Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Receptů na vánoček není nikdy dost, stejně jako vánoček. Tento recept by si ovšem zasloužil chlapskou ruku, aby se s těstem nemusela ručně hníst žena. Strávíte spolu příjemný čas v kuchyni a výsledkem budou dvě krásné vánočky.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 20 217 kJ / 4 832 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 119,35 g |
Tuky | 169,78 g |
Vláknina | 25,86 g |
Cholesterol | 1,52 g |
Sodík | 3,54 g |
Sůl | 8,75 g |
Sacharidy | 672,91 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lžíci cukru rozetřeme s droždím. Až se rozpustí, přidáme 2 lžíce mouky a 2 lžíce mléka. Kvásek necháme vzejít na teplém místě.
Krok 2: Ve vlažném mléce rozpustíme sůl, cukr, vanilkový cukr, máslo, citrónovou kůru a nakonec do něj rozkvedláme žloutky a rum. Do mouky v míse vmícháme rozinky, nalijeme směs a přidáme kvásek. Vařečkou těsto spojíme a důkladně vymícháme, až se začnou tvořit bublinky. Potom těsto přesuneme na vál a ještě je rukama propracujeme tak, až se nechytá na ruce ani na vál. Vrátíme zpět do mísy a necháme na teplém místě 2-3 hodiny vykynout.
Krok 3: Než těsto vykyne, spaříme ve vroucí vodě mandle, pak je rychle zchladíme vodou a vyloupeme ze slupek. Mandličky pak nakrájíme na drobné kousky.
Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na 2 části a každou část pak na 8 stejných dílů, z nichž pak postupně vyválíme stejně silné a dlouhé prameny.
Krok 5: Spodní část vánočky pleteme ze čtyř pramenů, vždy od kraje ke středu (viz poznámka). Upletený cop přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Hřbetem ruky vytvoříme uprostřed copu rýhu, do které nasypeme trochu mandlí. Do rýhy pak položíme další cop, který upleteme ze tří pramenů stejně, jako se zaplétá cop z vlasů. Opět uděláme do copu žlábek a vysypeme troškou mandlí. Poslední díl těsta rozdělíme a vyválíme dva tenké prameny, které stočíme a položíme do žlábku.
Krok 6: Když máme obě vánočky upletené, potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Do hřbetu můžeme asi na 4 částech zapíchnout párátko, aby se vánočka při pečení nesvezla. Pečeme při teplotě 160 °C asi 35 minut. Jestli je upečeno zkoušíme zapíchnutím špejle, pokud je špejle po vytáhnutí lepkavá od těsta, pečeme ještě dál.
Zveřejněno 27. 5. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xp6r
Moje poznámka
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xp6r
Nejnovější recepty
Jahodovo-jogurtová zmrzlina
Přidáno před 9 hodinami
Jahodové noky s čokoládou
Přidáno před 11 hodinami
Žampiónová směs s mrkví a fazolemi
Přidáno před 15 hodinami
Meruňkový nákyp
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí plátek na rajčatech a oreganu
Přidáno před 17 hodinami
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno 19. 6. 2025 16:21
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Žampionovo-bramborová polévka
xSarka před 3 minutami
Jahodovo-jogurtová zmrzlina
Martina68 před 9 hodinami
Domácí Mrkvový dort
Alena Kovarova před 10 hodinami
Vláčný mrkvový dort
Alena Kovarova před 10 hodinami
Blesková polévka s vaječnou jíškou
veronikamaskova@email.cz před 12 hodinami
Borůvkový koláč I.
RencaBarca před 12 hodinami
Povidlové šátečky bez kynutí
Hanina_ před 13 hodinami
Pekingská polévka
Hanina_ před 13 hodinami
Hrnková buchta s tvarohem
Jakubka před 13 hodinami
Bramborové knedlíčky do polévky
ldislav před 14 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
máslo,
žloutek,
kvasnice,
mléko,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
rozinky,
mandle,
sůl,
rum,
vejce
Komentáře (9)