

Zapečená vinná klobása v kynutém těstě
Suroviny
- 750 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli (vrchovatá)
- 60 g Hery (rozpuštěné)
- 1 žloutek
- 450 ml mléka (vlažného, dle potřeby)
- 1 lžička cukru
- 30 g čerstvého droždí v kostce
- 6-8 ks vinné klobásy
- trochu tuku (rozpuštěného, na potření povrchu)
Postup přípravy receptu
Mouku smícháme se solí, přidáme mléko s rozkvedlaným žloutkem, cukr, vlahou rozpuštěnou Heru, rozdrobíme droždí, chvíli necháme stát a zaděláme těsto tuhé asi jako na rohlíky a housky. Taky můžeme udělat klasicky kvásek.
Necháme vykynout, rozdělíme na díly, vytvoříme obdélníky, zabalíme do nich vinné klobásy, spoj dobře zmáčkneme a tímto spojem klademe na plech s papírem na pečení, nebo musíme plech vymazat tukem.
Necháme už jen krátce kynout, povrch potřeme vlahou rozpuštěnou herou, dáme do předehřáté trouby a asi po 10 minutách zmírníme a zvolna dopečeme, aby se klobásy dobře propekly.
Po vytažení můžeme ještě jednou potřít tukem.
Necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
U nás se tato klobása zapéká vždy na Vánoce a hlavně Velikonoce a říkáme tomu Zapékance.Znám taky název Šoldry.Jinak těsto taky zadělá domácí pekárna.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zapečená vinná klobása v kynutém těstě
-
katka: Vinné klobásy, takové hrubší jako jsou na fotu, se prodávají hlavně v období Velikonoc a Vánoc
Jinak mám taky problém, je sehnat. Klasické vinné, nekořeněné žádným výrazným kořením, které tam nepatří.
-
mrzímě že už se nedělají takové poctivé klobásky ale jen ty tenké vinné klobásky jeto jak dlouhý párek a je to piplačka
-
laros: U nás už jsou tyto zapečené klobásy na Velikonoce tradicí. A vylepšit něčím těsto....proč by ne. Já bych asi byla jen pro ten kmín, ale každý má své chutě
-
do těsta dávám trochu drceného kmínu a špetku papriky - pak je to zvláště dobré na Velikonoce, pro dospělé.
-
Kami, děkuji a jsem opravdu moc ráda, že se povedly a chutnaly. A taky děkuji za přání
-
Dnes ráno jsem pekla, přesně podle receptu a jsou úžasné. U nás taky patří zapékané klobásy k vánočním tradicím. Díky za recept Merylas a hezké Vánoce.
-
Koukám jak
to neznám. No jo jiný kraj, jiný mrav.
U nás máme klobásku rádi, ale toto bych taky mohla zkusit.
-
Velikonoce bez Zapékanců, to by u nás nešlo
-
Někdy mám na nich těsta víc, někdy méně, prostě jak to vyjde
Ale dělám jen z tohoto kynutého, je to už taková tradice.
-
Jsem zvyklá zapékat vinné klobásy do listového těsta (ovinout jako kremrole). S takovým množstvím těsta na klobáse bych asi doma neuspěla.