Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 174 kJ / 3 388 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 96,50 g |
Tuky | 13,50 g |
Vláknina | 80,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 680,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: 1/4 kg žitné promícháme s 5 dc vlažné vody a droždím na kvásek a dáme do trouby na 50 stupnů pořádně vykynout - přes 1hodinu.
Krok 2: Do kvásku nasypeme zbytek mouky a 1 rovnou lžičku soli a kmín (nejlépe drcený, ale můžete i vynechat a dát jen na povrch bochníku celý).
Krok 3: Těsto vyhněteme rukama do spíše tužšího (bude potřeba přidat trochu vlažné vody) a vyválíme bochník a to už záleží na vás, jestli raději kulatý a nebo veku.
Krok 4: Je dobré dat vykynout do plátýnka (utěrky), kterou pořádně promoučíme nebo poškrobíme, ať to pak dostanete vcelku na plech (já mám pizza kámen). Dejte plátynko do nějaké mísy. Na veku je třeba ošatka a to má asi málokdo (jasně můžete případně i do formy na biskupa).
Krok 5: Kynout necháme opět v troubě při 50°C. Kynout necháme asi hodinu, až je nádoba s čepičkou (vykyne dost).
Krok 6: Vytáhneme a troubu rozehřejeme na 230°C.
Krok 7: Bochník vyklopíme na plech a potřeme vodou a posypeme kmínem.
Krok 8: Na 230°C pečeme 20 minut a pak snížíme na 180°C a necháme 40 minut dopéct. Dobrou chuť.
V případě, že se nepodaří těsto dobře vyklopit a trochu zůstane v nádobě, tak to hoďte do sklenky a zavřete a za den či dva to můžete použít na rozkvašení dalšího kola.
V případě, že se nepodaří těsto dobře vyklopit a trochu zůstane v nádobě, tak to hoďte do sklenky a zavřete a za den či dva to můžete použít na rozkvašení dalšího kola.
Zveřejněno 26. 1. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chleba - normální a jednoduchý
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YMA0
Moje poznámka
Chleba - normální a jednoduchý
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/YMA0
Nejnovější recepty
Pohanková kaše s tofu
Přidáno před 8 hodinami
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno před 11 hodinami
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 13 hodinami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 15 hodinami
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 18 hodinami
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno 20. 10. 2025 20:08:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Vanous.lukas před 6 hodinami
Kuřecí polévka
Kajkajak před 8 hodinami
Karlovarský knedlík
Kajkajak před 8 hodinami
Kokosová sváteční bábovka
irenaM před 8 hodinami
Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"
Marketa75 před 8 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Mirrika před 8 hodinami
Extra jablkový koláč
Eva_H před 9 hodinami
Rajská omáčka (jednoduchá a rychlá)
VeronikaRob před 9 hodinami
Vločkový nákyp s jablky neboli jablkový vločkovec
Masulka1967 před 11 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
FranTisket před 11 hodinami
Tématické fráze:
chleba recept,
chleba z hrubé mouky,
jaká mouka na domácí chleba,
jakou mouku na chleba,
jednoduchy chleba,
jaka mouka na chleba,
recept na chleba,
starocesky chleba,
jednoduchý chléb,
vyborny starocesky chleb,
staročeský domácí chléb,
jednoduchý recept na chleba,
co se dává do chleba,
nova.cz recept na chleba,
starocesky chleb,
domácí chléb z normální mouky,
drobivý chléb,
jakou mouku na domaci chleba,
jaká mouka na chléb,
jaká mouka se dává do chleba
Suroviny:
mouka celozrnna pšeničná,
mouka celozrnná žitná,
voda,
sůl,
droždí,
kmín celý
Komentáře (22)
Takže výsledek byl skvělý jen když byl teplý, druhý den bylo po nadšení.Ale to jen náš názor.
vizte, zde je postup :
http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni...
Asi budu za pitomce, ale z takové mouky nepeču a chci tento chleba zkusit.
Díky
Za chlebík dávám 7.boda a asi ho vyzkouším, ale zadělávat a kynout ho nechám v domácí pekárně s poloviční dávkou mouky