Něžné řezy
Připravte podle našeho receptu jemné, lehké, vpravdě sváteční a lahodné řezy s želatinou ztuženými a barevně odlišnými vrstvami. Moučník jako dech, který je sice trochu pracnější, ale svou výslednou podobou ohromí a chuťově potěší.
Suroviny pro 12 porcí
12porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 552 kJ / 3 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 98,36 g |
Tuky | 190,80 g |
Vláknina | 2,40 g |
Cholesterol | 930 mg |
Sodík | 730 mg |
Sůl | 1,31 g |
Sacharidy | 221,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků ušleháme pevný sníh. Včas předehřejeme troubu na 170 °C.
Krok 2: Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do pěny. Pak přidáme sníh z bílků a jemně vmícháme mouku. Vlijeme do tukem a moukou vysypané formy. Upečeme asi 10 minut ve vyhřáté troubě.
Necháme vychladnout. Krok 3: Uvaříme cukerný rozvar ze dvou dl vody a 3 lžic cukru krystal. Jak vychladne vmícháme do něj želatinu a necháme asi hodinu nabobtnat. Pak tuto vzniklou „kaši” rozdělíme na polovinu (nejlépe ji rozvážíme) a v horké vodní lázni ji zvolna rozpustíme. Krok 4: Vrstva ostružinová: Zvlášť ušleháme polovinu smetany (250 g), vešleháme do ní tvaroh. Asi 50 g ostružinové dřeně dáme do misky, vlijeme rozpuštěnou želatinu, smícháme. Zamícháme vše do tvarohové směsi. Pracujeme rychle, aby se v této růžové vrstvě nenadělaly chuchvalce. Nalijeme na piškot ve formě a dáme ztuhnout do lednice. Krok 5: Bíla vrstva: Opět rozpustíme zbylou nabobtnalou želatinu, kterou jsme odložili. Ušleháme zbylou šlehačku s mascarpone (vanilkové mascarpone je už sladké a ochucené, není třeba přidávat cukr)a vmícháme rozpuštěnou vlažnou želatinu. Nalijeme na ztuhlou první růžovou vrstvu. Krok 6: Před úplným zatuhnutím bílé vrstvy, můžeme povrch ozdobit tahy zubatou stěrkou. Pak necháme, nejlépe do druhého dne, úplně zatuhnout.
Necháme vychladnout. Krok 3: Uvaříme cukerný rozvar ze dvou dl vody a 3 lžic cukru krystal. Jak vychladne vmícháme do něj želatinu a necháme asi hodinu nabobtnat. Pak tuto vzniklou „kaši” rozdělíme na polovinu (nejlépe ji rozvážíme) a v horké vodní lázni ji zvolna rozpustíme. Krok 4: Vrstva ostružinová: Zvlášť ušleháme polovinu smetany (250 g), vešleháme do ní tvaroh. Asi 50 g ostružinové dřeně dáme do misky, vlijeme rozpuštěnou želatinu, smícháme. Zamícháme vše do tvarohové směsi. Pracujeme rychle, aby se v této růžové vrstvě nenadělaly chuchvalce. Nalijeme na piškot ve formě a dáme ztuhnout do lednice. Krok 5: Bíla vrstva: Opět rozpustíme zbylou nabobtnalou želatinu, kterou jsme odložili. Ušleháme zbylou šlehačku s mascarpone (vanilkové mascarpone je už sladké a ochucené, není třeba přidávat cukr)a vmícháme rozpuštěnou vlažnou želatinu. Nalijeme na ztuhlou první růžovou vrstvu. Krok 6: Před úplným zatuhnutím bílé vrstvy, můžeme povrch ozdobit tahy zubatou stěrkou. Pak necháme, nejlépe do druhého dne, úplně zatuhnout.
Zveřejněno 3. 9. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Něžné řezy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6LDz
Moje poznámka
Něžné řezy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6LDz
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 7 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 8 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 8 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 8 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 8 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 9 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 10 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 12 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 13 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 13 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 14 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 14 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 14 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 15 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 16 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr,
mouka polohrubá,
voda,
tuk,
mouka hrubá,
tvaroh,
mascarpone,
smetana,
voda,
cukr krystal,
želatina
Komentáře (8)