Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky s "šimlovou" náplní a teplé švestky se skořicí

Znáte šimlovou náplň? Tvoří ji směs tvarohu a máku. Zkuste touto nevšední náplní naplnit jemné palačinky a vše doplnit skořicí vonícími švestkami. Vznikne tím moučník, který si oblíbí celá vaše rodina a ke kterému se budete rádi vracet!

Hodnocení receptu je 4,7 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 kusů

6kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 601 kJ /
2 056 kcal
Bílkoviny71,28 g
Tuky73,42 g
Vláknina24,55 g
Cholesterol 336 mg
Sodík 356 mg
Sůl0,78 g
Sacharidy247,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z výše uvedených surovin připravíme hladké těstíčko a necháme chvilku odpočinout. Krok 2: V pánvi rozehřejeme trochu oleje a postupně usmažíme tenké palačinky. Z uvedeného množství jich je cca šest. Krok 3: Mák zalijeme horkým mlékem, necháme odstát a zchladnout. Promícháme ho s tvarohem, cukrem a citronovou kůrou. Krok 4: V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme mírně zkaramelizovat. Vložíme nakrájené švestky a necháme je chvíli podusit. Ochutíme skořicí. Krok 5: Palačinky naplníme nádivkou, svineme, pocukrujeme a podáváme s teplými švestkami. Přizdobíme např. lístky máty nebo citronovou verbenou.

TIP: Čím naplnit palačinky

Zveřejněno 21. 9. 2020

Poznámka autorky maris

Název "šimlová" náplň se vyskytuje v starších kuchařkách, ale nevím, jestli to je krajový název, vztahující se jen k určité oblasti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A3BB

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A3BB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Já mám originální kuchařku od Anuše Kejřové z roku 1903, tedy ještě z dob Rakouska-Uherska. A tam je "šimlová" nádivka nebo náplň, tedy tvaroh a mák, také popsána. Naše prababičky tedy tuto náplň znaly. Jen postupem času název i recept upadly do zapomnění 😉

KiaraK: určitě tuto náplň znaly už naše prababičky, Ten její název šimlová tomu taky odpovídá🙂

maukycz: Může to být i trochu obráceně. Pozapomenuté označení šiml pro bílého koně je odvozeno z německého der Schimmel, který znamená plíseň, světlé skvrny nebo šmouhy na jídle. Označení poměrně dobře popisuje vzhled tvarohu s mletým mákem. Bělouš bylo označení čistě bílého koně, pokud měl šedavé šmouhy nebo skvrnky, byl to šiml. Bez ohledu na historii je šimlová náplň zajímavá a výborná.

Veronika.Hrozna: moc děkuju za krásný komentář a za fotku:-), hned mám hezčí den;-):-K

maris: Je to výborné !Moc jsem si pochutnala.:-K:-K:-K To, co jsem ti odfotila spapal manžel k svačině! Taky mu to chutnalo! Nic jsem nezkazila, do švestek jsem dala ještě dva hřebíčky! / Aby měly nějakou chuť , byly z Kaufu/ ;-(

cathleen: Ivo, moc jsi mě potěšila, mám radost, že se Ti recept líbí:-K:-K

Veronika.Hrozna: rumem určitě nic nezkazíš;-):-), díky:-K

:-) jen jsem naprázdno polkla....nádherný recept a stoprocentně i chutný, umím si to představit :yes:

maris: No totok! Krásné palačinky a ta náplň, ty švestky, už mám uloženo! A přidám k těm švestičkám pár kapek rumu..... :-K :-K:-K

maukycz: určitě to tak bude;-) děkuju:-K

Marie Svarcova: Maruško, moc děkuju:-K

Šimlová náplň nebo šimlík je pravděpodobně odvozeno od šimla-koně, šimlové měli drobně skvrnitou srst a kropenatý mák v tvarohu zřejmě tento vzor připomínal. Děkuji za zajímavý recept.

:yes::yes::yes: moc pěkný recept a krásná fotka <3:-K

bystrouska: já jsem se nejdřív lekla, ale podle textu mi došlo, že chybička se vloudila;-):-)

MarcelaPa: no já jsem ale.......:-O , samozřejmě, že to měl být palec nahoru :yes::yes::yes::yes::yes:

Suroviny:
mouka hladká, mléko, vejce, kypřící prášek do pečiva, sůl, cukr moučkový, olej, tvaroh, mák, mléko, kůra citronová, cukr moučkový, švestky, máslo, cukr přírodní, skořice mletá, máta

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu