Suroviny pro 3 kusy
3 koláče Ø 30 cm
3kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 28 325 kJ / 6 770 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 112,57 g |
| Tuky | 229,68 g |
| Vláknina | 51,43 g |
| Cholesterol | 1,25 g |
| Sodík | 451 mg |
| Sůl | 0,89 g |
| Sacharidy | 1 006,79 g |
Postup přípravy
Krok 1: Povidla:
Očištěná nastrouhaná nebo rozmixovaná jablka dáme do velkého hrnce, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí cca 30 minut. Horká naplníme do sklenic a zavíčkovaná obrátíme dnem vzhůru. Krok 2: Koláče:
Nejprve v malé mističce smícháním všech surovin připravíme kvásek a necháme vzejít. Krok 3: Do mísy prosejeme mouku, přidáme všechno sypké, ve vlahém mléce vidličkou rozkvedláme
žloutky a přilijeme k mouce. Přidáme rozpuštěné vlahé sádlo, rum, majonézu a kvásek. Krok 4: Vše promícháme a důkladně vypracujeme hebké nelepivé těsto, které se nechytá na stěny mísy ani na ruce. Těsto mírně poprášíme moukou, zakryjeme a na teplém místě necháme kynout,
až nejméně zdvojnásobí objem. Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly, ty se kterými nebudeme pracovat, necháme zakryté.
Jeden díl těsta přendáme na plech s podložkou (silikon, má natištěné kruhy, nebo tužkou na rub pečicího papíru obkreslíme velký talíř) a těsto rukou rozprostřeme podle vyznačeného kruhu.
Natřeme povidla cca 1 cm od okraje a posypeme drobenkou. Krok 6: Stejně tak uděláme i další koláče. Připravené necháme ještě cca 15 minut kynout. Okraje nemusíme ničím potírat. Zapneme troubu na 180-190 °C a do vyhřáté dáme péct cca
20-25 minut, pokud by rychle zlátly, zakryjeme povrch pečicím papírem a dopečeme. Krok 7: Po mírném zchladnutí potřeme okraje i celý koláč rozpuštěným máslem s trochou rumu. Po vychladnutí lehce poprášíme cukrem.
Očištěná nastrouhaná nebo rozmixovaná jablka dáme do velkého hrnce, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme za občasného míchání do zhoustnutí cca 30 minut. Horká naplníme do sklenic a zavíčkovaná obrátíme dnem vzhůru. Krok 2: Koláče:
Nejprve v malé mističce smícháním všech surovin připravíme kvásek a necháme vzejít. Krok 3: Do mísy prosejeme mouku, přidáme všechno sypké, ve vlahém mléce vidličkou rozkvedláme
žloutky a přilijeme k mouce. Přidáme rozpuštěné vlahé sádlo, rum, majonézu a kvásek. Krok 4: Vše promícháme a důkladně vypracujeme hebké nelepivé těsto, které se nechytá na stěny mísy ani na ruce. Těsto mírně poprášíme moukou, zakryjeme a na teplém místě necháme kynout,
až nejméně zdvojnásobí objem. Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na tři stejné díly, ty se kterými nebudeme pracovat, necháme zakryté.
Jeden díl těsta přendáme na plech s podložkou (silikon, má natištěné kruhy, nebo tužkou na rub pečicího papíru obkreslíme velký talíř) a těsto rukou rozprostřeme podle vyznačeného kruhu.
Natřeme povidla cca 1 cm od okraje a posypeme drobenkou. Krok 6: Stejně tak uděláme i další koláče. Připravené necháme ještě cca 15 minut kynout. Okraje nemusíme ničím potírat. Zapneme troubu na 180-190 °C a do vyhřáté dáme péct cca
20-25 minut, pokud by rychle zlátly, zakryjeme povrch pečicím papírem a dopečeme. Krok 7: Po mírném zchladnutí potřeme okraje i celý koláč rozpuštěným máslem s trochou rumu. Po vychladnutí lehce poprášíme cukrem.
Zveřejněno 3. 11. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velké kynuté koláče s jablečnými povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpP8O
Moje poznámka
Velké kynuté koláče s jablečnými povidly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zpP8O
Nejnovější recepty
Vanilkové pralinky
Přidáno před 3 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno před 6 hodinami
Hrachová polévka s krutony
Přidáno před 7 hodinami
Marinovaná kuřecí játra v omáčce se zeleninou
Přidáno před 9 hodinami
Sýrová pomazánka podle ČSN
Přidáno před 12 hodinami
Vánoční oplatky
Přidáno 17. 12. 2025 13:26:45
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Babiččina čočková polévka
pesmax před 18 minutami
Bramboráky
jahodp před 50 minutami
Zapečené vepřové plátky
jahodp před 54 minutami
Kilimandžáro
jahodp před 58 minutami
BeBe střecha
jahodp před 1 hodinou
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
jahodp před 1 hodinou
Vídeňské brambory
poirotka před 1 hodinou
Nepečené Lotus kuličky
Mich4el před 2 hodinami
Muffiny s kousky čokolády
ZoeRumpikova před 4 hodinami
Kokosovo-pomerančové crinkles sušenky
veronika_straka před 4 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
cukr moučkový,
sůl,
kůra citronová,
mléko,
žloutek,
rum,
sádlo,
majonéza,
droždí,
cukr,
mouka,
mléko,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo,
vejce,
máslo,
rum,
povidla švestková,
jablko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
ocet jablečný,
voda,
skořice,
koření hřebíček,
badyán
Komentáře (11)
Jenže sádlo máme svoje, tak nevím, jaké je kupované. Domnívám se, že průmyslově se škvaří všechny druhy dohromady, ne jen hřbetní.