Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Morková nádivka/zavářka

Už naše babičky věděly, že poctivý vývar z masa a kostí je lék na všechny neduhy. Vařené maso z polévky a morek z kostí můžeme využít pro přípravu zavářky, která již tak cenný vývar plný kolagenu a želatiny obohatí o další vitamíny a minerály.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

bilkova.zu bilkova.zu

Středně náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vařené maso rozmixujeme, morek vydlabeme z uvařených morkových kostí a spolu s vařenou mrkví také rozmixujeme. Přidáme sůl, nasekaný libeček a petrželovou nať, nastrouháme trošku muškátového oříšku. Pokud je směs moc hutná, přidáme vařenou petržel z polévky a strouhanku. Krok 2: Rohlík nakrájíme na malé kostičky, zalejeme žloutkem rozmíchaným v trošce mléka, promícháme. Z bílku vyšleháme sníh a přidáme. Krok 3: Všechny suroviny promícháme, naplníme vymazané zapékací misky a opatrně upěchujeme. Krok 4: Pečeme v uzavřených zapékacích miskách v troubě předehřáté na střední stupeň 20 minut. Otevřeme misky a necháme dojít 5 minut. Krok 5: Po vychladnutí nakrájíme na kostičky a vložíme do horké polévky, necháme prohřát.

TIP: Desatero rad na téma vývary z masa a zeleniny

Zveřejněno 9. 2. 2025

Poznámka autorky bilkova.zu

Tento recept jsem vymyslela jako maminka dítěte nejedlíka, které jí jen čisté vývary s těstovinou. Manžel polévky obecně nevyhledává. Vařím pro dceru vždy kotel vývaru a mrazím po malých porcích. Takže knedlíčky klasicky nevařím ve vývaru, aby zůstal čistý a také se k výrobě knedlíčků dostanu až je vývar studený a nechci znovu uvádět vývar k varu aby neskysnul. Věčně vymýšlím co s masem a zeleninou z polévky. Někdy udělám slaný štrůdl, teď mě napadla tahle knedlíčková alternativa pro mě a byla výborná.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Morková nádivka/zavářka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M87zQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Morková nádivka/zavářka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M87zQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mrkev, petržel, rohlík, vejce, mléko, strouhanka, sůl, ořech muškátový, libeček, nať petrželová

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu