... Moc rád bych upekl tuhle mňaminu mamince mé manželky a jenom bych se chtěl zeptat, jestli místo Hery můžu přidat obyčejné máslo ...? Děkuji

Bodatosa: určitě, já dělám jen z másla, je lepší...

Bodatosa: ano, určitě změńte za máslo, je daleko lepší, Heru vůbec nepoužívám, jen kvalitní máslo, zakoupené v Rakousku.

S těstem se velmi dobře pracovalo, ale možná jsem ho vysušila, bylo dost tvrdé.

Dělám podobné těsto a místo strouhanky dávám ovesné vločky. Trvanlivost upečeného štrúdlu je však stejná. :-D Těsto vydrží v lednici i 3 dny a také jsem ho zkusila zmrazit. Po rozmražení těsta byl štrúdl stejně dobrý.

Ivana64: ty ovesné vločky mě nenapadly, výborný nápad, zítra tento štrudlík 3 kusy upeču😀...

Buchyna: Děkuji;-)

Zdravím, tak štrůdlík se povedl ( viz. foto ). S těstem se opravdu moc dobře pracuje:-*, je vláčné a nelepí se. Děkuji za tip, již mám uloženo a budu péct i nadále. Pěkný den a bodík zasloužený:-K

Buchyna: Dávám přednost tučnému ,ale myslím že na tučnosti nezáleží ;-)

Zdravím, receptík mne zaujal. Jen takový malý dotaz: jogurt tučný, nebo je to jedno? Určitě vyzkouším a dávám do oblíbených<3 Určitě zasloužený bodík:-* a děkuji za inspiraci:-Q

Redtrooper: to jsem ráda že se Vám těsto povedlo ;-)

Redtrooper: Ano s tim testem, je tento problem opravdu neprekonatelny. Zitra pecu strudl, testo mam v lednici od patku. :-//:-D

Bál jsem se toho, ale vše dopadlo dobře. S těstem se opravdu velmi dobře pracuje a to i když se vyvalí na slabý plat, drží krásné pohromadě. Po upečení je těsto krásné křehké a bohužel chvilku po upečení třičtvrtě šišky snězeno na posezení. :)

Marylin: můžete úplně ve stejném poměru

Muzete použit masco místo Hery a kolik ?

:yes::yes::-K naprosto luxusní, těsto velmi dobré a jednoduché.Dekuji ukládám

Ivusa: Mohu jen konstatovat, že se nevyhnu štrúdlíku, ani na Štedrý den. Peču rovnou 4 kusy! :-D Mám už udělané těsto!

zdenka.s: děkuji za kladné hodnocení;-)<3

Já bych ke všem přívlastkům v názvu přidala " a moc dobré ". Pekla jsem v týdnu 2x a sama snědla skoro celý jeden závin ( během dne ,ne na posezení :-Q ) a už teď p.doktorka hubuje , že bych měla zhubnout
Kdo ještě nezkusil , doporučuji :yes:
Nejde mi přidat fotka zkoušela jsem to asi 20 x ;-(

casino: :-DCasino, na štrúdlík nejsou hrozny s peckami , říká se jim /prosím publikum o prominutí/ kozí cecky. Jsou zeleno- růžové a bez peciček. Proto jsem psala, že jsou k dostání jenom velmi zřídka. Je to nějaká odrůda, ale na jméno se neptejte, prostě nevím!

Ivusa: Jabloň se zbláznila, ještě dneska se daly obrat poslední jablíčka!:-O A to těsto chutná všem, tak nepeču nic jiného, než štrúdl, makovo- jablkový , jablkový s ořechy, bez ořechů, s tvarohem a jablky s tvarohem bez jablk , zelný , mákovo-višňový , i hrozny s mákem. Tento týden 4 nohavice, od čtvrtku do neděle "spapáno". :-(( Od konce srpna do dnes, ani nevím kolik jich bylo.

Veronika.Hrozna: děkuji za pochvalu<3

Kacka.R: Ja pekla dnes taky.Asi po 25 ! :-D:-D:-DJe super, jine uz nebudu zkouset.Strudl je fantasticky.<3<3<3

Výborné a rychlé těsto! ????

Jak pejsek s kočičkou slavili státní svátek
Už rok mám plné zuby těch tvých šmakulát co cpeš do dortu, kočičko! Letos upečeme štrúúúdl!! Já udělám těsto a ty připrav náplně... A zatáhni drápky! Já si posledně na W-krouhači ojel ty své až do živého ;-( A ta jabka neloupej, rozumíš!
Z lednice vyndám čtyři dny stařené těsto a porovnáme ho s čerstvě zadělaným těstem...
***
Tak co kočičko, tak které těsto "listuje" víc? Že to vyjde nastejno? Taky se mi to tak zdá...
...akorát to starší těsto, to z lednice, při pečení tmavlo dříve a ve finále bylo tmavší! Páníček, kdysi kolorista, by řek´, že mělo odstín 6760 a to druhé 6720 :-8
A co mák? Chutnalo, chutnalo? Mně taky! A ty růžové hrozny tam taky sedly, že! Ale řeknu ti, že dolovat z bobulí ta semínka bylo o nervy;-)
A že ti chutnala i ta čokoláda v jednom štrúdlu? No, bylo to spíše z hecu..., ale příště nebudu šetřit na kvalitě HOŘKÉ čokolády :-)

Konečně jsem dnes upekla i s vídeňskou náplní. Moc nám chutná a těsto připomíná listové. :yes:

casino: Ale no tak, vy ste mi nevěřil ?:-O Asi na listování ne, ale ta chuť, když jsem to hezky vypekla jak se má, ...... tak ta byla daleko lepší, než jen z odleželého jeden den. :yes::yes::yes: Asi ty kultury z jogurtu tam něco splácaly, o čem já nic netuším, v lednici neposlouchám. ;-) To je děs, co udělá taková fotečka posledního maličkého kousku štrúdlu, ani dospat vám nedá!:-D

casino: Jste jednička. Kdybych měla doma jablka už bych také pekla, ale s mletým mákem:-D

Nejlepší je druhý den, když se chutě propojí, v pokojové teplotě.

