Jidášky - hrnkový recept

Suroviny

3 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku mléka
6 lžic pískového cukru
1/2 kostky másla nebo hery
1 kostka droždí (nebo pytlíček droždí s modrým ptáčkem)
1 žloutek
1 balíček vanilkového cukru
2 citrony (2 kávové lžičky strouhané citronové kůry a 3 polévkové lžíce citronové šťávy)
2 polévkové lžíce medu
špetka muškátového oříšku
špetka soli
1 vejce (na potření vánočky)
rozinky - dle chuti
plátky loupaných mandlí - na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve necháme vzejít kvásek - vlažné mléko, rozdrobené droždí, lžíce cukru a lžíce mouky.

  2. V míse smícháme mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a citronovou šťávu, muškátový oříšek, přidáme žloutek a vykynutý kvásek - krátce prohněteme. Přidáme rozinky a nakonec rozehřáté (ne horké) máslo.

  3. Vypracujeme těsto. Vytvarujeme bochánek, který necháme vykynout.

  4. Pak trhám kousky těsta, ze kterých nejprve vytvořím "hady" a znich tvaruji takové spirálky.

  5. Vložíme na plech s pečícím papírem, posypeme omytými mandlemi a já peču cca 40 min (mám starší troubu). Jinak doba pečení bude zřejmě o polovinu kratší. Chvilku před koncem pečení pomažu jidášky rozkevdlaným vajíčkem. Jidášků většinou vytvořím 30. Podle toho jak je dělám zrovna velké.

Komentáře k receptu Jidášky - hrnkový recept

Tématické fráze: hrnickove jidáše jidase ladi hrušky jidáše podle ládi hrušky recepty ládi hrušky jidáše jidáše od ládi hrušky jidášky-hrnkový recept jidasky podle ladi hrusky hrnickovy velikonocni jidase jidáše recept jidášky recept jidášky ládi hrušky jak se dela jidáše velikonoční jidáše hrníčkové velikonoční jidáše ládi podle ládi hrušky jidáše hrníčkový recept hrníčkový recept na jidáše jidášky od ládi hrušky jidášky hrnkove velikonocni jidáše velikonoční jidáše recept hrnkový