Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 25 112 kJ / 6 002 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 220,92 g |
Tuky | 287,94 g |
Vláknina | 21,85 g |
Cholesterol | 1,78 g |
Sodík | 1,21 g |
Sůl | 2,64 g |
Sacharidy | 599,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, trošku pocukrujeme a zalijeme ho trochou vlahého mléka, necháme vzejít. Pak přidáme ostatní suroviny a propracujeme těsto. Necháme vykynout.
Krok 2: Zatím připravíme náplň: Tvaroh s cukrem a žloutky utřeme a vmícháme sníh z bílků.
Perník nastrouháme na jemném struhadle. Krok 3: Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na 4 stejně velké díly a uděláme bochánky. Každý bochánek rozválíme dokulata a opatrně pomocí válečku přendáme na plech s pečIcím papírem. Krok 4: Náplň rozetřeme asi 1-1,5 cm od okraje. Zaoblené okraje přehneme ke středu tak, aby vznikl čtverec. Připravíme všechny 4 koláče. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova na 200 °C. Krok 5: Horké koláče posypeme najemno nastrouhaným perníkem (tvarohovou část), okraje potřeme máslem s rumem a perník polijeme bohatě máslem.
Necháme vychladnout a pocukrujeme.
Perník nastrouháme na jemném struhadle. Krok 3: Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na 4 stejně velké díly a uděláme bochánky. Každý bochánek rozválíme dokulata a opatrně pomocí válečku přendáme na plech s pečIcím papírem. Krok 4: Náplň rozetřeme asi 1-1,5 cm od okraje. Zaoblené okraje přehneme ke středu tak, aby vznikl čtverec. Připravíme všechny 4 koláče. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova na 200 °C. Krok 5: Horké koláče posypeme najemno nastrouhaným perníkem (tvarohovou část), okraje potřeme máslem s rumem a perník polijeme bohatě máslem.
Necháme vychladnout a pocukrujeme.
Zveřejněno 8. 7. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pajerský koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYwzV
Moje poznámka
Pajerský koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYwzV
Nejnovější recepty
Párečky v těstíčku
Přidáno před 45 minutami
Hrášková omáčka s vajíčkem a paloučkovým knedlíkem ( pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Plátky krkovičky dušené v pikantní omáčce
Přidáno před 4 hodinami
Rebarborová bublanina s kokosem
Přidáno před 5 hodinami
Filety ze pstruha s rajčaty
Přidáno před 6 hodinami
Plněné bagetky s míchanými vajíčky
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí vlašský salát
Sefiragold před 51 minutami
Chutný salát z čínského zelí
Sefiragold před 1 hodinou
Chřest (nejen) s vejcem
Eva z HK před 3 hodinami
Salát z pekingského zelí s balkánským sýrem
Eva z HK před 3 hodinami
Špíz s americkými brambory
Vrchotka15 před 3 hodinami
Guadeloupský kuřecí salát
Antonausprag před 4 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem a špenátem
Ivet88 před 5 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
AnnaP4 před 6 hodinami
Výborné lasagne
Papucel před 6 hodinami
Mleté na způsob hašé
Neposlusna před 6 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
droždí,
sůl,
mléko,
vejce,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
rum,
máslo,
vejce,
tvaroh,
vejce,
cukr,
cukr vanilkový,
šťáva citronová,
perník strouhaný,
máslo
Komentáře (10)
Je tam uvedeno kilo mouky a počet 5-6 koláčů, to by tak odpovídalo.
Opravdu doporučuji vyzkoušet a nevynechat to polití máslem nakonec, koláč je pak takový "zakonzervovaný", vlahý a dlouho takový vydrží. No, nevydrží, sní se
Krájí se to na výseče, na trojúhelníky, aby každý dostal kousek, kde bude jak přehnutá část, tak část jen s perníkem a tvarohem. A osvědčilo se mi to s tím perníkem až tak moc nepřehánět, nezasypat to úplně, spíš jen na ozdobu a na chuť. Uchovávám pro tyhle koláče pár vánočních perníčků, které tam rozdrobím, nebo koupím klasický perník na strouhání, když už perníčky nejsou. A tvaroh je opravdu lepší v kostce, ten vaničkový s přidaným cukrem řídne.
Dejte pak vědět, jestli chutnal a dobrou chuť
Slavnostní pajerský koláč je tradicí Horácka: Hranatý tvar má ryze z praktického důvodu
Váš recept právě přesdíleli na Novinky a uvedli chybně gramáž mouky - 50g polohrubé a 250g hladké. Z toho fakt 4 koláče lidi neudělají. Peču z 500g mouky a vychází to na 3 veliké. Když chci 4 kusy, násobím. Snad si to sem přijdou přečíst a nenapálí se, u tak dobrého koláče by byla škoda mu zkazit pověst.
A nakonec ten perník - vždy jsme koláč posypali PŘED pečením, pak se teprve přehnuly okraje a šel do trouby. A až vychladl, hojně se polil roztopeným máslem s trochou rumu. Máslo zatuhlo a udělalo na něm takovou krustičku. Dobrou chuť všem, kdo vyzkoušíte