Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 25 112 kJ / 6 002 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 220,92 g |
Tuky | 287,94 g |
Vláknina | 21,85 g |
Cholesterol | 1,78 g |
Sodík | 1,21 g |
Sůl | 2,64 g |
Sacharidy | 599,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, trošku pocukrujeme a zalijeme ho trochou vlahého mléka, necháme vzejít. Pak přidáme ostatní suroviny a propracujeme těsto. Necháme vykynout.
Krok 2: Zatím připravíme náplň: Tvaroh s cukrem a žloutky utřeme a vmícháme sníh z bílků.
Perník nastrouháme na jemném struhadle. Krok 3: Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na 4 stejně velké díly a uděláme bochánky. Každý bochánek rozválíme dokulata a opatrně pomocí válečku přendáme na plech s pečIcím papírem. Krok 4: Náplň rozetřeme asi 1-1,5 cm od okraje. Zaoblené okraje přehneme ke středu tak, aby vznikl čtverec. Připravíme všechny 4 koláče. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova na 200 °C. Krok 5: Horké koláče posypeme najemno nastrouhaným perníkem (tvarohovou část), okraje potřeme máslem s rumem a perník polijeme bohatě máslem.
Necháme vychladnout a pocukrujeme.
Perník nastrouháme na jemném struhadle. Krok 3: Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na 4 stejně velké díly a uděláme bochánky. Každý bochánek rozválíme dokulata a opatrně pomocí válečku přendáme na plech s pečIcím papírem. Krok 4: Náplň rozetřeme asi 1-1,5 cm od okraje. Zaoblené okraje přehneme ke středu tak, aby vznikl čtverec. Připravíme všechny 4 koláče. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova na 200 °C. Krok 5: Horké koláče posypeme najemno nastrouhaným perníkem (tvarohovou část), okraje potřeme máslem s rumem a perník polijeme bohatě máslem.
Necháme vychladnout a pocukrujeme.
Zveřejněno 8. 7. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pajerský koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYwzV
Moje poznámka
Pajerský koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYwzV
Nejnovější recepty
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno před 1 hodinou
Burek z rýžového papíru
Přidáno před 2 hodinami
Bazalkové pesto s parmezánem
Přidáno před 10 hodinami
Jemné bramborové knedlíky se švestkami
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí směs se žampiony
Přidáno před 10 hodinami
Bramborová scarpaccia se sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tyrolské knedlíky s červeným zelím
Wikki před 1 hodinou
Ostružinový koláč s kardamonem
Bonega před 2 hodinami
Česneková bramboračka s vaječnou jíškou
Sahula před 9 hodinami
Pečená švestková povidla
Verosa před 12 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
dominikahonesova před 12 hodinami
Svíčková na smetaně
Sahula před 12 hodinami
Rychlý švestkový koláč s mákem
Snike2006 před 12 hodinami
Koláč z cukety
Vampi před 14 hodinami
Broskvová hrníčková buchta
Monika95 před 14 hodinami
Odlehčené kuře na paprice
Picik před 15 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
droždí,
sůl,
mléko,
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
rum,
máslo,
vejce,
tvaroh,
vejce,
cukr,
cukr vanilkový,
šťáva citronová,
perník strouhaný,
máslo
Komentáře (10)
Je tam uvedeno kilo mouky a počet 5-6 koláčů, to by tak odpovídalo.
Opravdu doporučuji vyzkoušet a nevynechat to polití máslem nakonec, koláč je pak takový "zakonzervovaný", vlahý a dlouho takový vydrží. No, nevydrží, sní se
Krájí se to na výseče, na trojúhelníky, aby každý dostal kousek, kde bude jak přehnutá část, tak část jen s perníkem a tvarohem. A osvědčilo se mi to s tím perníkem až tak moc nepřehánět, nezasypat to úplně, spíš jen na ozdobu a na chuť. Uchovávám pro tyhle koláče pár vánočních perníčků, které tam rozdrobím, nebo koupím klasický perník na strouhání, když už perníčky nejsou. A tvaroh je opravdu lepší v kostce, ten vaničkový s přidaným cukrem řídne.
Dejte pak vědět, jestli chutnal a dobrou chuť
Slavnostní pajerský koláč je tradicí Horácka: Hranatý tvar má ryze z praktického důvodu
Váš recept právě přesdíleli na Novinky a uvedli chybně gramáž mouky - 50g polohrubé a 250g hladké. Z toho fakt 4 koláče lidi neudělají. Peču z 500g mouky a vychází to na 3 veliké. Když chci 4 kusy, násobím. Snad si to sem přijdou přečíst a nenapálí se, u tak dobrého koláče by byla škoda mu zkazit pověst.
A nakonec ten perník - vždy jsme koláč posypali PŘED pečením, pak se teprve přehnuly okraje a šel do trouby. A až vychladl, hojně se polil roztopeným máslem s trochou rumu. Máslo zatuhlo a udělalo na něm takovou krustičku. Dobrou chuť všem, kdo vyzkoušíte