Domácí pampeliškový med
Pampeliškový med má v naší kuchyni už také jistou pozici. Na jaře, jakmile vykvetou, je čas na přípravu medu. Kvítky stačí povařit, nechat vyluhovat a poté scedit. Výslednou šťávu doplníme cukrem a varem dovedeme k barvě a konzistenci medu.
Suroviny pro 1 dávka
6 středně velkých sklenic
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 34 003 kJ / 8 127 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 2,52 g |
| Tuky | 1,44 g |
| Vláknina | 8,28 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 24 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 2 021,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pampelišky lehce propláchneme.
Krok 2: Pampelišky vložíme do většího hrnce, přidáme na kolečka nakrájené citrony (včetně kůry), důkladně omyté a vypeckované. Vše zalijeme 2 litry vody a vaříme 30 minut.
Krok 3: Povařené pampelišky necháme 24 hod při pokojové teplotě vyluhovat.
Krok 4: Druhý den scedíme přes plátno a vymačkáme zbylou šťávu.
Krok 5: Přidáme 2 kg cukru a vaříme na mírném ohni cca 2 hodiny.
Krok 6: Správnou hustotu medu zkoušíme tak, že kápneme na talířek a po vystydnutí zjistíme konzistenci. (Čím déle med vaříme, tím je hustější.)
Krok 7: Poté vařící med plníme do zavařovacích sklenic, otřeme je do čista, důkladně zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru vystydnout.
Zveřejněno 23. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí pampeliškový med
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qzQ0
Moje poznámka
Domácí pampeliškový med
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qzQ0
Nejnovější recepty
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 5 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 6 hodinami
Neapolský salát
Přidáno před 8 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno před 9 hodinami
Hrachová polévka s krutony
Přidáno před 10 hodinami
Marinovaná kuřecí játra v omáčce se zeleninou
Přidáno před 12 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Danakoukolova před 1 hodinou
Išelské cukroví
Danakoukolova před 1 hodinou
Vosí hnízda
RNiklova před 1 hodinou
Jednohubky s pomazánkou z červené řepy
BinaSa před 1 hodinou
Vánočka Moniky Absolonové
Iricek před 1 hodinou
Hrášková polévka - jednoduše
jitkahot před 2 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
TetianaCherneha před 2 hodinami
Nejlepší marokánky
H33inrich před 2 hodinami
Plněný Hermelín s pivní omáčkou a bramborem
Sahula před 2 hodinami
Babiččina čočková polévka
pesmax před 3 hodinami
Suroviny:
květy pampelišek,
citron,
voda,
cukr krystal
Komentáře (1)