Briošky - klasický francouzský recept

zizala Kuchařka: zizala

Moučníky , Drobné pečivo 12 názorů

Suroviny

20 g čerstvého droždí (nebo 2,5 lžičky sušeného)
2 lžíce vody
375 g hladké mouky
2 lžíce krystalového cukru
1 lžička soli
5 vajec
15 g másla (rozehřátého)
dalších 175 g másla (nechat změknout při pokojové teplotě)
kousek másla (na vymazání formiček)
na potření:
1 vejce
1 lžíce vody
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozpustíme v misce s vodou a cukrem. Přidáme rozšlehaná vejce, 15 g rozehřátého vlažného másla a mouku. Vypracujeme hebké nelepivé těsto (měla jsem asi větší vejce a musela jsem mouku přidávat - musíte ale postupně, aby těsto nebylo příliš hutné).

  2. Těsto potřeme lehce olejem ze všech stran, aby nelepilo, a necháme asi 1 hodinu vykynout. Pak do těsta hnětačem zapracujeme všechno změklé máslo. Když je máslo dokonale zapracované, necháme těsto odpočinout asi 5 minut (ale úplně ideální je dát těsto v této fázi dobře zakryté do chladničky a nechat do rána.

  3. Ráno pak začít péct a máte čerstvé briošky ke snídani. Briošky, chlazené přes noc jsou ještě jemnější), mezitím si vymažeme formičky košíčků (pokud nemáme originál brioškové) máslem.

  4. Těsto rozdělíme na dílky a z každého ještě uštípneme asi 1/4. Z větších kousků vytvoříme kuličky a posadíme je do košíčků. Do kuliček uděláme palcem důlek a do něj posadíme malou kuličku z odštípnutého kousku těsta. Necháme dokynout asi 30 minut.

  5. Pak potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě vyhřáté na 220°C, dokud nejsou briošky zlaté a lesklé. Vyklopíme a necháme vychladnout. Briošky jsou jemné a vláčné, nepříliš sladké.

Poznámka

Typický tvar báboviček s nezbytným "knoflíkem" nahoře je jedním z příkladů klasické francouzské snídaně. S výtečnou domácí marmeládou a horkou kávou s mlékem :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Briošky - klasický francouzský recept

  • senky senky

    Tak toto jsem přehlídla:-O:yes::yes: Mám moc ráda takové pečivo, i když bych se na ně neměla ani podívat:-)):-8;-)

    Moje kámoška miluje vlažný croissant a na něj si položí plátek anglické ... a je jí blaze:-D:-D, já to teda jsem schopná sníst, ale přece jen pro mně je vrchol blaha na croissantu máslo, marmeláda ;-):-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    zizala: Jarka, skús si dať na Veľkú noc na rez baránka alebo mazanca údenú šunku...dobrota :yes:;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    tejaja: U nás se zase k některým polévkám (kulajda, bramboračka) jedl koláč s ovocem nebo sladké vdolky. Já jsem ale měla spíš na mysli to, že v Americe prý není jako běžný sortiment obyčejná slaná houska, naprostá většina pečiva je tam sladká. A na to sladké pečivo si běžně dávají šunku, sýry a pod. To nám nechutná.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    jarda Kadic: Jaroušku žeby? Myslíš, žeby zvládli aj chlieb s masťou a lekvárom, ktorý nám ako deťom nesmierne chutil? :-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    tejaja: Terezko,tak se prihlašte jako 51 americký stát;-);-);-);-):-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    zizala: neviem, či je to americký štýl, ale u nás sa každú Veľkú noc podáva šunka, klobása, údený bôčik a pod, o ktorých nikto nepochybuje, že sú slané, s mazancom, Zemplínskym koláčom, baránkom....ktoré sú jednoznačne sladké a to už dlhé generácie :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    jarda Kadic: :-) Jiný kraj, jiný mrav ;-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    zizala: S tím “americkým stylem“ máš svatou pravdu, když mě navštívila dcera kamaráda z Floridy a k párku místo hořčice upřednostnila malinovou marmeládu,šel jsem do kolen a zajistil jí přednost na WC.A představ si-zbytečně:-O;-):-O:-O:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Taťka: Na sladký moučník si položit nebo namazat něco slaného, to je americký styl. Ale nám nevyhovuje :-)

    Odpovědět

  • Taťka Taťka(neregistrovaná)

    Vynikající jsou po rozříznutí potřené máslovým, sýrovým krémem podle chuti s taveným sýrem nebo Nivu a plátke salámu.
    :yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    To by mě moc chutnalo:-p. Žádné krémy:-K, žádná šlehačka:-K, zkrátka paráda. Uložila jsem si a určitě vyzkouším :yes::yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jo, to můžem :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: francouzská brioška sladká briosky brioškové těsto recept na briošky briošky recept brioška francouzske briosky brioška recept francouzská brioška slané briošky francouzská brioška s krémem těsto na briošky briozky recept briosky sladke briosky recept brioška briošky slané brioškové těsto recept briozka briošky s krémem

Zapomněl/a jsem heslo