Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
Chléb ze špaldové mouky připravíte snadno pomocí sušeného droždí. Není třeba dlouhého hnětení, stačí propojit suroviny a nechat vykynout. S přídavkem sušené smažené cibulky bude čerstvě upečený bochník doslova neodolatelný!
Postup přípravy
Krok 1: Mouku s kořením a droždím nejprve řádně promícháme. Pak přilejeme teplou (ne vroucí ani horkou) vodu. Mícháme stěrkou v nádobě, ve které pak bude těsto kynout.
Krok 2: Mícháme alespoň 3-5 minut. Těsto bude mírně lepkavé a bude se přichycovat na stěrku či vařechu. Je to v pořádku. Určitě nebude mít hladkou konzistenci.
Krok 3: Takto připravené těsto přikryjeme v nádobě utěrkou a dáme kynout do peřin (nebo na jiné teplé místo) minimálně na 2 hodiny. Po 2 hodinách zapneme nahřívat troubu na spodní i horní ohřev na 200 °C.
Krok 4: Na lehce pomoučenou plochu stěrkou z nádoby vyškrábneme těsto. Pekařská karta či špachtle bez rukojeti zjednoduší práci s těstem. Pomocí stěrky či karty lehkými pohyby dohladíme a dotvarujeme těsto do tvaru bochníku. Těsto v mouce v podstatě obalíme.
Krok 5: Bochník můžeme žiletkou či nožem podélně lehce naříznout. Přendáme do pečicí formy vystlané pečicím papírem. Péct můžeme ve skleněné formě s víkem (nebo alobalem).
Krok 6: Pečeme zakryté ve vyhřáté troubě asi 25 minut, potom odděláme víko (nebo alobal) a dopékáme dalších 20 minut. Po upečení vytáhneme z trouby a necháme bochník na mřížce vychladnout.
Zveřejněno 11. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XDn4A
Moje poznámka
Špaldový chléb rychlý, bez hnětení, v troubě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XDn4A
Nejnovější recepty
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 9 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno 17. 10. 2025 17:53:01
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno 17. 10. 2025 17:37:31
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 6 hodinami
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 7 hodinami
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 8 hodinami
Snadný štrúdl
Ivace před 8 hodinami
Domácí škvařené sádlo
Mathilda před 8 hodinami
Pudink v mikrovlnné troubě
D.strelcova@seznam.cz před 8 hodinami
Celerová pomazánka à la humr
Tonja před 9 hodinami
Skoro rybí salát z květáku
Tonja před 9 hodinami
Budapešťská pomazánka
Tonja před 9 hodinami
Tvarohová pomazánka s mrkví - „Falešná treska“
Tonja před 9 hodinami
Suroviny:
mouka špaldová hladká,
droždí sušené,
sůl,
kmín celý,
pepř mletý,
voda,
tymián sušený,
sušená bazalka,
cibule sušená smažená
Komentáře (8)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0