Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z „máslových” fazolí

Talíř polévky s fazolemi a klobásou hravě nahradí plnohodnotný oběd a může být i sytou „chlapáckou” večeří. Stačí den předem namočit fazole a druhý den věnovat pár minut vaření. Uspokojivým výsledkem si můžete být jisti.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min + doba na namočení fazolí

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava, + doba na namočení fazolí)

9. 7. 2024 14:07

Suroviny pro 6 porcí

6 porcí

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie10 150 kJ / 2 426 kcal
Bílkoviny110,30 g
Tuky106,67 g
Vláknina66,93 g
Cholesterol 252 mg
Sodík 2,58 g
Sůl6,05 g
Sacharidy225,25 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Máme rádi tuto polévku z velikých maďarských fazolí. Ty jsou brzy měkké a vyznačují se opravdu až nasládlou chutí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

zuzi777a zuzi777a

10. 7. 2024 17:19

Tak jsem našla i ten bob.;-) Dala jsem fotografii k receptu. Stejně je to zajímavé, kolik těch luštěnin ve skutečnosti je!🤔:-8

RousOliven RousOliven

10. 7. 2024 11:20

určite mnohým táto info pomôže - vďaka :-K:-K

magdalenka magdalenka

10. 7. 2024 11:15

Pridala som foto maslovej fazule, kupujem obyčajne v Kauflande. Cena dosť vysoká, cca 8 a viac euro za 1 kg. Hlavne farebnú milujeme, skvelá "gaštanová" chuť, po uvarení veľkosť aj 3 cm.
Bôb je niečo úplne iné, také ploché svetlohnedé fazule so silnou šupkou. Momentálne doma bôb nemám, zvyknem iba uvariť a vytláčame rovno do úst. Pred pár rokmi som aj sadila, zelený chutí ako hrášok.

Marie Svarcova Marie Svarcova

10. 7. 2024 07:04

:-)<3:yes::yes: máme rádi jakékoli fazole a tyto obří jsou v polévce skvělé :-K

RousOliven RousOliven

9. 7. 2024 22:52

zuzi777a: Keď som mala asi tak 4 roky chodila som s otcom k jeho kámoši pre bôby. Vyzerali presne ako tie v Tvojej polievke. Mama z nich nevarila polievku, ale ich uvarila vo vode, my sme si ich ošúpali a maškrtili. Keď som sa vydala na Stredné Slovensko, tu hovorili každej fazuli bôb - aj tej zelenej, ktorú nazývajú lusky. Vtedy ešte nebol internet a vôbec ma nenapadlo, že by to bol len ľudový názov, a že sa to rozlišuje inak. Na S.Slovensku varia dokonca z bielej fazule len sladké polievky, z tej fialovej a strakatej len kyslé. Na Západnom Slovensku varia z každej aj kyslé polievky. Je to od dediny k dedine - dedičstvo našich fazulí. Často preto prichádza k nedorozumeniam v konverzácii medzi nami amatérskymi kuchárkami. :-K:-K

zuzi777a zuzi777a

9. 7. 2024 20:51

RousOliven: To je zajímavé, u nás je bob jiná luštěnina. :-)Ta se konzumuje ale spíše v zeleném, ne v sušeném stavu. Samozřejmé uvařená. Boby pro změnu kupuji ráda v Polsku! Tam jsou běžně k dostání.
Tyhle obrovské fazole, které jsem použila v receptu, jsem ale zatím nikde v Česku nekoupila. Je to škoda, protože jsou opravdu lahodné!

RousOliven RousOliven

9. 7. 2024 18:25

u nás se této fazole říka "bôb", tahle polévka je naše najoblíbenejší

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: fazole, voda, slanina, sádlo, cibule, mouka hladká, paprika sušená sladká, bobkový list, koření nové koření, sůl, pepř mletý, brambory, klobása, smetana 33%, saturejka, majoránka čerstvá, česnek

TopRecepty.cz

Polévka z „máslových” fazolí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/73Xl8