Vrabec moravskočeský
Šťavnaté kousky vepřového masa, jednoduchá příprava a vůně domova — to je vrabec z plece. Tento tradiční pokrm je důkazem, že i z obyčejných surovin lze vykouzlit poctivý oběd, který potěší celou rodinu.
Postup přípravy
Krok 1: Den předem koupíme plec s tukovým krytím. Maso nakrájíme na kusy (vrabce) 3x5 cm.
Krok 2: Nadrtíme celou palici oloupaného česneku a ten do vrabců vmasírujeme. Takto připravené maso uložíme v uzavřené nádobě na dno lednice.
Krok 3: Druhý den vyndáme a necháme dojít pokojové teploty.
Krok 4: Včas rozpálíme troubu na 220 °C.
Krok 5: Nakrájíme cibuli na měsíčky a na sádle ji zesklovatíme.
Krok 6: Přidáme maso a urovnáme, aby byla cibule zakryta masem. Osolíme, přidáme celý kmín a vodu.
Krok 7: Vložíme pekáč s masem do vyhřáté trouby a přikryté necháme 20 minut zatáhnout.
Krok 8: Poté stáhneme na 180 °C, maso promícháme a pečeme dalších 20 minut. Posledních dvacet minut dopékáme odkryté a častěji promícháme, aby se opeklo ze všech stran.
Krok 9: Maso vybereme a udržujeme v teple.
Krok 10: Výpek i s cibuli stáhneme do kastrolu kde jej tyčovým mixerem umixujeme do hladka. Je-li příliš hustý, trochu naředíme vodou a provaříme, případně dosolíme.
Krok 11: Podáváme s hlávkovým mladým zelím a vařeným bramborem, nebo s tím co kdo rád.
Zveřejněno 14. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vrabec moravskočeský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkXAK
Moje poznámka
Vrabec moravskočeský
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkXAK
Nejnovější recepty
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 4 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno 17. 10. 2025 17:53:01
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno 17. 10. 2025 17:37:31
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 1 hodinou
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 3 hodinami
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 3 hodinami
Snadný štrúdl
Ivace před 3 hodinami
Domácí škvařené sádlo
Mathilda před 3 hodinami
Pudink v mikrovlnné troubě
D.strelcova@seznam.cz před 3 hodinami
Celerová pomazánka à la humr
Tonja před 4 hodinami
Skoro rybí salát z květáku
Tonja před 4 hodinami
Budapešťská pomazánka
Tonja před 5 hodinami
Tvarohová pomazánka s mrkví - „Falešná treska“
Tonja před 5 hodinami
Suroviny:
plec vepřová,
česnek český,
cibule,
voda,
sádlo,
sůl,
kmín celý
Komentáře (1)