Vepřové výpečky pánů z Hradce
Receptů na výpečky existuje spousta, ale tento trochu pracnější postup vás odmění dokonale opečeným povrchem a uvnitř měkkým, šťavnatým masem, které se rozplývá na jazyku. Výpečky pánů z Hradce si skvěle rozumí s knedlíkem, zelím a vychlazeným pivem.
Postup přípravy
Krok 1: Večer předem nakrájíme maso na kostky o hraně 3 cm, ty osolíme, přidáme kmín a jednu cibuli nakrájenou na hodně drobno. Vmasírujeme do masa a dáme do uzavíratelné nádoby do lednice.
Krok 2: Druhý den vyndáme maso z lednice a necháme ho dojít pokojové teploty, mezitím si nakrájíme zbylé dvě cibule na měsíčky a česnek nahrubo podrtíme a překrájíme.
Krok 3: Ideálně do litinového pekáče dáme maso s celým obsahem krabičky a za občasného míchání počkáme, až pustí tuk. V případě plece dáme nejdřív rozpustit sádlo a na něm opečeme maso.
Krok 4: Maso dáme stranou a na tuk vysypeme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Přidáme česnek a po jeho rozvonění vrátíme maso i se šťávou, kterou pustilo.
Krok 5: Zapneme troubu na 140 °C, pekáč do ní dáme nezakrytý a hodinu věnujeme přípravě přílohy.
Krok 6: Po hodině maso promícháme a podle potřeby přidáme pár lžic vody. Maso se má vypékat, nikdy dusit. Za dalších zhruba 40 minut zvýšíme teplotu na 190 °C a už hlídáme a častěji podléváme, ale vždy jen dvě tři lžíce, aby se to nezačalo připalovat.
Krok 7: Po dosažení hnědočervené barvy máme hotovo - cibule a česnek pod masem by měly mít světle hnědou barvu a výrazně vonět.
Krok 8: Servírujeme se zelím, knedlíkem a vychlazeným pivem, nebo s čím libo.
Zveřejněno 26. 6. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřové výpečky pánů z Hradce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkXr2
Moje poznámka
Vepřové výpečky pánů z Hradce
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkXr2
Nejnovější recepty
Rizoto ze zbytků masa
Přidáno před 15 hodinami
Dvoubarevné těsto univerzální
Přidáno před 16 hodinami
Rohlíčky s marmeládou
Přidáno před 17 hodinami
Cottage placky s celerem
Přidáno před 18 hodinami
Bylinková rýže se žampiony
Přidáno před 19 hodinami
Sladkokyselé kuře z Hradce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Povidlové buchty z horkovzdušné fritézy
zvon23 před 5 hodinami
Krabí pomazánka
Sahula před 9 hodinami
Vepřové kotlety na česneku
Kajkajak před 9 hodinami
Bramborové knedlíky
Kajkajak před 9 hodinami
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
Lida.Rose před 9 hodinami
Květáková s krupicovým kapáním
Kajkajak před 11 hodinami
Krůtí prsa na hříbkách
p.stefunova před 12 hodinami
Smažená marinovaná vepřová kotleta
Leni1970 před 12 hodinami
Křenová omáčka s uzeným
Lida.Rose před 12 hodinami
Suroviny:
bůček,
cibule,
česnek český,
sádlo vepřové,
voda,
sůl,
kmín celý
Komentáře (4)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0