Mechový dort na plech
Korpus oblíbený pro svoji zelenou barvu na vás čeká v tomto receptu. Ať již ho připravíte na plech nebo pouze do dortové formy, dozdobte ho vaším oblíbeným krémem, ovocem, či jen tak strouhanou čokoládou. Na stole se po něm jen zapráší.
Postup přípravy
Krok 1: Vajíčka s cukrem vyšleháme do
pěny (cca 5-8 minut). Začneme nejdříve na nejnižších otáčkách a postupně zvýšíme výkon. Šleháme tak dlouho, až se změní barva hmoty ze žloutkové na úplně světlou a dvojnásobně zvětší objem. Krok 2: Za stálého šlehání postupně přiléváme olej a vše důkladně prošleháme. Krok 3: Přidáme čerstvý rozmixovaný špenát nebo rozmražený listový či protlak, ze kterého vymačkáme co nejvíce vody. Krok 4: Dále přidáme citrónovou kůru, popřípadě i citrónovou šťávu (chceme-li mít nakyslou variantu korpusu, která se hodí ke krému z mascarpone) a krátce prošleháme. Krok 5: Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech, nejméně na třikrát (na nejnižší otáčky), zapracujeme do těsta . Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C, horní/spodní ohřev. Krok 7: Hotové těsto nalijeme do formy nebo na olejem vymazaný a kokosem vysypaný plech a pečeme cca 45 minut. Krok 8: Je-li těsto upečené (zkoušíme špejlí, která je po vytažení čistá, těsto se na ni nelepí), vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme těsto ještě pět minut v teple. Nepečeme ale zbytečně dlouho, aby nebylo vysušené. Krok 9: Poté vyjmeme z trouby a dáme na podložku trochu vychladnout. Vlažný korpus vyklopíme z formy na mřížku. Z plechu korpus nevyklápíme . Krok 10: Po vychladnutí lžící vydlabeme minimálně polovinu korpusu, aniž bychom se prodlabali na dno. Vydlabaný korpus rozdrolíme v dlaních a dáme stranou na konečné posypání. Krok 11: Na vydlabaný korpus poskládáme ovoce, na které rovnoměrně rozetřeme po celém plechu krém. Krok 12: Na tvarohový krém ušleháme šlehačku a nastrouháme čokoládu. V míse nejdříve do hladka ušleháme tvarohy, zakysanou smetanu a cukr. Poté zašleháme čokoládu a nakonec na nejnižší otáčky jemně vmícháme hotovou šlehačku. Krok 13: Na krém nasypeme zbývající nadrolený korpus a dáme ztuhnout do ledničky.
pěny (cca 5-8 minut). Začneme nejdříve na nejnižších otáčkách a postupně zvýšíme výkon. Šleháme tak dlouho, až se změní barva hmoty ze žloutkové na úplně světlou a dvojnásobně zvětší objem. Krok 2: Za stálého šlehání postupně přiléváme olej a vše důkladně prošleháme. Krok 3: Přidáme čerstvý rozmixovaný špenát nebo rozmražený listový či protlak, ze kterého vymačkáme co nejvíce vody. Krok 4: Dále přidáme citrónovou kůru, popřípadě i citrónovou šťávu (chceme-li mít nakyslou variantu korpusu, která se hodí ke krému z mascarpone) a krátce prošleháme. Krok 5: Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech, nejméně na třikrát (na nejnižší otáčky), zapracujeme do těsta . Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C, horní/spodní ohřev. Krok 7: Hotové těsto nalijeme do formy nebo na olejem vymazaný a kokosem vysypaný plech a pečeme cca 45 minut. Krok 8: Je-li těsto upečené (zkoušíme špejlí, která je po vytažení čistá, těsto se na ni nelepí), vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme těsto ještě pět minut v teple. Nepečeme ale zbytečně dlouho, aby nebylo vysušené. Krok 9: Poté vyjmeme z trouby a dáme na podložku trochu vychladnout. Vlažný korpus vyklopíme z formy na mřížku. Z plechu korpus nevyklápíme . Krok 10: Po vychladnutí lžící vydlabeme minimálně polovinu korpusu, aniž bychom se prodlabali na dno. Vydlabaný korpus rozdrolíme v dlaních a dáme stranou na konečné posypání. Krok 11: Na vydlabaný korpus poskládáme ovoce, na které rovnoměrně rozetřeme po celém plechu krém. Krok 12: Na tvarohový krém ušleháme šlehačku a nastrouháme čokoládu. V míse nejdříve do hladka ušleháme tvarohy, zakysanou smetanu a cukr. Poté zašleháme čokoládu a nakonec na nejnižší otáčky jemně vmícháme hotovou šlehačku. Krok 13: Na krém nasypeme zbývající nadrolený korpus a dáme ztuhnout do ledničky.
Zveřejněno 28. 9. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mechový dort na plech
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ERq4l
Moje poznámka
Mechový dort na plech
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ERq4l
Nejnovější recepty
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 5 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno před 22 hodinami
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Lískooříškové kuličky
Přidáno 12. 12. 2025 08:00:02
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno 12. 12. 2025 07:01:02
Máslová vánočka s rozinkami
Přidáno 11. 12. 2025 21:55:54
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vanilkové rohlíčky (bez vajec)
Cerpes před 41 sekundami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
LenkaF. před 7 minutami
Dortová lízátka
ToQua před 25 minutami
Uzená kuřecí stehna na červené cibuli se žampiony
Leni1970 před 26 minutami
Krkovice na medu a hořčici
michaelatomastikova999 před 59 minutami
Vepřová plec na kmíně
AndreaRinger před 1 hodinou
Tvarohová štola
Ba30@ před 2 hodinami
Fazolky na smetaně
ivakom před 2 hodinami
Bramborový salát s cizrnou
Evellinka před 4 hodinami
Moje domácí tlačenka
bartonik před 4 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krystal,
olej,
špenát čerstvý,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
esence vanilková,
šťáva citronová,
olej,
kokos strouhaný,
banán,
smetana ke šlehání,
tvaroh ve vaničce,
smetana zakysaná,
cukr vanilkový,
čokoláda na vaření
Komentáře (3)