Frgály Petry z MasterChef Česko
Velké valašské frgály z kynutého těsta s bohatou sladkou náplní, posypané máslovou žmolenkou si jistě zamilujete. Frgály podle tohoto receptu zachutnaly i porotcům soutěže MasterChef.
Suroviny pro 6 kusů
6kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 45 994 kJ / 10 993 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 221,06 g |
| Tuky | 458,22 g |
| Vláknina | 110,89 g |
| Cholesterol | 1,29 g |
| Sodík | 1,44 g |
| Sůl | 3,36 g |
| Sacharidy | 1 388,71 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl a cukr. Uděláme důlek, do kterého nalejeme teplé mléko a rozdrobíme droždí. Necháme pár minut vzejít kvásek. Přidáme vejce, žloutky, citronovou kůru a zpracujeme lesklé těsto, které se odlepuje od mísy.
Krok 2: Nakonec zapracujeme máslo nakrájené na tenké plátky, mělo by být ještě pevné. Poprášíme moukou, zakryjeme a necháme kynout. Těsto můžeme nechat kynout přes noc v lednici, nebo na program kynutí v troubě po dobu 1,5 hodiny.
Krok 3: Na makovou náplň svaříme mléko, mák, cukr a kousek skořice na mírném plameni po dobu cca 20 minut. Pak vyjmeme skořici a vmícháme povidla, rum a piškoty. Náplň musí být hustá, aby při pečení nestékala, pokud není, přidáme piškoty
Krok 4: Povidla: Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr a vysypeme na něj hrušky nakrájené na kostičky (není třeba loupat). Nemusíme se bát toho, že by cukr zase zatuhnul, rozvaří se ve šťávě z hrušek. Přidáme koření v pytlíčku a vaříme. Hrušky pustí šťávu, vaříme je ale do té doby, než se šťáva zredukuje a hrušky jsou měkké. Vmícháme Tuzemák a necháme opět trochu vydusit. Pak vyjmeme koření. Rozmixujeme tyčovým nebo stolním mixérem a vmícháme tolik piškotů, aby byla povidla hustá a netekla.
Krok 5: Na tvarohovou náplň smícháme uvedené suroviny, vyškrábnutý lusk a osladíme dle vlastní chuti. Určitě nezapomeňme na citronovou kůru, ta je tam skvělá.
Krok 6: Z uvedených surovin zpracujeme hrudkovitou drobenku.
Krok 7: Z vykynutého těsta tvoříme bochánky vážící přibližně 200 g. Vyválíme je na pomoučeném válu a dáme do vymazané formy. Náplně dáváme dle libosti buď jednotlivě, nebo je nakombinujeme.
Krok 8: Troubu včas rozpálíme na 170 °C.
Krok 9: Frgály posypeme bohatě drobenkou a pečeme v horko-vzdušné troubě (ve které můžeme péci klidně 2 najednou) po dobu 20 minut.
Krok 10: Po vychladnutí je pocákáme rozpuštěným máslem smíchaným s Tuzemákem. Potřeme také okraje.
Zveřejněno 15. 10. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Frgály Petry z MasterChef Česko
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DkqXK
Moje poznámka
Frgály Petry z MasterChef Česko
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DkqXK
Nejnovější recepty
Kakaové pusinky
Přidáno před 1 hodinou
Linecké cukroví s mandlemi
Přidáno před 2 hodinami
Vánoční nepečená roláda podle Kamily Nývltové
Přidáno před 4 hodinami
Domácí arašídový nugát
Přidáno před 5 hodinami
Vánoční vaječný likér
Přidáno před 12 hodinami
Datlové měsíční koláčky (Mooncake)
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovesné banánové sušenky
Panova před 53 minutami
Bezlepkové linecké
Hankali před 55 minutami
Květákový mozeček s bramborami z jedné pánve
monyss před 1 hodinou
Nejlepší vyprošťovací česnečka
BronislavaP před 1 hodinou
Vánočka III
IvaBrabi před 2 hodinami
Tradiční kynutá vánočka
lenkadra před 3 hodinami
Vánočka II
JajkaP před 4 hodinami
Houskové knedlíky z prášku do pečiva
chatrca před 5 hodinami
Rychlá rajská omáčka
MichalP před 12 hodinami
Vajíčka z trouby
Sahula před 13 hodinami
Suroviny:
mléko plnotučné,
droždí,
vejce,
žloutek,
mouka hladká,
cukr písek,
sůl,
máslo,
kůra citronová,
mák mletý,
mléko,
cukr krupice,
skořice celá,
rum,
povidla švestková,
piškoty,
hruška,
cukr třtinový,
badyán,
skořice celá,
koření hřebíček,
rum,
piškoty,
tvaroh,
citron,
lusk vanilkový,
cukr vanilkový,
cukr krupice,
rum,
mléko,
piškoty,
máslo,
cukr krupice,
mouka polohrubá
Komentáře (9)
Minutová drobenka i do zásoby
Recept ještě nebyl hodnocen 4,8