Ja pa to říkal ten kralevic Dánský vo těch slovech?:-K
casino se vybičovalo k nezahálení a upeklo, páč to těsto na fotečce Veronika.Hrozna: mu nedalo dospat ;-)
Těsto s kosmetickou změnou: Héééra nebyla, i byla použita její nevlastní sestra :-8
No a do jablečné náplně..., hádejte CO:-?
Ano, uhádli jste - jak píše Coleta: 24. 10. 2020 12:31:40 :-)
Co ale nevíte, že ten oný byl vcelku, celý, tedy nemletý...:-D
A jak to vyznělo?
Po upečení to "listovalo" eště víc než na obrázku Veronika.Hrozna: :yes:
A ten nemletý mák?
No, dycky se mi eklovalo chválit vlastní rcp:-// a o náplni s NEMLETÝM mákem je to nééémlich;-)
***
1/3 těsta jsem uložil v chladu...
Veronika.Hrozna: myslím, že podle výše psaného odleželé, "šedivé" těsto na lepší listování asi velký vliv už míti nebude... :-8
No, za čas se uvídí, že :-D

Veronika.Hrozna: Super nápad, vložte ty náplně. Koupím višňový kompot a zkusím s tím mákem.

Eja57: nikdy som nechapala ludi, co upecu kolac aj s peckami.

magdalenka: "pecky von"....no to je jasné, za mne všude, mne by rodila vystěhovala pod most, kdyby měli třeba z třešňové bublaniny plivat pecky:-D

Coleta: my sme mali doma kvantum visni, teda aj visnovych kompotov, mali sme to v strudli radsej ako z visni cerstvych... Len pecky von. S makom alebo vlasskymi orechami basen.

Eja57: S mááákem a mastnej od másla ..... ve správné odleželosti a teplotě ....... No!
Tak večer napíšu ty náplně, jako recept! Nechám zkontrolovat Magdalenkou, abych na něco nezapomněla a pak to vložím , jako Vídeňskej štrůdl- náplně. Jen nevím, jak se ty hrozny jmenují normálně, lidové označení je značně vulgární!

Frantiska: No tak si udělej těsto a zapomeň, jako já a péct můžeš tak ve čtvrtek!:-D

Coleta: Z kompotu nemám odzkoušeno, ale když dobře okapou, proč ne? V tom případě bych doporučila, už mák nesypat ,ani tou troškou krystalu.

Coleta: obje je mozne, ale kompotovane nechat okapat :) ta debata je takova, ze si asi upecu ten strudl :)) co zacala na nej myslim.

Veronika.Hrozna: tahle debata a Tvoje fotky jsou normální mučírna....aaale...vůbec nejlepší štrúdl jaký jsem v životě jedla byl před lety v jedné maďarské vesnické rodinné hospůdce....višňovej....och

Veronika.Hrozna: Děkuji, člověk se vždy něco nového dozví. Višně kompotované? Asi čerstvé, že?

bofinka: Děkuji za odpověď, dělám tažený štrúdl nebo starkonické štrúdly od Janul. Pro sebe a mamku peču vždy jablka s meltým makem, cukrem a kořením. Kombinace jablek a maku je úžasná.

Veronika.Hrozna: Fotky jsou moc pěkné, dokonce mám chuť to taky upéct (a že bych neměla, ale člověk hřeší kudy chodí, o jeden prohřešek víc ... ;-):-D). Tak si počkám na recept! ;-):-K:-K:-K

bofinka: Viz nize, tazene neni, je to tohle,ale je neskutecne dobre.

casino: Ano, ale bylo udelane v nedeli , to jsem pekla prvni dva strudly. Zbytek testa, byl v lednici , do ctvrtku odpoledne, kdyz jsem ho nasla v lednici.Bylo sedive a chtela jsem ho vyhodit, ale pak jsem udelala z nej dva strudly a krasne se upeklo do tmava a byly famozni.Od vcera zbyl jen ten chudacek malinkej na fotce, ale ted, uz jen fotka.:-D Nevim,ale proc, se tak ulezelo a nevim proc bylo tak dobre....:yes:

Coleta: Napln je videnska, testo urcite ne.
Vidensky strudl je vzdy z tazeneho testa.

Tématické fráze:
rychle testo na strudl, těsto na strudl, rychlý štrudl, štrudl, testo na štrudl z hery, dobré a rychlé těsto na štrudl, štrudl z hery, domácí rychlý štrůdl, sladké pečení rychlé levné, rychlý jablkový štrůdl, levný štrůdl, dobrý a rychlý recept na štrudl, levné recepty na pečení, rychle a levne peceni, rychlí štrudl, pečení z hery, rychlý domácí štrudl, domácí jednoduchý štrudl, recept na rychly štrudl, štrůdl těsto

Suroviny:
mouka hladká, jogurt bílý, tuk hera, žloutek, sůl, jablko, skořice mletá, cukr krupice, strouhanka, rozinky, mandle, vejce, mouka hladká

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu