Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tartaletky se slaným karamelem a čokoládou

Tartaletky, připomínající drobné koláče, pocházejí z Francie. Naplněné slaným karamelem, polité čokoládou a posypané sekanými ořechy, naleznou pravidelné místo na sváteční tabuli a můžou tak ozvláštnit nejen Vánoce.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení těsta

80 min (70 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 40 kusů

40kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 956 kJ /
5 726 kcal
Bílkoviny68,11 g
Tuky319,54 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 1,15 g
Sodík 1,93 g
Sůl4,77 g
Sacharidy636,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na vál prosejeme mouku, přidáme na malé kousky nakrájené máslo a ostatní suroviny a zpracujeme těsto. Krok 2: Hotové těsto zabalíme do fólie a uložíme na 3 hodiny do ledničky. Krok 3: Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C. Krok 4: Formičky vymažeme máslem, natlačíme do nich kousky těsta, vyskládáme na plech a vložíme do trouby. Pečeme dozlatova. Krok 5: Prochladlé vyklopíme a necháme úplně vychladnout. Krok 6: Mezitím připravíme slaný karamel. Ve větším hrnci rozpustíme cukr, pak přidáme vanilkový cukr, pak máslo, sůl a pozor - hodně to bublá! Nakonec po troškách přidáváme smetanu - stále to bublá. Povaříme 3 minuty a vlijeme do skleniček. Krok 7: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Do čokolády vmícháme olivový olej. Krok 8: Košíčky naplníme karamelem a necháme chvíli v lednici ztuhnout pak polijeme čokoládou, posypeme sekanými ořechy.

TIP: Jak vyčistit nádobí od karamelu

Zveřejněno 13. 12. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkZ32

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkZ32

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

RubyRom: děkuji :-)

Nadja: mám naplněno a ochutnáváme , korpus není rozmáčený a na druhé fotce je vidět, že je karamel tuhý. Není tekutý po vystydnutí, je tuhý, ale měkký. :-K

Jajajajaapaja: i když nebude úplně tekutý (regulovat se dá množstvím přidané smetany), tak mám obavu, že se korpus po několika dnech rozmáčí. A plnit až na Štědrý den a to ještě jen pár kousků, to se mi nechce. Jedině košíčky uvnitř vymáznout čokoládou nebo hustou marmeládou. ;-)

Nadja: já si myslím, že karamel bude řidší mež krém, ale nebude úplně tekutý.

RubyRom: karamel je tekutý - jak dlouho před vánoci lze košíčky naplnit, aby karamel těsto nerozmáčel ??? :-?

satelit: Slaný karamel je výborný a skvěle se hodí i na palačinky.:-K

Dříve se dělaly výborné karamely, které jsem měla moc ráda. Ale slaný karamel si nedovedu představit.

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, žloutek, vejce, šťáva citronová, cukr krystal, máslo, smetana, sůl, cukr vanilkový, máslo, čokoláda, olej olivový, ořechy

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu