Kapie v oleji (dle mé tchyně)
Kapie jsou výborné zasyrova, ale dobře zavařené jsou neskutečně lahodné. Navíc mají v kuchyni mnoho variant využití. Na chlebíčky, do salátů, do aspikových misek. A ještě na mnoho dalších možností upotřebení je využijete, pokud je zavaříte.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 928 kJ / 3 090 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 45,50 g |
| Tuky | 164,00 g |
| Vláknina | 56,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 194 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 330,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kapie zbavíme jádřinců a prokrojíme na poloviny. Odstraníme i zbylá zrníčka.
Krok 2: Deko s cukrem, vodou, octem a olejem uvedeme do varu. Přidáme asi kilo paprik a povaříme 6 minut. Papriku vybereme, necháme trochu zchladit.
Krok 3: Takto postupně povaříme všechny papriky. Když trochu zchladnou, naskládáme do skleniček půlky paprik na sebe, tak, aby nebylo moc volného místa.
Krok 4: Zalijeme vroucím nálevem, koření nevybíráme. Očistíme hrdla sklenic, uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru na 15 minut. Pozor na opaření, všude je horký olej, i na té sklenici to klouže.
Krok 5: Do 0,7 l sklenice lze naskládat skoro půl kila papriky, je změklá a dobře klouže. Uložíme do chladu. Doba upotřebitelnosti 4 roky. Olej se nekazí, je v paprice.
Krok 6: Kdo nemá místo v chladničce, může dodatečně sterilovat 10 minut od bodu varu. Pak lze uložit zavařeninu do spíže. Kapie po otevření v lednici vydrží beze změny až do spotřebování.
Zveřejněno 8. 3. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kapie v oleji (dle mé tchyně)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oG2z
Moje poznámka
Kapie v oleji (dle mé tchyně)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oG2z
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 3 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 9 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 14 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Likérové špičky
Sahula před 54 minutami
Kávové úlky
MichaelaSr před 1 hodinou
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 1 hodinou
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 1 hodinou
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 2 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 2 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 2 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 2 hodinami
Křupavé vafle se zmrzlinou
janakrejzarova před 3 hodinami
Suroviny:
kapie,
voda,
ocet,
cukr krystal,
olej,
zelenina
Komentáře (5)
Až sklidíme letošní úrodu a papriky naložíme, ozvu se. Pokud by někde byly kapie za přijatelnou cenu v obchodě, vyzkouším recept dříve. Kapie jsou ale v obchodech dost drahé.