Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 689 kJ / 3 511 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,46 g |
Tuky | 131,73 g |
Vláknina | 18,96 g |
Cholesterol | 631 mg |
Sodík | 1,82 g |
Sůl | 4,46 g |
Sacharidy | 495,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: V teplém mléce rozmícháme droždí, mouku a cukr. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Krok 2: K mouce přidáme cukr, sůl, vejce a rozpuštěné vlažné máslo, k tomu kvásek a vypracujeme těsto. Přikryté utěrkou necháme asi 30 minut kynout.
Krok 3: Z těsta vytvarujeme 5 bochánků, ty budou pod utěrkou kynout další hodinu.
Krok 4: Postupně je vyválíme na stejně velké obdélníky, které potřeme rozpuštěným máslem a skládáme na sebe.
Svineme do závinu a oběma rukama zkroutíme, jako když ždímáme prádlo. Krok 5: Dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 180°C. Pak teplotu snížíme na 160°C a dopékáme ještě asi 10 minut.
Upečený závin pocukrujeme.
Svineme do závinu a oběma rukama zkroutíme, jako když ždímáme prádlo. Krok 5: Dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 180°C. Pak teplotu snížíme na 160°C a dopékáme ještě asi 10 minut.
Upečený závin pocukrujeme.
Zveřejněno 3. 2. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mikulášský máslový závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5YoK
Moje poznámka
Mikulášský máslový závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5YoK
Nejnovější recepty
Hrušková marmeláda
Přidáno před 4 hodinami
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Líné koláče
Přidáno před 16 hodinami
Tvarohový koláč s ovocem podle Kristíny Nemčkové
Přidáno 17. 8. 2025 17:11:35
Zapečený květák s chorizovou krustou
Přidáno 17. 8. 2025 15:31:28
Cuketovo-dýňová omáčka s koprem
Přidáno 17. 8. 2025 15:22:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílkový chlebíček
rybarka007 před 15 minutami
Cuketové řezy se zakysanou smetanou
Veronikalll před 34 minutami
Rajská omáčka
Jirka6363 před 47 minutami
Drobenka na koláč
david.kroupa před 1 hodinou
Broskvové čatní
RadkaR před 3 hodinami
Vepřová plec na rajčatech, pórku a řapíkatém celeru
demska26 před 3 hodinami
Mleté vepřové maso na Kunovjance
Zdena.t před 4 hodinami
Falešný španělský ptáček
Kattyy před 5 hodinami
Tématické fráze:
máslový závin na plech,
recept máslový zavin,
jablečný máslový závin
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
sůl,
vejce,
máslo,
droždí čerstvé,
mléko,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo,
cukr moučkový
Komentáře (12)
Pokusím se ignorovat těch vašich 7
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí bylo včéééra OK
Dnes je to též OK
No a s tím plurálem v poslední větě bych byla opatrná
***
Těsto jsem zadělal podle postupu.
Dokonce jsem do kvásku přidal i uvedené množství mouky, což běžně nedělám.
Dokonce jsem do těsta přidal i máslo, které u MASTNÝCH těst přidávám až po vykynutí.
Připadal jsem si jako J.W. + V.B. ve filmové pohádce... také mi těsto chtělo zdrhnout z díže, že
42g kvasnic na 1/2 kg mouky je asi příliš: těsto vykynulo asi na čtyřnásobek a i "ručník" na plechu jevil tendenci se rozmotat (konce závinu byly vespod) až nakonec při pečení praskl podélně (i při zpevnění špejlemi)
Poz. spešl pro Veronika.Hrozna:
Na chuti mu to však neubralo...
V duchu snahy o hutné, těžké, mastné těsto, jsem k surovinám podle receptu přidal 200g másla místo 140g (tedy asi 400g/1000g mouky) a navíc ještě kůru a rozinky
S těstem se poměrně dobře pracovalo
Žádné máslo nevyteklo
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí je OK
No, uvidíme za den, za dva...
Další máslo na rozválená těsta, že
Dalších 70g másla na dokončení
Já prosím nereju...
Akorát už pár měsíců hledám VÁNOČKU která by mi byla po chuti: hutná, těžká, tedy nepatřičně mastná
Tady to je na 1000g mouky cca 300g másla, a další máslo bych tedy mohl ještě zkusit přidat na ta rozválená těsta, že