Žíhané oválky
Čas pečení vánočního cukroví se pomalu, ale jistě, blíží. Pokud máte smysl pro detail a rádi cukroví zdobíte, pak je tento podrobný recept, na krásné žíhané oválky z křehkého těsta, pro vás jako stvořený.
Suroviny pro 1 dávka
zhruba 45 ks
1dávka
Postup přípravy
Krok 1: Hladkou mouku, máslo, cukr, žloutek, vanilkový cukr a citronovou kůru zpracujeme ve vláčné těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici.
Krok 2: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Krok 3: Máslo vyšleháme s cukrem. Také můžeme pro každý druh oválku krém jinak ochutit (kakao, skořice, mleté ořechy nebo mandle, kokos).
Krok 4: Z těsta vyválíme plát 3 mm silný, vykrájíme tvar oválků, klademe na připravený plech a upečeme při teplotě 170 °C po dobu 7 minut.
Krok 5: Po upečení vždy dva oválky spojíme krémem.
Krok 6: Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni, podle potřeby přidáme ztužený tuk, až získáme potřebnou hustotu.
Krok 7: Čokoládu rozdělíme na několik částí (můžeme použít širší hrnečky na kávu nebo mističky) a každou část obarvíme jinou barvou (raději světlejší a tmavě hnědé může být méně).
Krok 8: Hrnečky postavíme do pekáče s horkou vodou a podle potřeby ohřejeme, neboť čokoláda musí být stále tekutá.
Krok 9: Čárky se dobře dělají krátkou špejlí, kterou namočíme do čokolády a obtiskneme na cukrátko. Vrchní část oválku namočíme do čokolády a ihned na středu oválku (kratší strana) uděláme čárku z odlišné barvy, vedle této čárky uděláme z každé strany čárky hnědé a ihned přejedeme párátkem, přes ně zprava do leva a kousek níže opačným směrem. Toto opakujeme po celé ploše cukrátka. Pracujeme rychle a po jednom cukrátku, protože čokoláda musí být na cukrátku tekutá.
Zveřejněno 4. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žíhané oválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRwB6
Moje poznámka
Žíhané oválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRwB6
Nejnovější recepty
Jahodové nanuky se zakysanou smetanou
Přidáno před 5 hodinami
Květák bez smažení
Přidáno před 8 hodinami
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 11 hodinami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 16 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sněhový rybízový koláč
upavla před 5 hodinami
Pomerančovo-meruňkový nanuk
Sahula před 6 hodinami
Pravý vepřový guláš
MichalP před 9 hodinami
Vepřový perkelt
MichalP před 9 hodinami
Brambory zapečené s uzeným a cibulí
Elen0766 před 10 hodinami
Bábovka Ing. Petr
Veronika834 před 11 hodinami
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 11 hodinami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 13 hodinami
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 14 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
máslo,
cukr moučkový,
čokoláda bílá,
tuk ztužený,
potravinářské barvivo gelové
Komentáře (5)