Bramborák po litevsku - Kugelis

Bramborová jídla Doba přípravy: 30 min příprava + 40 - 60 min pečení 27 názorů

Bramborová jídla Doba přípravy: 30 min příprava + 40 - 60 min pečení 27 názorů

Suroviny

1,5-2 kg brambor
300 g slaniny nebo uzeného masa možná kombinace obojího
250 ml mléka
3 vejce
3-4 větší cibule
1 lžíce oleje + na vymazání pekáče
sůl
pepř
kysaná smetana k podávání

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, necháme odstát.

  2. V pánvi na lžíci oleje osmažíme dozlatova na "céčka" nakrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájené maso. Opečeme do zlatova a křupava. Zalejeme mlékem a necháme dojít k varu. Z brambor slejeme puštěnou vodu a přidáme masovomlékovocibulovou směs. Rozlepneme vejce, osolíme, opepříme a dobře promícháme.

  3. Rozložíme do vymaštěného pekáče a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 40-50 minut. Krájíme na řezy a podáváme s kysanou smetanou. Ke Kugelisu nám chutnal i rajčatovopaprikový salát.

Poznámka od kuchařky

Kugelis je litevské národní jídlo, ale všem milovníkům bramboráků a jakýmkoliv názvem a v jakékoliv úpravě bude jistě blízké.

Přirovnala bych ani ne tak ke klasickému smaženému bramboráku jako k bramborovému nákypu.

Musím říct, že vůně z trouby byla všeříkající :)).

Zdroj Gurmet - "Úlovky z dovozu".

Komentáře k receptu Bramborák po litevsku - Kugelis

  • senky senky (autorka receptu)

    Žabinka: Už za mne odpověděla Františka, za což díky :)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Žabinka: Jak nevypovídá? Je to časopis Gurmet a byl to článek "Úlovky z dovozu".

    Nehlede na to, ze po zadani do vyhledavače vyskoči litevsky dost receptu, ktere jsou naprosto rozdilne :)

    https://www.google.cz/search?q=Bulvi%C5%B3+plok%C5...

    Odpovědět

  • Žabinka Žabinka(neregistrovaná)

    senky: Měla jsem na mysli reálný zdroj. Je totiž dost možné, že existují regionální rozdíly ve způsobu přípravy tohoto jídla. Já jsem domácí kugelis měla jen od lidí z Žemaitije, a Žemaitija je přece jen od zbytku Litvy v mnohém docela odlišná, proto se ptám. :)

    Odpovědět

  • Žabinka Žabinka(neregistrovaná)

    Frantiska: To ovšem o zdroji mnoho nevypovídá, proto se ptám.

    senky: Spíš mi jde o to, že to není ani bramborák, jak ho znají Litevci. :) Název je dost zavádějící. A ten zdroj si mám tedy vyložit jako nějakou kuchařku, nebo Gurmet je něčí přezdívka? Je to poměrně nicneříkající.

    Odpovědět

  • senky senky (autorka receptu)

    Žabinka: Netvrdím, že je to " bramborák" jak ho známe my, zdroj uveden ;-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Žabinka: zdroj ma autorka na konci poznamky :)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Pozrela som sa do kuchárskej knihy z roku 1981 s názvom "3x99 specialit sovětské kuchyně". A tam je na kugelis použité: strúhané zemiaky, tvaroh, vajcia, soľ, korenie a škvarky z rozpraženej slaniny. Pekáč sa vymazáva sadlom. Teplý kugelis sa prelieva omáčkou zo smotany zmiešanej s na sadle opraženou cibuľou.
    V knihe sa uvádza, že kugelis je litovská národná špecialita zo surových zemiakov, tvarohu a škvariek podávaná so smaženou cibuľou a smotanou.;-)

    Odpovědět

  • Žabinka Žabinka(neregistrovaná)

    No teda nazvat kugelis bramborákem, to jsou věci. A že na Litvě bramboráky dělají (bulviniai blynai). Ale možná je problém v tom, že to nemá být tolik upečené. Kugelis se podává takový vláčný, přirovnala bych spíš ke kaši. To, co je na obrázku, uvnitř moc kugelis, jak jej znám, nepřipomíná. Odkud máte recept?

    Odpovědět

  • Marsi Mesi Marsi Mesi

    Znám pod pojmem "Harula"...zřejmě dosti obdobné jídlo, nicméně vynikající, že je to litevské národní, jsem vážně nevěděla:-)) aspoň neumřu blbá :-D dávám bodíka, taková jídla máme rádi:-)):yes:

    Odpovědět

  • senky senky (autorka receptu)

    Danca:To mě těší:-K:-K

    Odpovědět

  • Danca Danca

    Dnes byl k večeři, moc jsme si pochutnali:-p:yes:

    Odpovědět

  • Tanya-Ja Tanya-Ja

    mnam, tiež som to jedávala v Litve
    menší typ: skúste na to dať omáčku, akú oni tam dávajú na to: cibuľku a slaninku osmažiť na oleji, potom pridať kyslú smotanu a chvíľu povariť.... kalórie radšej nerátajte, je to mastnejšie, sýtejšie, ale aké skveleee

    Odpovědět

  • senky senky (autorka receptu)

    Teď jsem se sem dostala a moc mě těší, že se líbí:-D:-D

    tejaja::-D:-D přesně jsem si říkala, že je to vlastně notoricky známé staré, rychlé, jednoduché a i celkem levné jídlo;-) no prostě je na tom vidět, že jsme vlastně nakonec všichni - Litevec, Polák, Slovák, Moravák i východní, severní, jižní i západní Čech - :-K:-K:-D:-D a někdy i ti ostatní dokola, jedna rodina:-K:-K:-D:-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Jani, Kugelis se mi moooc líbí!!!:-p

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    tejaja: dívala jsem se, pátrala a našla, že Kugelis je skutečně, jak píše správně autorka, litevské národní jídlo;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: bramboráky jako od babičky litevské národní jídlo bramborák kalorie rychlý bramborák bramborák gugl jídlo s bramborakem litevský bramborový nákyp litevsko jidlo litevska jidla litevské jídlo litevská dýňová polévka bramboraky vlacny bramborák litevsko blynai recept sumavske sejkorky kugelis národní litevské recepty litevské nárdní jídlo litevske speciality recept