Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 831 kJ / 3 545 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 99,54 g |
Tuky | 208,86 g |
Vláknina | 12,85 g |
Cholesterol | 2,04 g |
Sodík | 3,81 g |
Sůl | 9,26 g |
Sacharidy | 310,27 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozpustíme v misce s vodou a cukrem. Přidáme rozšlehaná vejce, 15 g rozehřátého vlažného másla a mouku. Vypracujeme hebké nelepivé těsto (měla jsem asi větší vejce a musela jsem mouku přidávat - musíte ale postupně, aby těsto nebylo příliš hutné).
Krok 2: Těsto potřeme lehce olejem ze všech stran, aby nelepilo, a necháme asi 1 hodinu vykynout. Pak do těsta hnětačem zapracujeme všechno změklé máslo. Když je máslo dokonale zapracované, necháme těsto odpočinout asi 5 minut (ale úplně ideální je dát těsto v této fázi dobře zakryté do chladničky a nechat do rána.
Krok 3: Ráno pak začít péct a máte čerstvé briošky ke snídani. Briošky, chlazené přes noc jsou ještě jemnější), mezitím si vymažeme formičky košíčků (pokud nemáme originál brioškové) máslem.
Krok 4: Těsto rozdělíme na dílky a z každého ještě uštípneme asi 1/4. Z větších kousků vytvoříme kuličky a posadíme je do košíčků. Do kuliček uděláme palcem důlek a do něj posadíme malou kuličku z odštípnutého kousku těsta. Necháme dokynout asi 30 minut.
Krok 5: Pak potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě vyhřáté na 220°C, dokud nejsou briošky zlaté a lesklé. Vyklopíme a necháme vychladnout. Briošky jsou jemné a vláčné, nepříliš sladké.
Zveřejněno 3. 1. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Briošky - klasický francouzský recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NjXL
Moje poznámka
Briošky - klasický francouzský recept
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NjXL
Nejnovější recepty
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 6 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 12 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 13 hodinami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 20 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 22 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno 19. 10. 2025 21:05:20
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová plec na hořčici
Wenamo před 3 hodinami
Vepřové karé na cibuli
misula29 před 7 hodinami
Palačinky - klasické
Lukrejka před 7 hodinami
Vepřovo-špenátová roláda na česneku
PavlaJ před 8 hodinami
Hrníčková bábovka od babičky
Lukrejka před 10 hodinami
Závin tažený jablečný
Majkaa před 11 hodinami
Hlíva ústřičná jako "minutka"
KrisZaezemi před 12 hodinami
Domácí kmínový chleba
KristulaT před 12 hodinami
Babiččiny blbouny
KristulaT před 13 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Renata1101 před 13 hodinami
Tématické fráze:
briosky,
francouzská brioška sladká,
brioškové těsto,
recept na briošky,
briošky recept,
brioška,
francouzske briosky,
brioška recept,
francouzská brioška,
slané briošky,
francouzská brioška s krémem,
těsto na briošky,
briozky,
recept briosky,
sladke briosky,
recept brioška,
briošky slané,
brioškové těsto recept,
briošky sladké,
briozka
Suroviny:
droždí čerstvé,
voda,
mouka hladká,
cukr krystal,
sůl,
vejce,
máslo,
máslo,
máslo,
vejce,
voda
Komentáře (15)
Moje kámoška miluje vlažný croissant a na něj si položí plátek anglické ... a je jí blaze