Volyňské cukroví
Toto, na přípravu nenáročné pečivo, můžete zhotovit v několika variantách. Jednak můžete na posyp krystalový nebo třtinový cukr promíchat s mletými nebo sekanými ořechy, nebo se skořicí. Můžete také sypat kořením nebo sýrem a vytvořit slanou verzi.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 824 kJ / 1 631 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 25,10 g |
Tuky | 102,25 g |
Vláknina | 6,00 g |
Cholesterol | 27 mg |
Sodík | 212 mg |
Sůl | 0,53 g |
Sacharidy | 149,55 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny smícháme a zpracujeme těsto, které necháme nejméně 2 hodiny odpočinout.
Krok 2: Vyválíme plát a vykrajujeme různé tvary 2-3 mm silné.
Krok 3: Každý kousek pomažeme bílkem a namazanou stranou namočíme v krystalovém cukru.
Krok 4: Dáme na plech a pečeme při mírné teplotě dorůžova. Já ho peču na 160 stupňů v horkovzdušné troubě...
Zveřejněno 16. 12. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Volyňské cukroví
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nzNp
Moje poznámka
Volyňské cukroví
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nzNp
Nejnovější recepty
Pomalu pečený bůček s kedlubnovým zelím a hrnkovými knedlíky
Přidáno před 2 hodinami
Tvarohové knedlíky s jahodami
Přidáno před 22 hodinami
Plněná kuřecí prsa se šťouchaným smetanovým bramborem
Přidáno před 22 hodinami
Žampiony na smetaně s kuřecím masem - rychlovka
Přidáno 4. 6. 2025 02:18
Nakládané ředkvičky v octě
Přidáno 3. 6. 2025 18:29
Veganský pudink s rebarborou
Přidáno 3. 6. 2025 17:26
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Babiččina fazolačka
Fitulka před 59 minutami
Řecké tzatziky
Denade před 1 hodinou
Knedlík s vajíčkem
Rapljan před 4 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
pikador před 12 hodinami
Svíčková na smetaně
pikador před 12 hodinami
Zapečené brambory s mletým masem a smetanou
xSarka před 12 hodinami
Rebarborový koláč
brtna před 13 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
pavla29 před 14 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Tom_Kotel1 před 15 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
nelasimak před 15 hodinami
Tématické fráze:
smetanové cukroví,
cukroví ze zakysané smetany,
vánoční cukroví recepty,
cukroví ze smetany,
volinske cukrovi,
vanocni cukrovi volyne,
dia vánoční cukroví recepty,
volyňské koláče,
volynske vdolky,
vánoční cukroví ze zakysané smetany,
volynske vánoční cukroví,
pečení dortů volyně,
citrónové cukroví,
dia vánoční cukroví,
vánoční cukroví od volinských volyňských čechů,
volyňská kuchařka,
voliňské vdolky - recept,
vánoční cukroví volyňské,
volynske pecivo velikonoce,
volyňské koláčky
Suroviny:
mouka hladká,
tuk hera,
smetana zakysaná,
šťáva citronová,
cukr krystal
Komentáře (27)
Cukrové sušenky
Recept ještě nebyl hodnocen 4,7před pár roky jsem tento recept z pokladnice rodinných receptů dal k dispozici jedné známé, která jej zveřejnila v r. 2009 na "mimibazaru" i s vylepšením - použila skořicový cukr....
Mimo jiné v receptu na "mimibazaru" je chybně uvedeno rozválet na 2-3 cm silnou placku...
Správně je 2-3 mm ! Takže někdo opsal i s chybou... Ale hlavní je, že si umíte poradit a všem chutná
Jenom poznámka - toto cukroví nepochází z města Volyně, ale od volyňských Čechů (Moji rodiče se vrátili do Čech v roce 1947). V každé rodině je to tradiční cukroví nejen o vánocích, ale i o velikonocích a jiných svátečních příležitostech.
Jsem rád, že vám chutná.
Přeji všem pohodu u pečení a krásné vánoční svátky.
Pepa
Pepa58:
Přepsat se, to je raz dva
Dokonce i splést se o řád se může stát
No jo no, ale tady se zřejmě dějí věci mezi nebem a zemí...
Z tenkého těsta naběhne (jak je u podobného těsta obvyklé), z tlustého těsta (" ...pokud je vykrojené cukroví nižší než 2 cm,...) /17. 12. 2010 09:46:02/ tak se smrskne
Stát se to asi může že, ale jaksi mi nepřijde logické, když z tenkého těsta napeču např. 100ks, tak proč bych dělal z tlustého těsta a zákonitě jich napekl pouze 10ks
No a podle zákona o zachování hmoty: Kam se podělo 90 kousků, he?
Já jsem jenom považoval za nutné upřesnit, proč se toto cukroví nazývá "volyňské".
Je to naše domácí pojmenování a pokud se takto ujalo, je to jen dobře.
Hlavně že chutná a recept našich babiček potěší.
Přeju hezké předvánoční pečení bez připalování a zdrcnutých těst a hlavně pohodové vánoce!
Přidal jsem foto....
Pepa