Mechový dort na plech
Korpus oblíbený pro svoji zelenou barvu na vás čeká v tomto receptu. Ať již ho připravíte na plech nebo pouze do dortové formy, dozdobte ho vaším oblíbeným krémem, ovocem, či jen tak strouhanou čokoládou. Na stole se po něm jen zapráší.
Postup přípravy
Krok 1: Vajíčka s cukrem vyšleháme do
pěny (cca 5-8 minut). Začneme nejdříve na nejnižších otáčkách a postupně zvýšíme výkon. Šleháme tak dlouho, až se změní barva hmoty ze žloutkové na úplně světlou a dvojnásobně zvětší objem. Krok 2: Za stálého šlehání postupně přiléváme olej a vše důkladně prošleháme. Krok 3: Přidáme čerstvý rozmixovaný špenát nebo rozmražený listový či protlak, ze kterého vymačkáme co nejvíce vody. Krok 4: Dále přidáme citrónovou kůru, popřípadě i citrónovou šťávu (chceme-li mít nakyslou variantu korpusu, která se hodí ke krému z mascarpone) a krátce prošleháme. Krok 5: Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech, nejméně na třikrát (na nejnižší otáčky), zapracujeme do těsta . Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C, horní/spodní ohřev. Krok 7: Hotové těsto nalijeme do formy nebo na olejem vymazaný a kokosem vysypaný plech a pečeme cca 45 minut. Krok 8: Je-li těsto upečené (zkoušíme špejlí, která je po vytažení čistá, těsto se na ni nelepí), vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme těsto ještě pět minut v teple. Nepečeme ale zbytečně dlouho, aby nebylo vysušené. Krok 9: Poté vyjmeme z trouby a dáme na podložku trochu vychladnout. Vlažný korpus vyklopíme z formy na mřížku. Z plechu korpus nevyklápíme . Krok 10: Po vychladnutí lžící vydlabeme minimálně polovinu korpusu, aniž bychom se prodlabali na dno. Vydlabaný korpus rozdrolíme v dlaních a dáme stranou na konečné posypání. Krok 11: Na vydlabaný korpus poskládáme ovoce, na které rovnoměrně rozetřeme po celém plechu krém. Krok 12: Na tvarohový krém ušleháme šlehačku a nastrouháme čokoládu. V míse nejdříve do hladka ušleháme tvarohy, zakysanou smetanu a cukr. Poté zašleháme čokoládu a nakonec na nejnižší otáčky jemně vmícháme hotovou šlehačku. Krok 13: Na krém nasypeme zbývající nadrolený korpus a dáme ztuhnout do ledničky.
pěny (cca 5-8 minut). Začneme nejdříve na nejnižších otáčkách a postupně zvýšíme výkon. Šleháme tak dlouho, až se změní barva hmoty ze žloutkové na úplně světlou a dvojnásobně zvětší objem. Krok 2: Za stálého šlehání postupně přiléváme olej a vše důkladně prošleháme. Krok 3: Přidáme čerstvý rozmixovaný špenát nebo rozmražený listový či protlak, ze kterého vymačkáme co nejvíce vody. Krok 4: Dále přidáme citrónovou kůru, popřípadě i citrónovou šťávu (chceme-li mít nakyslou variantu korpusu, která se hodí ke krému z mascarpone) a krátce prošleháme. Krok 5: Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech, nejméně na třikrát (na nejnižší otáčky), zapracujeme do těsta . Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C, horní/spodní ohřev. Krok 7: Hotové těsto nalijeme do formy nebo na olejem vymazaný a kokosem vysypaný plech a pečeme cca 45 minut. Krok 8: Je-li těsto upečené (zkoušíme špejlí, která je po vytažení čistá, těsto se na ni nelepí), vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme těsto ještě pět minut v teple. Nepečeme ale zbytečně dlouho, aby nebylo vysušené. Krok 9: Poté vyjmeme z trouby a dáme na podložku trochu vychladnout. Vlažný korpus vyklopíme z formy na mřížku. Z plechu korpus nevyklápíme . Krok 10: Po vychladnutí lžící vydlabeme minimálně polovinu korpusu, aniž bychom se prodlabali na dno. Vydlabaný korpus rozdrolíme v dlaních a dáme stranou na konečné posypání. Krok 11: Na vydlabaný korpus poskládáme ovoce, na které rovnoměrně rozetřeme po celém plechu krém. Krok 12: Na tvarohový krém ušleháme šlehačku a nastrouháme čokoládu. V míse nejdříve do hladka ušleháme tvarohy, zakysanou smetanu a cukr. Poté zašleháme čokoládu a nakonec na nejnižší otáčky jemně vmícháme hotovou šlehačku. Krok 13: Na krém nasypeme zbývající nadrolený korpus a dáme ztuhnout do ledničky.
Zveřejněno 28. 9. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mechový dort na plech
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ERq4l
Moje poznámka
Mechový dort na plech
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ERq4l
Nejnovější recepty
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 4 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Dort Oreo bez vajec
Přidáno 1. 7. 2025 09:58
Kuřecí yakitori
Přidáno 30. 6. 2025 21:11
Kuřecí tandoori špízy s koriandrovou omáčkou
Přidáno 30. 6. 2025 21:05
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 4 minutami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 1 hodinou
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 2 hodinami
Královské žampiony
Lenka1980 před 2 hodinami
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta II
Linda 989 před 3 hodinami
Hlíva se žampiony na smetaně
Lenka1980 před 3 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Sally.K51 před 3 hodinami
Kuřecí kung pao z letáku Albert
Kate_123 před 3 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Kubovat@seznam.cz před 7 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krystal,
olej,
špenát čerstvý,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
esence vanilková,
šťáva citronová,
olej,
kokos strouhaný,
banán,
smetana ke šlehání,
tvaroh ve vaničce,
smetana zakysaná,
cukr vanilkový,
čokoláda na vaření
Komentáře (3)