Mražený špenátový protlak
Z přebytků čerstvého špenátu z jarní nebo podzimní sklizně můžete udělat protlak a zamrazit ho na pozdější použití. Hodí se pak jak na polévky, tak i na přípravu hlavního chodu. Třeba s vařeným bramborem a sázeným vejcem a nebo pečeným vepřovým masem.
Postup přípravy
Krok 1: Čerstvě sklizený špenát probereme a z rostlin odřízneme nebo odstřihneme kořínek.
Krok 2: Špenát ve větším množství vody důkladně propereme a minimálně ještě jednou to opět v čisté vodě zopakujeme. Opakujeme tak dlouho, až je špenát dobře opraný. Pak ho z vody vyjmeme.
Krok 3: Ve větším hrnci necháme zavařit malé množství vody, přidáme špenát a umačkáme ho, aby se ho více vešlo.
Krok 4: Hrnec přiklopíme pokličkou a špenát necháme zavařit. Po malé chvilce špenát promícháme (který byl nahoře, aby byl dole), můžeme použít dlouhou dvouzubou vidličku a nebo jiný nástroj či vařechu. Hrnec opět přiklopíme a malou chvilku ještě vaříme. Špenát zmenší svůj objem.
Krok 5: Špenát necháme zchladnout a rozmixujeme ho i s částí tekutiny. Můžeme použít robot se sekacím nožem nebo mixér.
Krok 6: Rozmixovaný špenát dáme do plastových krabiček, necháme důkladně zchladnout, na krabičky dáme víka a uložíme do mrazničky.
Zveřejněno 19. 1. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mražený špenátový protlak
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW6B0
Moje poznámka
Mražený špenátový protlak
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QW6B0
Nejnovější recepty
Salát Emerald
Přidáno před 2 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 2 hodinami
Florentýnky z ořechové směsi
Přidáno před 3 hodinami
Kakaové pusinky
Přidáno před 3 hodinami
Linecké cukroví s mandlemi
Přidáno před 4 hodinami
Vánoční nepečená roláda podle Kamily Nývltové
Přidáno před 6 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Perníčky
horakova654 před 30 minutami
Kuřecí prsa po francouzsku
Javor před 48 minutami
Bábovka (hrníčková, olejová)
Dasa65 před 1 hodinou
Pohanka se smaženou cibulí a slaninou
Michal_amater před 1 hodinou
Vařená majonéza
SenBri před 1 hodinou
Masové kuličky na způsob guláše
BinaSa před 1 hodinou
Hamburská vepřová kýta
Misa12345 před 1 hodinou
Nepečená kokosová roláda
HanaBerankova před 1 hodinou
Vánoční linecká kolečka
PrinceznaXena před 1 hodinou
Snadné rumové kuličky
PrinceznaXena před 1 hodinou
Suroviny:
špenát čerstvý
Komentáře (7)