Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uhlířina se zelím (po mém)

Oblíbené retro jídlo našich babiček. Tento rychlý a sytý pokrm z jednoho hrnce je ochucený křupavou cibulkou. Tohle je názorná ukázka, jak téměř z ničeho uvařit jídlo, na kterém si opravdu každý pochutná.

Hodnocení receptu je 4,9 (56×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 967 kJ /
1 904 kcal
Bílkoviny71,51 g
Tuky54,27 g
Vláknina22,70 g
Cholesterol 575 mg
Sodík 1,68 g
Sůl3,84 g
Sacharidy272,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Dáme vařit do osolené vody s kmínem. Krok 2: Mezitím smícháme mouku s vejci, zbytkem surovin a uděláme tužší těsto. Chvíli ho necháme odpočinout. Krok 3: Nakrájenou slaninu vyškvaříme a přidáme zelí. Dusíme doměkka a dochutíme. Krok 4: Oloupanou cibuli nakrájenou nadrobno orestujeme na sádle dozlatova a dokřupava. Krok 5: Když jsou brambory téměř měkké, vykrajujeme mokrou lžící z moučného těsta noky a vkládáme k vařícím bramborám. Krok 6: Dovaříme a scedíme. Vodu můžeme uchovat jako základ pro česnečku nebo bramboračku. Krok 7: Zelí se slaninou, brambory s noky a osmaženou cibuli smícháme. Krok 8: Společně krátce prohřejeme a ihned podáváme.

TIP: Levná bramborová jídla - rady, tipy, inspirace

Zveřejněno 8. 10. 2019

Poznámka autorky mika59

Hrnek = 250 ml

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Uhlířina se zelím (po mém)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4B1x

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Uhlířina se zelím (po mém)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4B1x

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

U nás do uhlířiny dávají i kroupy. Tak či onak jsou recepty našich babiček jednoduše dokonalé.

Recept ještě nebyl hodnocen 3,0

Noky jsou moc tuhé. Není to špatné, ale asi už dělat nebudeme.

U nás se dělala uhlířina ze zbylých houskových knedlíků. Uvařit brambory, zcedit ( nechat trošičku vody), přidat knedlíky na kostičky, nechat propařit a vmíchat osmaženou cibulku. Vedle okurku či nějaký salát. Dělám stále a stále chutná a bezpracná.

Urcite zkusim vas recept. Znam uhlirinu od me babicky, a taky jsme to delali podle ni- nic se nepridavalo, po uvareni ve vode se smes dala na sadle zapect do trouby. Vetsinou jsme k tomu meli okurkovy salat. Nebo znojemske :-)okurky. Meli jsme to radi. Ale vas recept bude jeste lepsi.:-)

Dělala jsem ze zbytku vař. brambor a zelí. Dala jsem na 10 min. zapéct do trouby.

Tu Tvojí uhlířinu bych si dala hned, musí být prima, ale syn s prominutím nežere zelí a zvlášť pro něj vařit nebudu.

Dycky: Děkuji moc za zprávu :-K:-K

Tak jsme po zabíjačce a už jsem měla chuť na něco....něco.....
Naprostá trefa! Ještě, že jsem si vzpomněla, měla jsem recept déle uložený. Výborné pochutnáníčko a vzpomněla jsem si na svojí prababičku, dělávala to sice bez zelí, ale ty nočky:-Q (dovolila jsem si je vylepšit zbytkem nastrouhaných vařených brambor-výborné). Prostě mňam:yes::yes::yes::-K

Olinka5555: tak tak...oblíbené "zbytkové" jídlo mého dětství - zbyly brambory a fleky nebo kolínka, šup na pánev s cibulkou na sádle, trocha papriky, lehce osmahnout...:yes: ( a v pondělí zbytky knedlíků na kousky, zbytek zelí a do pekáče se zbytkem šťávy z nedělní pečeně a chvíli zapéct...snad neznám nic lepšího....)

sikulka7: já znám grenadýrmarš od kamarádky, které ho vaříval dědeček, co měl zájezdní hostinec. Základ byly uvařené brambory smíchané s uvařenou těstovinou a osmaženou cibulkou na sádle se spoustou červené papriky, která se přidávala těsně před dokončením, aby nebyla hořká. K tomu kyselá okurka. Jednoduché a výborné.
Uhlířinu znám sice bez zelí a slaniny, ale se zelím i slaninou musí být boží a určitě jí vyzkouším.

TytyM: Tak tahle zpráva mně hodně potěšila. Moc děkuji za vyzkoušení a důvěru..:-K:-K

Dělala jsem o víkendu, protože manžel si vzpomněl, že uhlířinu jako malý kluk neměl rád, až s věkem si ji oblíbil a básnil o tom, jak by si ji zase dal. Přiznám se, že já ani netušila, že takové jídlo existuje. U nás doma se nedělalo. Manžel trval na tom, že ji chce bez zelí a slaniny, tak jsem mu půlku udělala "po staru" a půlku přesně podle Vašeho receptu. Výsledek? Vaše uhlířina se snědla hned, ta "po staru" je ještě v lednici...:-) Děkuji za úžasný recept, manžel už jinak uhlířinu nechce.

sikulce7...grenadýrmarš je běžné jídlo a nepatří do něho zelí ani noky, jen brambory, vařené těstoviny a koření, např. mletá paprika, popř. i nějaká uzenina

Toto jídlo vaříval můj děda už před 65 lety a říkal tomu grenadýrmarš.My jako děti jsme to jedly s velkou chutí.

Přesně tak to vařila moje teta, ke které jsem jezdila na prázdniny. Bylo to moje nejoblíbenější prázdninové jídlo

Tématické fráze:
recept na uhlířinu, uhlířina s klobásou, uhlirina se kysaným zelím, uhlířina, recepty uhlířina, uhlířina recept, uhlirina s uzenym, uhlířina z brambor a se zelím, recepty se zelím, uhlirina se slaninou, uhlířina se s kysanym zelim, uhlířina se s kysanym zelim, uhlirina kysané zelí, uhlířina sklobásou, recepty- uhlířina

Suroviny:
brambory, zelí kysané, bůček uzený, cibule, sádlo, sůl, kmín celý, mouka polohrubá, vejce, mléko, kypřící prášek do pečiva, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu