Velikonoční Jidáše
Jidášky jsou kynuté kousky tradičního velikonočního pečiva. Ať již pro koledníky, nebo ke kávě, či hrnečku kakaa, budou se hodit. Tvarování je jednoduché, hlavní je kvalitní a jemné těsto. Postupujte podle našeho receptu a výsledek bude skvělý.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 16 467 kJ / 3 936 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 76,71 g |
| Tuky | 206,05 g |
| Vláknina | 18,20 g |
| Cholesterol | 1,01 g |
| Sodík | 1,70 g |
| Sůl | 4,27 g |
| Sacharidy | 434,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, osolíme, uděláme důlek vložíme žloutky a nastrouhanou citronovou kůru, posypeme cukrem a vanilkovým cukrem a sušeným droždím, lehce promísíme.
Krok 2: Smetanu, máslo a vodu ohřejeme, až se máslo rozpustí a je teplé. Teplou směsí zaděláme těsto. Můžeme zadělat i v robotu s malými otáčkami. V ruce hněteme vařečkou, až se v něm dělají bubliny.
Krok 3: Lehce posypeme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout v teple.
Krok 4: Z čerstvého droždí musíme nejdříve udělat kvásek z droždí, trošky vlažného mléka a cukru. Jakmile vzejde, přidáme do těsta, dál je postup stejný.
Krok 5: Vykynuté těsto dále již nezpracováváme. Utrhujeme kousky přibližně o váze 50 g. Ušouláme provázek o průměru 1 cm a zatočíme do šneku, konec zaštípneme, aby se neroztočil.
Krok 6: Na plech dáme pečicí papír nebo ho jen potřeme máslem.
Krok 7: Klademe šneky a pečeme při 185 °C asi 20 minut, až zezlátnou. Ještě horké šneky potíráme směsí z medu a rumu.
Krok 8: Pocukrujeme moučkových cukrem.
Zveřejněno 30. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční Jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P6Z4
Moje poznámka
Velikonoční Jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P6Z4
Nejnovější recepty
Slepované linecké cukroví podle cukráře Skály
Přidáno před 6 minutami
Jablečné koláčky z listového těsta
Přidáno před 1 hodinou
Oříškové oválky
Přidáno před 11 hodinami
Domácí těstoviny s pečeným kuřetem
Přidáno před 14 hodinami
Mandarinková roláda z bílků
Přidáno před 15 hodinami
Tyčinky se sýrem a kmínem
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí utopenci
mmmMichal před 9 hodinami
Rychlá rajská omáčka
vladhn před 9 hodinami
Červená polévka s pohankou
Bretik před 10 hodinami
Kokosové cukroví ze strojku
dejvi01 před 12 hodinami
České buchty
abigail.horynova před 12 hodinami
Pomazánka Palivec
Jarda1972 před 12 hodinami
Kynutý čert a Mikuláš (pajtáše)
JanaPav před 12 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Patoja před 13 hodinami
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
Fijajda před 13 hodinami
Koule v rajdě - dietní a skvělé
Jan Nemec před 16 hodinami
Tématické fráze:
jidáše nejlepší recept,
nejlepší recept na jidáše,
nejlepší velikonoční jidáše,
jidáše ze sušeného droždí,
jidáše recept z hladké mouky,
velikonoční jidáše,
jidáše recept,
jidáše se sušeným droždím,
recept na velikonoční jidáše,
jidáše,
velikonoční jidáše bez droždí,
hrnkové jidáše,
recept na jidase,
velikonoční recepty,
nejlepší jidáše,
jidáše bez droždí,
jidáše z hladké mouky,
pečeme jidáše,
velikonocni jidase ze suseneho drozdi,
velikonoční jidášky recept
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krystal,
cukr vanilkový,
droždí čerstvé,
smetana ke šlehání,
voda,
žloutek,
kůra citronová,
máslo,
sůl,
med,
rum,
cukr moučkový
Komentáře (6)