Peciválky
Peciválky - oblíbené vdolečky našich prababiček je dobrota pocházející z okolí Nového Bydžova a jejich vznik je datován do roku 1860. Jedná se o tradiční štědrovečerní pokrm někde nazývaný "peřinky", "chlupaté buchty" či "vořechy", na Slovensku (bez brambor) bobaľky.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 409 kJ / 2 249 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,83 g |
Tuky | 21,77 g |
Vláknina | 22,18 g |
Cholesterol | 274 mg |
Sodík | 624 mg |
Sůl | 1,46 g |
Sacharidy | 419,29 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 6. 12. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Peciválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q5Q0
Moje poznámka
Peciválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q5Q0
Nejnovější recepty
“Kung Pao” s kuřecím masem a zeleninou
Přidáno před 9 hodinami
Rychlý Lotus cheesecake s lyofilizovanými jahodami
Přidáno před 10 hodinami
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno 14. 6. 2025 15:01
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno 14. 6. 2025 14:02
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno 14. 6. 2025 12:28
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 3 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 4 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 5 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 7 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 7 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 8 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 8 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 8 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 9 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 9 hodinami
Tématické fráze:
peciválky,
peciválky s mákem recept,
peciválky recept,
recept na pecivalky,
peciválky s mákem,
bramborové peciválky,
recept peciválky,
makové peciválky,
makové peciválky,
peciválk,
recept na kynuté peciválky,
peciválky z brambor,
recepty peciválky,
peciválky z vysočiny,
vanocni pecivalky,
peciváky,
těsto na pecivalky,
pecivalek,
jednoduché peciválky,
kynuté peciválky
Suroviny:
mléko,
droždí,
mouka hladká,
brambory,
vejce,
sůl,
sádlo,
mák mletý,
cukr moučkový,
povidla švestková,
rum,
máslo
Komentáře (22)
Zkrátka v dřívějších dobách se jedlo prostě a krajových variant obdobného jídla je bezpočet.Já mám totožný recept na peciválky od své tchýně,která pocházela z oblasti mezi Jihlavou a Třebíčí..
Peciválky ještě horké se sesypou z plechu do vřelé vody,ihned cedníkem vytáhnou,hodí do mísy a zasypou mákem s cukrem.Když nebylo peněz,tak se nemastily.A pokud jich spařených už bylo dost,nechaly se "nasucho" a ty se pak lehce povrchu tukem potřely.Nejlepší bylo sádlo,ostatně je zdravější než margaríny,ať se jim říká rama máslová..