

Kohout se smetanovou omáčkou
Doba přípravy: 120 minut 4-5 porcí Drůbeží maso 6 názorů
Suroviny
- 1,5 - 2 kg mladý kohout
- 1 litr vývaru (z kohouta )
- 1 kelímek sladké smetany (31%)
- cibule
- mrkev
- petržel
- celer
- nové koření
- celý pepř
- bobkový list
- sůl
- pepř
- hl. mouka
- máslo
Postup přípravy receptu
Kohouta bez kůže naporcujeme na 6 kusů. Porce vložíme do hrnce se studenou vodou a necháme přijít pomalu k varu. Jakmile se nám začne srážet na povrchu bílkovina ve formě pěny, tak ji odstraníme.
Přidáme 1 menší cibuli, 1 menší mrkev, 1 menší petržel a klínek z bulvy celeru a osolíme. Dále přidáme 5 kuliček pepře a nového koření a 3 bobkové listy. Necháme zlehka vařit - probublávat dokud není maso krásně měkké (cca 2 hodiny).
Po uvaření opatrně vyjmeme uvařené maso a udržujeme teplé.
Silný vývar scedíme a vlijeme do něj 1 balení sladké smetany (250 ml).
Na zahuštění použijeme směs mouky a másla, které společně při pokojové teplotě smícháme a následně vložíme do omáčky. Metličkou jíšku promícháme a následně omáčku důsledně mícháme cca 15 minut, neboť má tendenci se připalovat. Chuť omáčky je velmi silná a díky smetaně jemná.
Jako přílohu podáváme zásadně napařené houskové knedle.
Pochutnali jste si? Sdílejte recept!
Sdílet na Facebooku Poslat emailem
Recept sdílelo již 43 kuchařů a kuchařek
Ohodnoťte recept: Kohout se smetanovou omáčkou
-
Posílám tento komentář pro všechny, kteří zvažují zda ho zkusit. Měla jsem od kamarádky kohouta a dlouho jsem přemýšlela na jaký způsob ho udělat - vaříla jsem ho totiž poprvé. Vzhledem k tomu, že mám malé děti tak vyhrál tento, protože ostatní jsou většinou na víně atd. Vaření nic těžkého a omáčka naprosto exlusiv. Dělala jsem k tomu houskové knedlíky vařené v hrnečku na páře. Chutnalo to fakt super a určitě vám to stojí za to vyzkoušet. Omáčka má super chuť a je ze smetany opravdu jemná a chutná. Všem zdar a dobrou chuť. Tento recept určitě udělám znova.
-
www.toprecepty.czjednoduché a docela dobré
-
Neodmítla bych
-
-
Kohoutek - hm....moje vzpomínka: měla jsem děsný hlad a v kdysi dobré hospodě nabízeli kohoutka po francouzsku, už si nevzpomenu na přesný název. Kohoutek musel být hooodně vypelichaná slepice, nedalo se to sníst. Snědla jsem přílohu a vrátila. Už jsem v té hospodě nebyla.
Ale receptík se mi líbí, to joooo -