Frgály Petry z MasterChef Česko
Velké valašské frgály z kynutého těsta s bohatou sladkou náplní, posypané máslovou žmolenkou si jistě zamilujete. Frgály podle tohoto receptu zachutnaly i porotcům soutěže MasterChef.
Suroviny pro 6 kusů
6kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 45 994 kJ / 10 993 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 221,06 g |
| Tuky | 458,22 g |
| Vláknina | 110,89 g |
| Cholesterol | 1,29 g |
| Sodík | 1,44 g |
| Sůl | 3,36 g |
| Sacharidy | 1 388,71 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl a cukr. Uděláme důlek, do kterého nalejeme teplé mléko a rozdrobíme droždí. Necháme pár minut vzejít kvásek. Přidáme vejce, žloutky, citronovou kůru a zpracujeme lesklé těsto, které se odlepuje od mísy.
Krok 2: Nakonec zapracujeme máslo nakrájené na tenké plátky, mělo by být ještě pevné. Poprášíme moukou, zakryjeme a necháme kynout. Těsto můžeme nechat kynout přes noc v lednici, nebo na program kynutí v troubě po dobu 1,5 hodiny.
Krok 3: Na makovou náplň svaříme mléko, mák, cukr a kousek skořice na mírném plameni po dobu cca 20 minut. Pak vyjmeme skořici a vmícháme povidla, rum a piškoty. Náplň musí být hustá, aby při pečení nestékala, pokud není, přidáme piškoty
Krok 4: Povidla: Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr a vysypeme na něj hrušky nakrájené na kostičky (není třeba loupat). Nemusíme se bát toho, že by cukr zase zatuhnul, rozvaří se ve šťávě z hrušek. Přidáme koření v pytlíčku a vaříme. Hrušky pustí šťávu, vaříme je ale do té doby, než se šťáva zredukuje a hrušky jsou měkké. Vmícháme Tuzemák a necháme opět trochu vydusit. Pak vyjmeme koření. Rozmixujeme tyčovým nebo stolním mixérem a vmícháme tolik piškotů, aby byla povidla hustá a netekla.
Krok 5: Na tvarohovou náplň smícháme uvedené suroviny, vyškrábnutý lusk a osladíme dle vlastní chuti. Určitě nezapomeňme na citronovou kůru, ta je tam skvělá.
Krok 6: Z uvedených surovin zpracujeme hrudkovitou drobenku.
Krok 7: Z vykynutého těsta tvoříme bochánky vážící přibližně 200 g. Vyválíme je na pomoučeném válu a dáme do vymazané formy. Náplně dáváme dle libosti buď jednotlivě, nebo je nakombinujeme.
Krok 8: Troubu včas rozpálíme na 170 °C.
Krok 9: Frgály posypeme bohatě drobenkou a pečeme v horko-vzdušné troubě (ve které můžeme péci klidně 2 najednou) po dobu 20 minut.
Krok 10: Po vychladnutí je pocákáme rozpuštěným máslem smíchaným s Tuzemákem. Potřeme také okraje.
Zveřejněno 15. 10. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Frgály Petry z MasterChef Česko
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DkqXK
Moje poznámka
Frgály Petry z MasterChef Česko
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DkqXK
Nejnovější recepty
Vánoční nepečená roláda podle Kamily Nývltové
Přidáno před 4 minutami
Domácí arašídový nugát
Přidáno před 1 hodinou
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 12 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 12 hodinami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka II
JajkaP před 27 minutami
Houskové knedlíky z prášku do pečiva
chatrca před 1 hodinou
Rychlá rajská omáčka
MichalP před 8 hodinami
Vajíčka z trouby
Sahula před 9 hodinami
Chleba ve vajíčku jinak
Sahula před 9 hodinami
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 10 hodinami
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 10 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 10 hodinami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 11 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 12 hodinami
Suroviny:
mléko plnotučné,
droždí,
vejce,
žloutek,
mouka hladká,
cukr písek,
sůl,
máslo,
kůra citronová,
mák mletý,
mléko,
cukr krupice,
skořice celá,
rum,
povidla švestková,
piškoty,
hruška,
cukr třtinový,
badyán,
skořice celá,
koření hřebíček,
rum,
piškoty,
tvaroh,
citron,
lusk vanilkový,
cukr vanilkový,
cukr krupice,
rum,
mléko,
piškoty,
máslo,
cukr krupice,
mouka polohrubá
Komentáře (9)
Minutová drobenka i do zásoby
Recept ještě nebyl hodnocen 4,8